Beg osamljenih otrok iz Sirije

Beg osamljenih otrok iz Sirije

Iz Sirije je v sosednje države brez spremstva staršev zbežalo že več kot 4.150 otrok. Ta podatek se nanaša zgolj na identificirane in registrirane otroke, dejansko pa je število otrok, ki so sami prebežali v sosednje države, še bistveno višje. Osamljeni in prestrašeni so pogosto žrtve zlorab - ti otroci nosijo največje breme spopadov.

Razlogi za beg otrok brez spremstva staršev iz Sirije so različni. Številni se bojijo, da jih bodo prisilno vključili kot otroke vojake v oborožene spopade ali jih zaprli, ker se člani njihove družine borijo v spopadih. Drugi so zapustili Sirijo zaradi strahu pred vsakodnevnim nasiljem, bili prisilno ločeni od staršev ali pa so ti umrli v vojni. Nekateri so  zapustili svoje domove zaradi revščine in  prečkali meje v iskanju osnovnih dobrin za preživetje. Vsi ti otroci so bili priča grozljivim prizorom nasilja ali pa so bili celo žrtve nasilja. Ločeni od svojih staršev ali širše družine so izpostavljeni izkoriščanju in zlorabam. 

Največ otrok beguncev se je zateklo v Libanon, številni med njimi pa so v dolini Beka prisiljeni v delo v kmetijstvu. V begunskem taborišču Zaatari v Jordaniji je 1170 otrok brez spremstva, najmlajši so stari samo devet let. Na severu Iraka je po UNICEF-ovih ocenah 300 otrok brez spremstva staršev. Mnogi med njimi z otroškim delom zagotavljajo dohodek, ki ga pošiljajo svojim družinam, čeprav si želijo nazaj v šolo. 


Deček Ahmad je brez spremstva staršev iz Sirije zbežal v Jordanijo. V begunskem taborišču Zaatari ima ob podpori UNICEF-a varno zavetišče, hrano, vodo, zdravstveno oskrbo, nadaljuje s šolanjem in je vključen v obšolske dejavnosti. (foto: UNICEF/Noorani)

UNICEF sodeluje s partnerji pri iskanju in identifikaciji otrok brez spremstva ter 24 ur na dan skrbi za njihovo zaščito. Omogoča jim varno namestitev in prostore za igro, zdravstveno oskrbo, nadaljevanje šolanja v begunskih taboriščih in pomoč pri soočanju s travmami. Hkrati poskuša UNICEF izslediti starše otrok in jih združiti, če je to mogoče. V primerih, ko staršev ni mogoče izslediti, lahko otroci zaživijo tudi pri rejniških družinah znotraj begunskih taborišč, ki so bile za to posebej usposobljene. Socialni delavci ohranjajo stik s temi otroki vsak dan in jim pomagajo pri soočanju s travmami.  

UNICEF v sodelovanju s partnerji ranljivim otrokom zagotavlja varnost in zaščito ter si prizadeva, da se njihovo  nevarno “potovanje” konča varno. 

Pridružite se družini Staršev otrok sveta, mesečnim darovalcem, in pomagajte izgubljeni generaciji sirskih otrok povrniti otroštvo.
---

Fotografije v visoki resoluciji so na voljo na povezavi: http://bit.ly/1fu2dbR