Spopadi v Siriji puščajo nepopravljive posledice na otrocih

Spopadi v Siriji puščajo nepopravljive posledice na otrocih

Dolgotrajna izpostavljenost nasilju in stresu, večkratne selitve, izguba prijateljev in družinskih članov ter drastično poslabšanje življenjskih pogojev puščajo sirskim otrokom nepopravljive posledice.

»Starši pripovedujejo, da se njihovi otroci soočajo s pogostimi nočnimi morami, kažejo znake agresivnega vedenja in nezbranosti,« pravi Maria Clivis, regijska direktorica UNICEF-a za Bližnji vzhod in Severno Afriko. »Pogosto je močenje postelje, otroci se zapirajo vase in močno oklepajo najbližjih.«

UNICEF ocenjuje, da je zaradi neprekinjenih spopadov prizadetih več kot 4 milijone otrok.

»Otroci, ki so bili izpostavljeni močnemu stresu, lahko izgubijo sposobnost čustvenega povezovanja z ostalimi in s samim seboj,« dodaja Jane MacPhail, UNICEF-ova strokovnjakinja za zaščito otrok, ki dela z otroki v begunskem taborišču Za'atari v Jordaniji. »Izgubijo zmožnost čutvovanja, razmišljanja vnaprej in pomnenja bližnjih preteklih dogodkov.«

Tako v Siriji kot tudi v sosednjih državah, v zasilnih bivališčih za razseljene osebe, begunskih taboriščih in gostiteljskih skupnostih UNICEF skupaj s partnerji in družinami pomaga otrokom, da bi ponovno pridobili občutek varnosti, daje jim možnost, da izrazijo svoje občutke, in jim pomaga razviti učinkovite načine soočanja z nasiljem, ki so mu (bili) priča.

To vključuje otrokom prijazne prostore, kjer se otroci igrajo in ukvarjajo s športom. Prav tako UNICEF usposablja učitelje in šolske svetovalce za podporo in napotitev na nadaljnjo obravnavo za tiste otroke, ki potrebujejo dodatno strokovno pomoč in oskrbo. Od začetka leta je skoraj 470 tisoč sirskih otrok prejelo pomoč v več kot 220 takih otrokom prijaznih prostorih in nadomestnih učnih prostorih – 250 tisoč v Siriji, 128 tisoč v Libanonu, 80 tisoč v Jordaniji, 5500 v Iraku in 5000 v Turčiji.

V Siriji UNICEF skupaj s partnerji vzdržuje te prostore odprte in delujoče tudi v predelih, kjer so spopadi najhujši, na območju mest Homs, Dera'a in Aleppo. Otrokom zagotavlja nujno pomoč pri soočanju z najhujšimi oblikami nasilja, ki so jim izpostavljeni.

»Pomoč otrokom pri soočanju s strahovi in negotovostjo ne sme biti privilegij,« zagotavlja Maria Calvis. »Starši, ki imajo priložnost videti, kako njihovi otroci ponovno izkusijo otroštvo, so največji zagovorniki teh naših prizadevanj.«

Od 470 milijonov dolarjev, ki jih UNICEF potrebuje za nujno humanitarno pomoč na območju Sirije, je 55 milijonov namenjenih aktivnostim za zaščito otrok.

Tudi z enkratno donacijo lahko na spletni strani pomagate otrokom, ki so morali zaradi nasilja zapustiti svoje domove.