Več kot štiri milijone sirskih otrok je moralo zapustiti domove, več kot milijon svojo domovino

Več kot štiri milijone sirskih otrok je moralo zapustiti domove, več kot milijon svojo domovino

UNICEF Slovenija zbira sredstva za nujno pomoč otrokom na območju Sirije

Nemiri v Siriji so v beg znotraj in zunaj Sirije pregnali že več kot štiri milijone otrok. Življenja štirih milijonov otrok so uničena zaradi nemirov, ki trajajo že več kot dve leti. To niso številke, to so otroci. Otroci, ki so bili priče grozljivim prizorom. Otroci, ki jim je bila odvzeta možnost hoditi v šolo, se igrati s prijatelji, se normalno razvijati in odraščati v zavetju družine in varnega doma. UNICEF Slovenija poziva darovalce, da se pridružijo UNICEF-ovim Staršem otrok sveta in prispevajo za nujno pomoč otrokom na območju Sirije, ter se na ta pomemben način vključijo v svetovno humanitarno akcijo. 

Vsem tem otrokom je odvzeto otroštvo, oropani so svoje prihodnosti. Več tisoč otrok je izgubilo življenje, številni so bili pridržani in podvrženi nečloveškim razmeram. Njihova pravica do zdrave rasti, učenja in brezskrbne igre je ostala le črka na papirju. Mnogi otroci nimajo vode, sanitarij in najosnovnejše zdravstvene oskrbe. Tiste, ki so zbežali v nekoliko bolj varne sosednje države, ogrožajo drugačna tveganja v prenaseljenih in higiensko pomanjkljivih begunskih taboriščih, med drugim izločenost iz gostiteljske skupnosti, otroško delo in spolne zlorabe.

Po dveh letih nasilja in oboroženih spopadov je Sirija opustošena, otroci in njihove družine pa prestrašeni in brez prihodnosti. Sirijo je zapustilo že več kot milijon sirskih otrok, sosednje države so na robu zmogljivosti zaradi nenehnega dotoka novih beguncev. V Libanonu, Jordaniji, Turčiji, Iraku, Egiptu in nekaterih drugih državah severne Afrike je skupaj že več kot 1,9 milijona beguncev. V Siriji in širši regiji bo do konca leta nujno humanitarno pomoč potrebovalo več kot pet milijonov ljudi.


                                               © UNICEF/Karin Schermbrucker

V prvi polovici leta je UNICEF v sodelovanju z vladami in drugimi partnerji pomagal več kot 900 tisoč otrokom v regiji. Zagotavlja jim zdravstveno oskrbo, šole, vodo, sanitarije in higienske pripomočke, ščiti jih pred zlorabami in jim v tudi v času begunstva skuša zagotavljati občutek kar se da normalnega življenja. Približno 750 tisoč otrok je bilo cepljenih proti ošpicam, večinoma v Libanonu in Jordaniji. Več kot 222 tisoč jih je dobilo dostop do čiste pitne vode, sanitarij in higienskih pripomočkov v taboriščih in drugih gostiteljskih skupnostih. Več kot 100 tisoč otrok je prejelo psihosocialno pomoč, približno 120 tisoč otrok pa je bilo vključenih v učne programe, da bi tako zagotovili neprekinjeno šolanje.

Kot odziv na naraščajoče število sirskih beguncev in njihove vse naraščajoče potrebe UNICEF širi in krepi humanitarno pomoč v regiji. Glavni cilj ostaja zagotavljanje zdravstvene oskrbe in prehrane ter šolanja in psihosocialne pomoči. V poletnih mesecih so bili napori osredotočeni na zagotavljanje vode, sanitarij in higienskih pripomočkov, da bi tako preprečili širjenje bolezni in podhranjenosti.

Do konca leta bo UNICEF-ova pomoč na področju zagotavljanja čiste vode dosegla skoraj 800 tisoč ljudi. V Libanonu bo do konca leta približno 880 tisoč sirskih in palestinskih otrok beguncev prejelo življenjsko pomembna cepiva. Več kot 600 tisoč otrok bo v Libanonu, Jordaniji, Iraku, Turčiji in Egiptu vključenih v učne programe, skoraj 390 tisoč otrok pa bo prejelo psihosocialno pomoč v šolah in varnih prostorih.

Pred prihajajočo zimo nas otroci potrebujejo bolj, kot kdajkoli prej.

Tudi UNICEF Slovenija se odziva na potrebe sirskih otrok. Naši Starši otrok sveta s svojimi rednimi mesečnimi prispevki omogočajo redno izvajanje UNICEF-ovih programov v državah v razvoju, ki vključujejo tudi nujno humanitarno pomoč ob naravnih nesrečah in vojnah. Prav ti redni prispevki so neprecenljivi v času, ko nepredvidljive razmere terjajo hiter odziv na določenih območjih, kot je trenutno Sirija s sosednjimi državami.

Pridružite se družini Staršev otrok sveta in pomagajte izgubljeni generaciji sirskih otrok povrniti otroštvo.

UNICEF Slovenija je tudi jesensko akcijo zbiranja sredstev namenil sirskim otrokom. S svojim prispevkom lahko pomagate otrokom, ki so morali zaradi nasilja zapustiti svoje domove.

---
Fotografiji v visoki resoluciji si lahko naložite na povezavi: http://bit.ly/1fu2dbR