Nujne zaloge pomoči za sirske otroke begunce prispele na sever Iraka

Nujne zaloge pomoči za sirske otroke begunce prispele na sever Iraka

100 ton zalog bo omogočilo nujno oskrbo več kot 20 tisoč otrok in njihovih družin, ki so na novo prispeli v Kurdistan v Iraku.

Letalo s 100 tonami paketov UNICEF-ove nujne pomoči za sirske otroke begunce in njihove družine je prispelo v Erbil, mesto v iraški regiji Kurdistan. Zaloge so bile poslane iz centralnega skladišča v Kopenhagnu kot nujni odziv na naraščajoče število sirskih beguncev v Iraku, ki jih je sedaj že več kot 200 tisoč. Približno 50 tisoč jih je prispelo v zadnjih dveh tednih in pol, kar polovica med njimi pa je otrok.

 

»Te zaloge so prispele v pravem trenutku za odziv na naraščajoče potrebe več kot 20 tisoč sirskih otrok, ki so pred kratkim prispeli na sever Iraka,« je povedal dr. Marzio Babille, predstavnik UNICEF-a v Iraku. »Ta pošiljka jasno kaže UNICEF-ovo neomajno podporo zagotavljanju osnovnih dobrin, ki jih ti otroci potrebujejo v luči strašnega trpljenja, travm in stresa.«

Pošiljka vključuje vodne rezervoarje, pipe, sanitarno opremo, tablete za prečiščevanje vode in komplete za ugotavljanje oporečnosti vode, rehidracijsko sol, nujne zdravstvene in higienske pripomočke, pripomočke za zgodnji razvoj otrok in pakete s športnimi pripomočki, šolske potrebščine, začasne šolske objekte in varna mesta za otroke ter druge pripomočke za pomoč otrokom beguncem.

Poleg tega je iz skladišča v turškem Mersinu v začetku prejšnjega tedna prispel tudi konvoj 12 tovornjakov s pošiljko osnovnih higienskih pripomočkov za več kot 50 tisoč ljudi, 4 tovornjaki z nujno pomočjo pa so na sever Iraka prispeli iz Bagdada.

»Vsi ti pripomočki so del prvega vala povečane nujne pomoči, ki jo UNICEF zagotavlja za naraščajoče število sirskih otrok beguncev in njihovih družin v Iraku,« je dodal dr. Babille. Večino teh zalog je omogočil prispevek kuvajtske vlade v višini 5,8 milijona dolarjev in materialnega prispevka UPS, dolgoletnega partnerja UNICEF-a, ki je pomagal pri letalskem prevozu zalog iz Kopenhagna.

UNICEF pri zagotavljanju osnovne oskrbe tesno sodeluje z regionalno vlado v Kurdistanu, Uradom visokega komisarja ZN za begunce in drugimi agencijami Združenih narodov ter mednarodnimi in nacionalnimi nevladnimi organizacijami. Sodelovanje je tesno zlasti na področju zagotavljanja pitne vode, higiene, izobraževanja, zdravstva, prehrane in zaščite otrok.