V Sloveniji že 459 UNICEF-ovih Varnih točk za otroke v stiski

V Sloveniji že 459 UNICEF-ovih Varnih točk za otroke v stiski

UNICEF-ove Varne točke so vzpostavljene v 26 krajih po Sloveniji, skupaj jih je že več kot 450, med njimi tudi slovenski parlament in po novem tudi predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji. V vseh Varnih točkah sodeluje že skoraj 1000 srčnih ljudi, ki so pripravljeni prostovoljno pomagati otrokom v stiski.

Začetek šolskega leta je oddaljen le še nekaj dni, zato je UNICEF Slovenija z današnjo novinarsko konferenco v Varni točki Lutkovnem gledališču Ljubljana želel spomniti otroke, da se lahko po pomoč skozi vse leto zatečejo v Varne točke, ki so namenjene prav njim.

Vsi otroci imajo pravico, da živijo brez nasilja. »V UNICEF-u verjamemo, da mora biti vsak otrok zaščiten pred zlorabo, zanemarjanjem, nasiljem in izkoriščanjem, zato skušamo oblikovati vezi, s katerimi bi še posebej varovali otroke. Varno okolje, ki ga lahko vzpostavimo skupaj za naše otroke, pomeni varno in srečnejše odraščanje. Varne točke predstavljajo korak odločnejšega boja proti nasilju nad otroki, saj spodbujamo otroke, da o svoji stiski spregovorijo v varnem okolju«, je povedal Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija. V Varnih točkah naredijo korak od nevidnega k vidnemu. To je tudi slogan UNICEF-ove globalne kampanje, v kateri svetovno znani igralec in UNICEF-ov ambasador Liam Neeson poziva k odločnejšemu boju proti nasilju nad otroki (video http://bit.ly/USTAVIMOnasilje), ki prepogosto ostane neprijavljeno, spregledano in s tem nevidno.

UNICEF-ove Varne točke za otroke postajajo vse bolj uspešen in prepoznaven projekt . V desetih letih so zaživele že v 26 krajih po Sloveniji: Celju, Cerknem, Cerkvenjaku, Domžalah, Idriji, Izoli, Kamniku, Kopru, Kranju, Ljubljani, Mariboru, Medvodah, Mengšu, Novi Gorici, Novem mestu, Piranu, Rušah, Sežani, Slovenski Bistrici, Šentjurju, Šmarjah pri Jelšah, Trbovljah, Velenju, Vojniku, Vrhniki in Zagorju. Največ jih je v Ljubljani, skupaj že 120, nahajajo pa se v vseh četrtnih skupnostih.

In kaj Varne točke pravzaprav so? Gre za različne javne prostore, kot so lekarne, knjižnice, frizerski saloni, cvetličarne, trgovine in podobni javni prostori, kamor se lahko otroci zatečejo po pomoč, če se znajdejo v stiski. Otroci jih prepoznajo po posebni nalepki – smejoči se hišici, ki je nameščena ob vhodu na vidnem mestu. V Varnih točkah so prisotni ljudje, ki otrokom nudijo trenutno zaščito, pomoč ali zgolj nasvet v stiski. Po uvodnem izobraževanju, ki ga zanje organizira UNICEF Slovenija, so seznanjeni z ustreznimi oblikami pomoči otrokom v težavah in tako usposobljeni za nudenje pomoči otrokom. Osebje v Varnih točkah je najpomembnejši člen projekta. V njem sodelujejo prostovoljno, s svojo srčnostjo in prizadevnostjo pa pomagajo otrokom v težavah. To je potrdil tudi Uroš Korenčan, direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki se je mreži Varnih točk pridružilo pred letom dni. S svojim pestrim programom nudijo prijetno in prijazno okolje, priljubljeno med otroki, kjer otroci v primeru težav lažje spregovorijo.

»Varne točke so prostori, ki vam pomagajo pri reševanju težav, ko v vaši bližini ni nobenega znanega odraslega, ki bi vam lahko priskočil na pomoč. Nekatere stvari se nam odraslim zdijo malenkostne, za vas pa lahko predstavljajo resne ovire. Če se znajdete v takšnem položaju, kar pogumno pritisnite kljuko. Za vrati z modro nalepko vas čaka nekdo, ki vam bo v pomoč, « je mlade na novinarski konferenci pozval Boštjan Gorenc Pižama, promotor UNICEF-ovih Varnih točk.

Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija, Uroš Korenčan, direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana, in promotor Varnih točk Boštjan Gorenc – Pižama pred LGL. LGL se je lansko leto pridružil mreži Vranih točk in je od takrat označen z modro nalepko. (foto: UNICEF Slovenija)

Namen Varnih točk je tudi krepitev povezav med vsemi družbenimi akterji, ki vplivajo na varnost v lokalnem okolju. UNICEF Slovenija zato pri izvajanju projekta sodeluje z občinami, lokalnimi koordinatorji, policijo, centri za socialno delo, šolami in zdravstvenimi domovi.

V preteklem šolskem letu je bilo v UNICEF-ovih Varnih točkah 54 obiskov otrok, ki so se znašli v resnejših težavah in je bilo potrebno posredovanje strokovnih služb, dejansko pa je število obiskov zaradi manjših težav še mnogo višje. Stiske otrok so različne, o čemer pričajo razlogi, zaradi katerih se otroci zatekajo po pomoč v Varne točke. Večinoma prihajajo zaradi vrstniškega nasilja, družinskih stisk, nadlegovanja, manjših poškodb, ki jih lahko rešimo z obližem, pozabljenih oz. izgubljenih ključev in reševanja domačih nalog, včasih pa otroci Varne točke obiščejo zgolj iz radovednosti, kako je videti Varna točka, ali v iskanju prijaznega sogovornika. V preteklem šolskem letu so porasli obiski zaradi socialnih stisk in tudi zanemarjanja s strani staršev.