Kako se počutiš?

Pridružite se Instagram aktivaciji UNICEF-a Slovenija & Joonglee #kakosepočutiš

Kdaj ste nazadnje koga vprašali: »Kako se počutiš?« In kdaj ste na to isto vprašanje sami odgovorili z vso iskrenostjo? Kolikokrat ste pomislili, da se za običajnim in vljudnostnim »v redu« skriva ABECEDA ČUSTEV?

Aroganca
Brezup
Cinizem
Čudenje
Dolgčas
Empatija
Frustracija
Gnus
Hvaležnost
Izločenost
Jeza
Krivica
Ljubezen
M
Nežnost
Občudovanje
Pogum
Radovednost
Strah
Šaljivost
Tesnoba
Upanje
Veselje
Zaupanje
Žalost 
 

Pridružite se kampanji, spregovorite o čustvih!

ZAKAJ?


Različne stiske in stresne položaje doživljamo vsi. Če je stiska prepogosta ali zelo intenzivna ali če o njej ne spregovorimo, lahko preraste v duševne motnje, ki zahtevajo strokovno pomoč. V najhujših primerih pa lahko potrebujemo tudi bolnišnično obravnavo. Zato je pomembno, da stisko prepoznamo in odreagiramo nanjo čim prej.

Med otroki in mladimi v Sloveniji v zadnjem letu zaznavamo več anksioznosti, depresije, motenj hranjenja in poskusov samomora, kar je posebej alarmantno. Najhuje pa je, da je večina otrok in mladih po raziskavi UNICEF-a Slovenija v svojih stiskah sama – o njih se ne pogovarja z nobeno odraslo osebo.

KAKO?

Destigmatizirajmo duševno zdravje. Pogovarjajmo se o čustvih. Vsa čustva so normalna, dovoljena, OK.

KJE?

V abecedi čustev poiščite 2 čustvi, ki se začneta na začetnici vašega imena in priimka
(npr. Janez Novak = Jeza in Nežnost). V storyjih ali objavah na Instagramu spregovorite o tem, kdaj ste nazadnje čutili ti dve čustvi. Ste ju lahko pokazali ali ste imeli občutek, da ju morate skriti? Ste bili morda v stiski in kako ste jo rešili? Kaj bi lahko naslednjič storili, da bi se počutili drugače ali enako?

Tagajte @unicef_slovenija in @joonglaa ter dodajte #kakosepočutiš in nominirajte 3 prijatelje, da storijo enako. Pozovite sledilce, da spregovorijo o svojih čustvih. Če se znajdejo v stiski, pa naj čim prej poiščejo pomoč. Za visual npr. uporabite selfie z obema čustvoma (ki ju npr. napišete na papir skupaj s #kakosepočutiš) ali ste kako drugače kreativni.

Projekt je delno omogočil Open society Initiative za Evropo v okviru Open Society Foundations.