UNICEF-ove aktivnosti na področju dobave so lani dosegle rekord

UNICEF-ove aktivnosti na področju dobave so lani dosegle rekord

UNICEF je v letu 2020 kljub globalnim motnjam transportnih in oskrbovalnih verig dobavil zaloge in zagotovil storitve v skupni vrednosti skoraj 4,5 milijarde ameriških dolarjev

UNICEF-ove globalne aktivnosti na področju oskrbovanja in dobave so leta 2020 zrasle za 17 odstotkov in dosegle rekordnih 4,468 milijarde dolarjev. To še poudarja vlogo organizacije pri nudenju podpore odzivom vlad na pandemijo novega koronavirusa.  

Globalno povpraševanje po medicinskih pripomočkih je v lanskem letu skokovito naraslo, saj so se zapirale meje, začele so veljati prepovedi izvoza, poleg tega pa se je zmanjšal tudi obseg mednarodne prevozne zmogljivosti. Da bi se pri UNICEF-u lažje spopadli s temi izzivi, so izkoristili desetletja izkušenj na področju dobave in logistike, svoje odnose z dobavitelji ter rezultate dela, ki ga izvajajo v sodelovanju z vladami in partnerji.  

»Izzivi na področju dobave in logistike v letu 2020 niso bili le edinstveni, pač pa tudi izjemno zapleteni,« je dejala Henrietta Fore, izvršna direktorica UNICEF-a. »V sodelovanju s partnerji je UNICEF izkoristil svoje prednosti in nadaljeval s pridobivanjem, zagotavljanjem in dobavo življenjsko pomembnih zalog kljub razsežnostim krize.«  

V letnem poročilu o dobavi (Supply Annual Report) UNICEF navaja, da je leta 2020 v podporo odzivu na pandemijo odposlal več kot 200 milijonov medicinskih mask, 195 milijonov rokavic, 5,7 milijonov halj, 3,3 milijone molekularnih diagnostičnih testov za odkrivanje bolezni COVID-19 in 16.795 koncentratorjev kisika v 139 držav.

Kljub edinstvenim izzivom, ki jih predstavlja bolezen COVID-19, to ni vplivalo na redno delo UNICEF-a, torej na zagotavljanje in dobavo zalog za otroke. Poročilo navaja, da med aktivnosti UNICEF-a v tem obdobju spada tudi dostava več kot 2 milijard odmerkov cepiv za programe rutinskega cepljenja otrok.

»Da bi se lahko s številnimi izzivi spopadli takoj, ko so se pojavili, sta bili ključnega pomena naša domiselnost in vztrajnost,« je dejala Etleva Kadilli, vodja UNICEF-ovega dobavnega oddelka. »Ne glede na to, ali govorimo o oblikovanju trga, skladiščenju zalog, oddaji ponudb ali transportu, je treba poudariti, da se še nikoli poprej nismo odzvali tako hitro, prilagodljivo in v tako velikem obsegu v prav vsakem vidiku oskrbovalne verige.«

UNICEF še naprej tudi zagotavlja podporo v kriznih žariščih, denimo v osrednjih državah regije Sahel ter v Siriji, Venezueli in Jemnu. Leta 2020 je UNICEF zagotovil za 682,5 milijona ameriških dolarjev vrednih nujnih pripomočkov, med katerimi so bili tudi pripomočki za odziv na pandemijo, za otroke in skupnosti v 143 državah in ozemljih, kar v primerjavi z letom 2019 predstavlja skoraj podvojeno količino.

Poročilo se dotakne tudi UNICEF-ovega prispevka v okviru pobude COVAX, globalne sheme za pravičen dostop do cepiv proti bolezni COVID-19. V letu 2021 je UNICEF do sedaj uskladil dobave cepiv proti bolezni COVID-19 v 129 držav in ozemelj. 

Ob poudarku pomena sodelovanja z nacionalnimi in mednarodnimi partnerji, med katere se prišteva tudi zasebni sektor, pri doseganju teh rezultatov poročilo poudarja tudi nekatere ključne iniciative, kot so:  

  • Odločilna skupna listina, podpisana s Svetovnim gospodarskim forumom, v kateri se je 18 letalskih družb in logističnih podjetij zavezalo, da bodo prednostno obravnavale prevoz cepiv proti bolezni COVID-19, ki so zagotovljena v okviru pobude COVAX;
  • Vodenje skupnega sodelovalnega razpisnega postopka v imenu 11 agencij Združenih narodov in 2 mednarodnih nevladnih organizacij z namenom vzpostavite dolgoročnih ureditev (ang. »long-term arrangements« ali LTA) za zagotavljanje kakovostne osebne varovalne opreme;
  • Sklic prvega logističnega posvetovanja v industriji, v okviru katerega so se zainteresirane stranke dogovorile o strategiji glede odziva na bolezen COVID-19;  
  • Razvoj inovativnih prevoznih rešitev, s pomočjo katerih se zagotovi dobavo cepiv za rutinsko cepljenje v težko dostopnih področjih.

Poročilo navaja, da je strateško izkoriščanje UNICEF-ove nakupne moči v letu 2020 zagotovilo prihranke v višini 176 milijonov ameriških dolarjev za vlade in darovalce.