Če želimo preprečiti katastrofo, ki bi lahko doletela otroke v Gazi, je potrebno zagotoviti takojšnji humanitarni dostop

Če želimo preprečiti katastrofo, ki bi lahko doletela otroke v Gazi, je potrebno zagotoviti takojšnji humanitarni dostop

Milijon otrok, ki živijo v Gazi, si še ne bo kmalu opomoglo od vse hujših posledic nasilnih konfliktov, saj nimajo varnega pristana. Ugasnila so številna življenja, družine pa so doživele hud pretres. UNICEF poziva k zagotovitvi takojšnjega humanitarnega dostopa do pomoči potrebnih. Otroci v Palestini in Izraelu potrebujejo premirje in dolgoročno politično rešitev širšega konflikta.

V Gazi je bilo v manj kot 10 dneh ubitih vsaj 60 otrok, še 444 pa jih je bilo ranjenih. Skoraj 30.000 otrok je izgubilo svoje domove. UNICEF ocenjuje, da 250.000 otrok potrebuje storitve na področju duševnega zdravja in zaščite. Poškodovane so bile vsaj štiri zdravstvene ustanove in 40 šol. Približno 48 šol, od katerih jih večino upravlja agencija UNRWA, se trenutno uporablja kot zatočišča v sili za družine, ki so se vanje zatekle pred nasiljem.

Že tako oslabljeni vodovodni in sanitarni sistemi so zaradi nedavnega stopnjevanja nasilja sedaj še bolj ogroženi. Hudo poškodovana pa je tudi druga bistvena infrastruktura, kot denimo vodnjaki in zbiralniki s podtalnico, obrati za razsoljevanje in za odpadno vodo, vodovodna omrežja in črpalne postaje. Po ocenah 325.000 ljudi potrebuje nujne vodovodne in sanitarne storitve, brez katerih bodo še bolj verjetno zboleli za nalezljivimi boleznimi, ki se lahko končajo tudi s smrtjo.

Proizvodnja električne energije v Gazi je upadla za približno 60 odstotkov, zaradi česar so bolnišnice vse bolj odvisne od generatorjev, s katerimi lahko zagotavljajo nujne zdravstvene storitve. Omenjeni generatorji za delovanje potrebujejo znatne količine goriva. Zmanjšane zmogljivosti zdravstvenega varstva bi lahko ogrozile tudi zdravljenje oseb z boleznijo COVID-19. 

UNICEF poziva k takojšnjemu prenehanju vojskovanja na območjih, ki potrebujejo humanitarno pomoč, da bi se tako omogočil prihod osebja in nujnih potrebščin, kot so denimo gorivo, zdravstveni pripomočki, kompleti za prvo pomoč in cepiva proti bolezni COVID-19. Organizacija poziva tudi k vzpostavitvi humanitarnih koridorjev, za varno dostavo omenjenih pripomočkov in potrebščin, za potrebe združevanja družin, dostop do ključnih storitev ter evakuacijo bolnikov in ranjencev.

Z vsakim nadaljnjim dnem tega konflikta trpijo otroci v Palestini in Izraelu. Ti otroci potrebujejo premirje in dolgoročno politično rešitev širšega konflikta. Zaslužijo si bistveno več od grozljivega kroga nasilja in strahu.