V okviru pobude COVAX bo ta teden dostavljen 65-milijonti odmerek cepiva. Ta številka bi morala znašati vsaj 170 milijonov. Napočil je čas za donacijo odvečnih odmerkov.

V okviru pobude COVAX bo ta teden dostavljen 65-milijonti odmerek cepiva. Ta številka bi morala znašati vsaj 170 milijonov. Napočil je čas za donacijo odvečnih odmerkov.

V okviru pobude COVAX, globalne sheme za pravičen dostop do varnih in učinkovitih cepiv proti bolezni COVID-19, se bo v naslednjih dneh dostavil 65-milijonti odmerek cepiva. Ta številka bi morala znašati vsaj 170 milijonov. Do naslednjega meseca, ko se bodo voditelji držav članic skupine G7 zbrali v Združenem kraljestvu, smrtonosni drugi val bolezni COVID-19 pa bo najverjetneje še vedno pustošil po Indiji ter po številnih njenih južnoazijskih sosedah, bo primanjkljaj odmerkov znašal že skoraj 190 milijonov.

UNICEF je že v preteklosti neprestano opozarjal na to, kako nevarno bi bilo, če bi naša pazljivost popustila in če države z nizkimi ali srednjimi dohodki ne bi imele enakovrednega dostopa do cepiv, diagnostičnih sredstev in zdravil. Sedaj so pri organizaciji še posebej zaskrbljeni, saj je smrtonosni val, ki pustoši po Indiji, le znanilec tega, kar nas še čaka, če bodo opozorila naletela na gluha ušesa.

Razmere v Indiji so sicer res tragične, niso pa edinstvene. Število primerov bliskovito narašča, zdravstveni sistemi pa pešajo tudi v njenih sosednjih državah, kot so denimo Nepal, Šri Lanka in Maldivi, ter na drugih koncih sveta, denimo v Argentini in Braziliji. Otroci in družine bodo za to morali plačati nepredstavljivo visoko ceno.

Dlje kot se bo virus nenadzorovano širil, večje bo tveganje za nastanek bolj smrtonosnih ali bolj nalezljivih različic. Najjasnejša pot, ki vodi iz te pandemije, je globalno in pravično razdeljevanje cepiv, diagnostičnih sredstev in zdravil. Pobuda COVAX, ki jo vodijo Svetovna zdravstvena organizacija, Svetovna zveza za cepiva in imunizacijo (GAVI) in koalicija za inovacije na področju pripravljenosti na epidemije (CEPI), UNICEF pa v okviru projekta sodeluje kot izvajalski partner, predstavlja prav takšno pot. V okviru COVAX-a pa se ne razpolaga z zadostnimi sredstvi.

Med globalne posledice situacije v Indiji, ki je svetovno središče za proizvodnjo cepiv, spada tudi občutno zmanjšanje količine cepiv, ki so na razpolago COVAX-u. Hitro rastoče domače povpraševanje pomeni, da v okviru COVAX-a do konca maja ne bo mogoče dostopati do 140 milijonov odmerkov, namenjenih za razdelitev v državah z nizkimi ali srednjimi dohodki. Junija bo takšnih odmerkov verjetno še okrog 50 milijonov. Poleg cepilnega nacionalizma, omejenih proizvodnih zmogljivosti in pomanjkanja sredstev je tudi to eden od razlogov, da z dovajanjem cepiv proti bolezni COVID-19 tako zelo zamujamo.

Ko se bodo naslednji mesec sestali voditelji držav članic skupine G7, bo morebiten nujni blažilni ukrep že pripravljen. Nova podatkovna analiza, ki jo je pripravilo raziskovalno središče za biološke vede Airfinity, naročil pa jo je Nacionalni odbor Združenega kraljestva za UNICEF, navaja, da bi lahko države članice skupine G7 in skupine »Team Europe«, ki jo sestavljajo države članice Evropske unije, darovale približno 153 milijonov odmerkov cepiv, če bi odstopile le 20 odstotkov zalog, ki jim bodo na voljo junija, julija in avgusta. Najpomembneje pa je, da bi obenem lahko še vedno izpolnili svoje zaveze glede cepljenja lastnega prebivalstva.

Nekatere članice skupine G7 imajo več zalog kot druge, v nekaterih je cepljenje napredovalo hitreje kot v drugih, takojšnja skupna zaveza k zbiranju odvečne zaloge cepiv, ki bi poskrbela, da bi te države skupaj nosile breme odgovornosti, pa bi lahko okrepila ranljive države in preprečila, da bi se prav tam razvilo naslednje globalno žarišče. 

Navsezadnje bomo v globalni tekmi cepljenja zmagali šele takrat, ko bodo države članice pripravile trajnostne načrte za popolno finančno podporo vnaprejšnjim tržnim obveznostim v okviru COVAX-a, obenem pa bodo tudi podprle razširitev proizvodnih zmogljivosti cepiva, kar bi se lahko doseglo tudi s pomočjo proaktivnih licenc intelektualne lastnine in s prenosom tehnologije. Ti ukrepi so bistvenega pomena, kar čez noč pa seveda ne bodo spremenili ničesar. Darovanje odvečnih odmerkov, ki bodo na voljo takoj, je najmanj, kar je treba storiti, saj gre za bistven in nujen blažilni ukrep, ki ga je treba sprejeti nemudoma.


UNICEF Slovenija zbira sredstva za pomoč najranljivejšim otrokom in družinam v Indiji.

Vaša donacija bo pomagala zagotoviti kisik in komplete za testiranje, ki rešujejo življenja.

Pomagate lahko:

Prek spletnega nakazila na https://starsiotroksveta.si/indija

Prek UPN obrazca, kjer uporabite naslednje podatke:

SLOVENSKA FUNDACIJA ZA UNICEF, PAVŠIČEVA ULICA 1, 1000 LJUBLJANA
TRR: SI56 0201 3025 9875 526
NAMEN: INDIJA NAS POTREBUJE
KODA NAMENA: CHAR
SKLIC: SI12 8500007571489