UNICEF: Dogajanje v Indiji bi moralo biti skrb vzbujajoče za vse nas

UNICEF: Dogajanje v Indiji bi moralo biti skrb vzbujajoče za vse nas

Indija je v primežu neprizanesljivega drugega vala Covida‑19, ki je skoraj štirikrat večji od prvega, virus pa se širi veliko hitreje. UNICEF je zaskrbljen zaradi velikega dnevnega porasta števila smrtnih primerov med okuženimi. Virus vpliva na ljudi različnih starostnih skupin, vključno z otroki in dojenčki. UNICEF Slovenija nadaljuje z akcijo zbiranja pomoči za Indijo.


Pandemiji Covida-19 še zdaleč ni videti konca. Po Južni Aziji – predvsem v Nepalu, v Šrilanki in na Maldivih – število primerov okužb narašča zaskrbljujoče hitro. Zrušili bi se lahko celotni zdravstveni sistemi, kar bi vodilo do še več tragičnih smrti. Majhno število cepljenj v večini južnoazijskih držav (pod 10 % v Indiji, Šrilanki in Nepalu) dodatno vzbujajo skrbi o nadaljnji širitvi virusa. Stanje pa ni skrb vzbujajoče le v Južni Aziji, temveč tudi v drugih predelih sveta.

Sočasno s porastom novih primerov okužb s Covidom‑19 se je povečal tudi vpliv na otroke, ki jih je prizadel virus. Obstaja verjetnost, da bodo vplivi izbruha virusa, ohromljenega javnega zdravstva in ukrepov v družbi na otroke še hujši po drugem valu.

Otroci imajo omejen dostop do nujnih zdravstvenih, socialnih, varstvenih, izobraževalnih in drugih podpornih storitev. Soočajo se z duševnimi problemi in so še bolj izpostavljeni nasilju.

Zaradi virusa otroci izgubljajo starše in skrbnike. Mnogi med njimi ostajajo brez sredstev za preživljanje in brez starševske oskrbe. Na družbenih omrežjih so se pojavile nelegalne ponudbe za posvojitev otrok, s čimer so ti izpostavljeni trgovini z ljudmi in zlorabam. UNICEF poziva k večjemu prizadevanju za zagotavljanje varnosti otrok.

Otroci v Indiji zamujajo tudi življenjsko pomembno cepljenje in drugo kritično zdravstveno oskrbo. Polovica otrok, mlajših od pet let, je podhranjenih[1], trenutna kriza pa bi lahko še bolj ovirala zagotavljanje prehranske pomoči.

Šole po državi ostajajo zaprte, šolanje na daljavo pa je v mnogih zveznih državah prekinjeno. To 247 milijonom otrok prve in druge stopnje šolanja onemogoča dostop do varnih točk v času, ko jih najbolj potrebujejo. Poleg tega mnogi otroci nimajo dostopa do digitalnega izobraževanja.

UNICEF v Indiji vladi pomaga pri zagotavljanju delovanja kritičnih storitev za najbolj ranljive otroke v vseh zveznih državah. Med drugim je pripravljenih 3.000 koncentratorjev kisika, oprema za testiranje in drugi nujni pripomočki. V Indijo so poslali dodatne nujno potrebne zaloge, vključno z 2 milijonoma ščitnikov za obraz in 200.000 kirurških mask. Do druge polovice maja bo v državo prispelo še 2.000 koncentratorjev kisika, zagotovljenih je še dodatnih 2.650. Redno tudi spremljajo več kot 50.000 centrov za cepljenje proti Covidu‑19 po 27 zveznih državah Indije.

Razmere v Indiji so alarm tudi za preostanek sveta. Indija je namreč globalno središče za produkcijo cepiv. Vedno večja zahteva po cepivih proti Covidu-19 v Indiji pomeni, da milijoni odmerkov, ki so namenjeni za distribucijo družinam v državah z nizkimi dohodki, ne bodo mogli biti dostavljeni. To pušča veliko vrzel pri dobavi, kar povečuje tveganje za nadaljnje izbruhe in mutacije virusa po vsem svetu.

COVID-19 je pokazal, da živimo v svetu, ki je povezan. Danes je ogrožena Indija. Da preprečimo, da bi se situacija poslabšala tudi v drugih državah, potrebujemo solidarnost. Cepilnemu nacionalizmu je potrebno narediti konec. Potrebujemo strategijo, ki omogoča pravičen dostop do varnih in učinkovitih cepiv. Prostovoljno licenciranje, združene investicije in večstranski mehanizmi kot je COVAX, pa so učinkoviti in realistični načini, da razvijalci in proizvajalci sodelujejo, inovirajo in spodbujajo pravičen dostop do cepiv.


UNICEF Slovenija zbira sredstva za pomoč najranljivejšim otrokom in družinam v Indiji.

Vaša donacija bo pomagala zagotoviti kisik in komplete za testiranje, ki rešujejo življenja.

 

Pomagate lahko:

Prek spletnega nakazila na https://starsiotroksveta.si/indija

Prek UPN obrazca, kjer uporabite naslednje podatke:

SLOVENSKA FUNDACIJA ZA UNICEF, PAVŠIČEVA ULICA 1, 1000 LJUBLJANA
TRR: SI56 0201 3025 9875 526
NAMEN: INDIJA NAS POTREBUJE
KODA NAMENA: CHAR
SKLIC: SI12 8500007571489