Znani obrazi širijo ljubezen z UNICEF-ovimi punčkami iz cunj

Znani obrazi širijo ljubezen z UNICEF-ovimi punčkami iz cunj

UNICEF-ove Punčke iz cunj so eden od najbolj priljubljenih dobrodelnih projektov. Pred tednom cepljenja, ki letos poteka pod sloganom »cepiva nas zbližujejo«, so svojo kreativnost vanje prelili znani obrazi – priznani ustvarjalci in ustvarjalke iz Slovenije, ki so stilsko opremili vsak svojo punčko oz. fantka. Od 4. do 18. maja bodo njihove kreacije na ogled v izložbi blagovnice Nama v Ljubljani. Že nekaj dni prej – 2. maja – pa si jih bo mogoče izbrati na www.punckeizcunj.si.

Vsaka od Punčk iz cunj iz te posebne kolekcije je unikatna, izdelana ročno in z veliko ljubezni. Hkrati nosi podpis priznanega ustvarjalca oz. ustvarjalke. V spletni trgovini www.punckeizcunj.si si bo mogoče izbrati punčko oz. fantka in osrečiti večkratno: izdelovalko/izdelovalca, obdarovanca (lahko tudi sebe) in otroke v državah v razvoju. Z donacijo 100 € bo namreč posvojitelj punčke rešil kar pet otroških življenj. UNICEF Slovenija s projektom zbira sredstva za cepljenje otrok proti šestim otroškim nalezljivim boleznim, v državah v razvoju.V projektu, ki prepleta kreativnost in srčnost, so sodelovali:

Benedetti Life - Matea Benedetti, Jona Bednjanec, Monika Colja, DRAŽ pletenine - Urška in Tomaž Draž, Urša Drofenik, FermeFashion - Maja Ferme, SansConcept - Petra Grmek Green, JKH - Julia Kaja Hrovat, Tatikalamar - Tatjana Kalamar Morales, Tjaša Kokalj Jerala, Alenka Košir, Jana Koteska, Nika Mirt, Kiss the Future - Tanja Pađan Mikoš, Pentlja Concept Store, Eric Matyash - Erik Maj Potočnik in Matjaž Plošinjak, JSP - Jelena Proković, Sonja Prosen, Damir Raković Ponorelii, MA_ST_AR - Maja Stamenković, Hana Stupica, Maja Štamol Droljc, Sofija Urumović, Tanja Uvera, Nika Veger, Matic Veler, Alja Viryent, Barbara Zonta, Petja Zorec in Pika Zrim.

Z UNICEF-ovimi punčkami iz cunj iz Slovenije so ustvarjalci in posvojitelji doslej rešili že več kot 20.000 otroških življenj. Z vsem tem pomembno prispevajo k temu, da UNICEF po svetu letno cepi skoraj polovico vseh otrok, mlajših od 5 let.»Cepiva nas zbližujejo«

Ob tednu cepljenja, ki letos poteka od 24. do 30. aprila in pod sloganom »cepiva nas zbližujejo«, znova ugotavljamo, da je cepljenje eden najučinkovitejših ukrepov javnega zdravstva.

Od konca 18. stoletja pa do danes je človeštvo s cepljenjem uspelo zajeziti širjenje številnih nalezljivih bolezni, med drugim smo izkoreninili črne koze, in rešili na milijone življenj. Kako hitro se širijo nalezljive bolezni in kako pomembna so cepiva, pa smo v preteklem letu lahko občutili prav vsi. Cepljenje celega sveta proti Covidu-19 je ena največjih množičnih operacij v zgodovini človeštva. Tudi tukaj je vloga UNICEF-a edinstvena, saj vodi prizadevanja za dobavo cepiv proti novemu koronavirusu v eni največjih in najhitrejših operacij za oskrbo s cepivi na svetu. Omenjena prizadevanja so del globalne platforme COVAX, ki je usmerjena v zagotavljanje pravičnega dostopa do varnega in učinkovitega cepiva vsem državam sveta.

Med tem, ko si cel svet prizadeva za čim bolj uspešno in čim hitrejše izvajanje kampanj cepljenja proti Covidu-19, pa je ključnega pomena, da imajo otroci še naprej dostop do cepiv proti otroškim nalezljivim boleznim, kot so davica, ošpice, oslovski kašelj, otroška paraliza, tuberkuloza in tetanus. Ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa so sicer preprečili marsikatero okužbo, a je hkrati na milijone otrok zaradi istega razloga ostalo necepljenih. V številnih državah sveta so (bile) motene kampanje rutinskega cepljenja otrok proti nevarnim otroškim boleznim. V kolikor bi otroci ostali necepljeni, obstaja nevarnost novih izbruhov nevarnih otroških  bolezni, ogrožen pa bi bil tudi napredek, ki je bil s cepljenjem dosežen v preteklih desetletjih.

UNICEF Slovenija s Punčkami iz cunj zbira sredstva prav za omenjene otroške bolezni, ki jih je mogoče preprečiti s cepljenjem in tako otrokom zagotoviti zdrav začetek življenja.

Izberite si svojo UNICEF-ovo punčko iz cunj na www.punckeizcunj.si