Odprto pismo Henriette Fore, izvršne direktorice UNICEF-a

Odprto pismo Henriette Fore, izvršne direktorice UNICEF-a

Krepitev zaupanja v cepiva, reševanje krize duševnega zdravja mladih in premostitev digitalnih razlik med ključnimi priložnostmi za otroke po pandemiji

Obnova globalnega zaupanja v cepiva, reševanje izzivov na področju duševnega zdravja in dobrega počutja mladih, boj proti diskriminaciji, spopadanje s podnebnimi spremembami in premostitev digitalnih razlik so največje priložnosti za otroke, ki jih je razkrila pandemija koronavirusa, in predstavljajo izzive mednarodni skupnosti, v svojem letnem odprtem pismu poudarja izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore.

V svojem odprtem pismu leta Forova opisuje, kako naj svet izkoristi ključne priložnosti za otroke, ki jih je razkrila pandemija, in z združenimi močmi ustvari boljšo prihodnost za vsakega otroka.  

»Pri obnovi sveta ne gre za vrnitev v prejšnje normalno stanje. Za milijone otrok po vsem svetu ‘normalno’ nikoli ni bilo dovolj dobro.« Henrietta Fore.

»V letu, ko obeležujemo 75. obletnico UNICEF-a, se spominjamo, da je bila organizacija ustanovljena v času zgodovinske krize po drugi svetovni vojni. Tedaj bi bili zlahka  prestrašeni zaradi obsega težav, s katerimi so se soočali otroci v svetu, opustošenem po vojni. Toda skupaj smo ustvarili, kar je bilo mogoče. Po vsem svetu smo zgradili nove zdravstvene in socialne sisteme. Skupaj smo premagali črne koze in divji virus otroške paralize. Ustanovili smo Združene narode. Svet nas znova potrebuje,« je dejala Forova.

Glede cepljenja Forova opozarja, da bo dvom v cepiva močno vplival na učinkovitost boja proti koronavirusu. V času, ko sodelujemo z vladami, partnerji in darovalci, da bi pomagali pri nabavi, transportu in dostavi cepiv po vsem svetu, moramo hkrati krepiti zaupanje javnosti v cepiva in cepljenje. Brez zaupanja ljudi so namreč cepiva le drage ampule v zdravniški ordinaciji.

V zvezi z duševnim zdravjem Forova opozarja, da je pandemija prispevala k zaskrbljujočemu porastu motenj duševnega zdravja med otroki in mladimi, ter poziva mednarodno skupnost, naj stori več. »Države morajo zagotoviti ustrezen odziv na razsežnost problema, močno razširiti storitve duševnega zdravja in podporo mladim v skupnostih in šolah ter s programi za starše zagotoviti, da bodo otroci iz ogroženih družin dobili podporo in zaščito znotraj doma.«

Glede premagovanja digitalnih razlik Forova poudarja, da so omejevalni ukrepi na globalni ravni razkrili izjemne digitalne razlike. V času zapiranja šol leta 2020 približno 30 % šolarjev po svetu ni imelo možnosti učenja na daljavo – v veliki meri gre za iste otroke, ki že sicer nimajo dostopa do kakovostnega izobraževanja. Pismo poziva k preoblikovanju izobraževanja in premostitvi digitalnih razlik, da bodo digitalna orodja podpirala izobraževanje in obenem preskok v prihodnost.

Forova na koncu v pismo poudarja, kako odločilen je ta trenutek priložnosti. »Mednarodna skupnost mora podpreti okrevanje, ki daje prednost naložbam za otroke. Letos, ko UNICEF praznuje 75 let delovanja za boljšo prihodnost vsakega otroka, znova združimo moči za otroke in mlade, saj ustvarjamo priložnosti, uresničujemo njihove sanje in jih podpiramo na vseh področjih njihovega življenja.«

 

Celotno odprto pismo je na voljo tukaj. 

UNICEF-ov načrt za zaščito otrok v pandemiji koronavirusa je na voljo tukaj.