UNICEF na Hrvaško dostavil 13,5 ton zaščitnih ponjav za pomoč prizadetim v potresu

UNICEF na Hrvaško dostavil 13,5 ton zaščitnih ponjav za pomoč prizadetim v potresu

Obnova bo dolgotrajna; akcija zbiranja sredstev za pomoč otrokom in družinam se nadaljuje

Danes mineva natanko teden dni od uničujočega potresa na Hrvaškem, ki je v zgolj 20 sekundah domove mnogih spremenil v ruševine, njihova življenja pa obrnil na glavo. Tla se v popotresnih sunkih še vedno tresejo, strah prebivalcev ne pojenja. Hrvaška je medtem zaradi ogromne škode v najbolj prizadetih županijah razglasila katastrofo. UNICEF-ove ekipe na terenu vseskozi zagotavljajo nujno pomoč otrokom in njihovim družinam, dostava in razdeljevanje humanitarne pomoči je v polnem teku. Obnova in pomoč najranljivejšim bosta dolgotrajni, poudarjajo strokovnjaki. UNICEF-ova akcija zbiranja finančnih sredstev se nadaljuje.

Na najhuje prizadetih območjih v osrednji Hrvaški poteka razdeljevanje zaščitne opreme, ki jo je v okviru nujne pomoči dostavil UNICEF. Skupno 13,5 tone zaščitnih ponjav, natančneje 2.300 ponjav v velikosti 4x5 m in 100 ponjav v velikosti 4x50 m, je bilo iz UNICEF-ovega humanitarnega skladišča v Kopenhagnu dostavljeno v logistični center na Jastrebarskem, razdeljevanje na terenu pa koordinira uprava za civilno zaščito. 

»Oprema bo družinam pomagala zaščititi preostalo imetje, ki je dragoceno za vse, zlasti za družine z omejenimi sredstvi. Hvaležni smo UNICEF-u za takojšen odziv na trenutne potrebe na terenu. Še posebej cenimo donacijo nepremočljivih ponjav za prekrivanje, ki jih je med prazniki izjemno težko dobiti na našem tržišču, kar potrjuje UNICEF-ovo zavezanost pomoči otrokom in njihovim družinam,« je dejal pomočnik hrvaškega notranjega ministra dr. Damir Trut.

V okviru  UNICEF-ove urgentni akcije so zaščitne ponjave, namenjene družinskim hišam, pa tudi javnim zavodom, ki so bili poškodovani v potresu, hitro prispele na najbolj prizadeta območja. Z njimi bodo prebivalci lahko zaščitili svoje premoženje pred nadaljnjim uničenjem zaradi neugodnih vremenskih razmer.

»Naše misli so z otroki in njihovimi družinami, prizadetimi v potresih, ki so terjali človeška življenja, povzročili dolgotrajne travme in materialno škodo. Zahvaljujoč našim mesečnim darovalcem in mednarodnim virom, ki jih ima UNICEF po vsem svetu na voljo za takojšnjo humanitarno pomoč, se lahko hitro odzovemo in zagotovimo prvo nujno pomoč. Zaščitna oprema bo družinam, katerih domovi so bili prizadeti zaradi potresov, omogočila, da zaščitijo svojo lastnino pred dežjem in snegom. Zavedamo pa se, da bodo potrebe otrok velike in dolgotrajne. UNICEF bo zagotavljal pomoč vse dokler jo bodo otroci potrebovali. Pomagali jim bomo premagati travme z zagotavljanjem psihosocialne pomoči, jim vračali veselje z igro v zanje prilagojenih prostorih in zagotavljali vse potrebno. Podprli bomo tudi prizadevanja vlade Republike Hrvaške in lokalnih oblasti pri zagotavljanju nadaljevanja kakovostnega izobraževanja za otroke. V imenu UNICEF-a pozivam partnerje, medije, podjetja in državljane, da nas podprejo v prizadevanjih za vračanje upanja otrokom iz Petrinje, Gline, Siska in drugih krajev, ki so jih prizadeli potresi, « je poudarila Regina M. Castillo, UNICEF-ova predstavnica na Hrvaškem.

 

foto: UNICEF/ Marin Ilej

»Močno nas je streslo in moja mami je jokala. Zdaj smo tukaj. Zelo rad rišem, barvam, poslušam zgodbice in se igram. To je moj slonček, s katerim spim,« je povedal 3-letni Mario, ki je po potresu z družino nastanjen v vojašnici, kjer UNICEF zagotavlja nujno pomoč. 

UNICEF na terenu vsakodnevno zbira informacije o razmerah in pripravlja ustrezen humanitarni odziv glede na potrebe otrok in njihovih družin. Obnova bo dolgotrajna, zato bo v sodelovanju z ustreznimi službami zagotavljal pomoč in podporo na terenu in še naprej zbiral finančna sredstva za dolgoročno podporo pri okrevanju. Podpora na najbolj prizadetih območjih bo prilagojena potrebam najranljivejših tako v prvih tednih, kot tudi dolgoročno. 

Vse finančne donacije so v tem trenutku neprecenljive, saj omogočajo, da nadaljujemo z našim delom in na terenu zagotavljamo natančno tiste stvari, ki jih v kriznih razmerah otroci najbolj potrebujejo. UNICEF bo z donacijami zagotovil higienske potrebščine in zaščitno opremo, psihosocialno pomoč otrokom in staršem, v nadaljevanju pa tudi podporo vrtcem in šolam, podporo zdravstvenim ustanovam in socialnim službam. Ker bo obnova prizadetih območij dolgotrajna, bo UNICEF zagotavljal pomoč najranljivejšim vse dokler bo to potrebno.

Otroci na Hrvaškem nujno potrebujejo našo pomoč. Prispevate lahko:

- s poslanim SMS sporočilom UNICEF5 na 1919 in darujete 5 € za pomoč otrokom. 
S poslanim SMS-om dajem privolitev UNICEF-u Slovenija, da mojo telefonsko številko zbira, hrani in obdeluje za namene svoje humanitarne dejavnosti, kot je opisano v pogojih na spletni strani www.unicef.si/sms-pogoji.

- preko spletne strani: https://starsiotroksveta.si/potres/ 

- z nakazilom na TRR:
SLOVENSKA FUNDACIJA ZA UNICEF
PAVŠIČEVA ULICA 1 
1000 LJUBLJANA 
TRR: SI56 0201 3025 9875 526   
NAMEN: POTRES HRVAŠKA
SKLIC: SI00 41111

Iz srca HVALA!