Na prvi dan novega leta bo v Sloveniji rojenih približno 52 otrok

Na prvi dan novega leta bo v Sloveniji rojenih približno 52 otrok

UNICEF že 75 let rešuje življenja otrok in izboljšuje njihov položaj

Po ocenah UNICEF-a bo na prvi dan novega leta v Sloveniji rojenih približno 52 novorojenčkov. Ti predstavljajo 0,014 % od skupno 371.504 novorojenčkov, ki naj bi bili po ocenah organizacije rojeni v prvem dnevu leta 2021 po vsem svetu.

V 2021 bo prvi otrok rojen na otoku Fidži, zadnji v Združenih državah Amerike. Več kot polovica vseh rojstev na svetu se bo na prvi dan novega leta zgodila v 10 državah (ocene):


•         v Indiji 59,995,

•         na Kitajskem 35,615,

•         v Nigeriji 21,439,

•         v Pakistanu 14,161,

•         v Indoneziji 12,336,

•         v Etiopiji 12,006,

•         v ZDA 10,312,

•         v Egiptu 9.455,

•         v Bangladešu 9,236,

•         v DR Kongo 8,640.

Skupno se bo leta 2021 na svetu rodilo približno 140 milijonov otrok. Njihova povprečna pričakovana življenjska doba naj bi bila 84 let.

Prvi dan novega leta ima poseben čar in je zato poseben dan za rojstvo otrok, v Sloveniji naj bi jih bilo na ta dan rojenih približno 52. V Sloveniji starši novorojenčke najpogosteje poimenujejo z imeni Luka, Filip, Jakob, Zala, Ema, Mia. Po ocenah UNICEF-a je njihova pričakovana življenjska doba 104 leta. 

»Otroci, rojeni na današnji dan, vstopajo v svet, ki je precej drugačen kot pred letom dni, novo leto pa prinaša priložnosti, da ustvarimo boljšega za otroke,« je dejala izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore. »Otroci, rojeni danes, bodo podedovali svet, kakršnega jim bomo zapustili. Izzivi, ki so zaznamovali 2020, so za nami, priložnosti v 2021 pred nami, zato je zdaj čas, da ustvarimo boljši svet – bolj varen, pravičen in zdrav za vse otroke sveta«.

»Danes, ko se svet sooča s pandemijo, težavami v gospodarstvu, naraščajočo revščino in poglabljanjem neenakosti, otroci potrebujejo pomoč bolj kot kdaj koli prej. V preteklih 75 letih je UNICEF venomer zagotavljal pomoč otrokom v kriznih razmerah, na območju konfliktov in naravnih nesreč. Z vstopom v novo leto, ko organizacija praznuje 75. obletnico delovanja, obnavljamo svojo zavezo, da bomo zagotavljali zaščito otrokom, zagovarjali njihove pravice in poskrbeli, da bodo njihovi glasovi slišani, ne glede na to, kje živijo«, še poudarja Forova.

Kot odgovor na globalno pandemijo je UNICEF letos lansiral kampanjo Reimagine, ki predstavlja globalno prizadevanje, da pandemija Covida-19 ne bi postala trajna kriza za otroke. S kampanjo UNICEF poziva vlade, javnost, darovalce in podjetja, naj pomagajo ustvariti boljši svet za otroke.


UNICEF-ovo pomoč najranljivejšim otrokom sveta v boju proti novemu koronavirusu lahko podprete tukaj.


Opomba:

Ocene rojstev so na voljo tukaj.  
Ocene števila rojenih otrok na 1.1.2021 in njihove pričakovane življenjske dobe se nanašajo na kazalnike UN’s World Population Prospects (2019). Na podlagi teh podatkovnih nizov algoritem World Data Lab (WDL) oceni število rojstev za vsak dan po državah.