UNICEF predstavil načrte za transport do 850 ton cepiv proti COVIDu-19 mesečno v največji logistični operaciji v zgodovini

UNICEF predstavil načrte za transport do 850 ton cepiv proti COVIDu-19 mesečno v največji logistični operaciji v zgodovini

UNICEF - v partnerstvu z Gavijem in WHO - prav tako pomaga državam z nizkim in nižjim srednjim dohodkom v pripravah na prejem cepiv leta 2021

UNICEF bo v 2021 lahko zagotovil transport do 850 ton cepiv proti COVIDu-19 mesečno, v kolikor bodo takšne količine na voljo. To je več kot dvojna teža tovora cepiv, za katerega UNICEF sicer vsak mesec zagotovi transport.

UNICEF  v sodelovanju z panameriško zdravstveno organizacijo (PAHO) vodi nabavo in dostavo cepiv proti COVIDu-19 za 92 držav z nizkim in nižjim srednjim dohodkom v okviru platforme COVAX.

»To bo največja mamutska operacija v zgodovini,« je dejala Henrietta Fore, izvršna direktorica UNICEF-a. »Obseg operacije je izjemen izziv, pričakovanja še nikoli niso bila višja, vendar smo pripravljeni.«

UNICEF je preučil globalno letalsko tovorno zmogljivost in prometne poti, da bi bil bolje pripravljen na izzive, povezane z dobavo cepiv proti COVIDu-19 v  2021. Ugotovil je, da bodo komercialni letalski prevozniki lahko dostavili cepiva v skoraj vseh 92 držav z nizkim in nižjim srednjim dohodkom, ki so med 190 državami v platformi COVAX. Ocena stroškov znaša do 70 milijonov USD.

UNICEF-ova ocena je tudi pokazala, da bi obstoječa zmogljivost zračnega tovora zadoščala za dostavo cepiv za 20 % prebivalstva za večino od 92 držav. Pričakuje se, da bodo cepiva proti COVIDu-19 v glavnem dobavljena z obstoječimi potniškimi in tovornimi letalskimi zmogljivostmi, čeprav bodo v nekaterih majhnih državah, ki imajo težave z dostopom, morda še vedno potrebni čarterski leti ali druge možnosti prevoza. UNICEF sodeluje z letalskimi družbami in širšo logistično industrijo, da bi zagotovili prednost pri transportu cepiv proti COVIDu-19 po vsem svetu.

Eden največjih izzivov pri cepljenju proti COVIDu-19 so lokalne hladne verige za shranjevanje cepiv v nekaterih državah z nizkim in nižjim srednjim dohodkom. UNICEF, WHO in Gavi, združenje za cepiva, so pripravili smernice za dobavo in logistiko, da bi državam pomagali razviti strategije za sprejem, shranjevanje, distribucijo in upravljanje cepiv proti COVIDu-19 ter sorodnih izdelkov. Glede na razpon temperatur skladiščenja, potreben za cepiva proti COVIDu-19, bodo države še naprej usposabljale logistične in zdravstvene delavce o tem, kako ohranjati cepiva pri pravih temperaturah.

V sodelovanju z Gavijem UNICEF že od 2017 za države v razvoju nabavlja in podpira namestitev 70.000 hladilnikov za hladno verigo do konca leta 2021, kar bo pomagalo tudi pri cepivih proti COVIDu -19, ki jih je treba hraniti pri 2 do 8 stopinjah Celzija. Skoraj polovica hladilnikov bo delovala na sončno energijo. UNICEF, WHO in Gavi si tudi prizadevajo pomagati državam pri pripravi in razvoju nacionalnih strategij cepljenja proti COVIDu-19. 

Poleg tega je UNICEF ta teden na sestanku z več kot 300 strokovnjaki za nabavo cepiv po vsem svetu, vključno z vladnimi odločevalci, preučil načine za nabavo cepiv, okrepitev regulativnih sistemov in oskrbovalnih verig.

Financiranje je ključnega pomena. UNICEF potrebuje 410 milijonov USD za pomoč državam pri dobavi cepiv, terapevtskih in diagnostičnih pripomočkov v 2021. Poleg tega UNICEF potrebuje še 133 milijonov USD za logistiko cepiv v državah in potrebno opremo za hladne verige za najrevnejših 92 držav.

»S prihodom globalno odobrenih cepiv proti COVIDu-19 so vidni znaki upanja za premagovanje pandemije. Toda samo cepivo, upanja ne bo povrnilo,« je poudarila Forova. »Države potrebujejo tehnično in finančno podporo za krepitev svojih hladnih in oskrbovalnih verig, za usposabljanje zdravstvenih delavcev, za boj proti dezinformacijam in za vzpostavljanje zaupanja v cepiva. Brez najnujnejšega financiranja in podpore številne najrevnejše države sveta tvegajo, da bodo zaostale v boju proti epidemiji.«

UNICEF-ovo pomoč najranljivejšim otrokom sveta v boju proti novemu koronavirusu lahko podprete tukaj.