UNICEF-ove punčke iz cunj navdušujejo tudi znane Slovenke

UNICEF-ove punčke iz cunj navdušujejo tudi znane Slovenke

Punčka iz cunj je čudovito praznično darilo z dobrodelno noto

Dobrodelna dejanja in obdarovanja so v prihajajočem prazničnem času še posebej srčna in zaželena, saj z njimi pomagamo najbolj ogroženim otrokom in jim omogočimo boljše življenje. UNICEF-ove punčke iz cunj so unikatno darilo, ki v sebi nosi dobrodelno noto. Saj veste, najlepša darila so tista, ki nosijo zgodbo. Nanja prisegajo tudi številne znane Slovenke, med njimi Nuša Derenda, Hajdi, Maja Ferme, Iris Mulej in druge. 

December je za mnoge čas veselja, topline in praznovanja ter iskrenih želja. Je tudi mesec obdarovanja, drobnih pozornosti in obenem sočutja s tistimi, ki živijo v pomanjkanju in potrebujejo pomoč. Zato v zadnjem času vse več posameznikov in podjetij prisega na obdarovanje, ki v sebi nosi dobrodelno noto. Najlepša darila so namreč tista, ki nosijo zgodbo. 

UNICEF-ove Punčke iz cunj so prav takšno edinstveno darilo – so unikatna pisana bitja, ki jih vse leto izdelujejo prostovoljke po vsej Sloveniji, pa tudi otroci v vrtcih in šolah. Posebne so zato, ker z njimi razveselimo kar 3: obdarovanca, marljivo izdelovalko/ca punčk in otroka, ki potrebuje pomoč. S posvojitvijo Punčke iz cunj boste omogočili zdrav začetek življenja otroku v državi v razvoju, ki potrebuje pomoč. UNICEF bo z vašo donacijo za punčko v višini 20 evrov zagotovil nakup in dostavo cepiv proti nevarnim otroškim boleznim, izobraževanje zdravstvenih delavcev in cepljenje otroka.

Punčke iz cunj so že vrsto let eden najbolj priljubljenih dobrodelnih projektov v Sloveniji, s katerim  UNICEF Slovenija zbira sredstva za cepljenje otrok proti šestim nevarnim otroškim boleznim (davica, ošpice, oslovski kašelj, otroška paraliza, tuberkuloza in tetanus) v državah v razvoju. Zaradi bolezni, ki bi jih lahko enostavno preprečili s cepljenjem, vsako leto še vedno umre približno 1,5 milijona otrok, kar je nedopustno. S podporo srčnih izdelovalk Punčk iz cunj in njihovih posvojiteljev je UNICEF Slovenija v preteklih letih rešil že skoraj 20.000 otroških življenj. 

UNICEF-ove punčke iz cunj razveseljujejo tudi mnoge znane Slovenke in njihove najmlajše

Punčka iz cunj je igrača, ki jo poznajo povsod po svetu. Z njo se igrajo zvezdnice in njihovi otroci, pa tudi otroci v najbolj odročnih delih sveta. 

Le kdo se ne spomni otroške pevke Hajdi in njenega kužka, ki je zahajal k sosedi v vas. Hajdi je danes žena, mamica dvema fantoma in uspešna poslovna ženska. V otroštvu se je rada igrala s punčkami. Tudi pela je z njimi in punčke so bile njeno občinstvo. »Ko sem po mnogih letih spet v rokah držala punčko, je bila to UNICEF-ova punčka iz cunj. Obožujem ta projekt. Med ljudmi se spletajo vezi in ena punčka osreči najmanj tri: izdelovalko, obdarjenca in otroka v tretjem svetu. Predstavljam si, koliko ljubezni in kreativnosti vložijo prostovoljke, ki jih izdelujejo. Sprašujem se, koliko spominov na otroštvo se v njih zbuja med izdelovanjem punčke? Kakšno punčko so imele same kot majhne deklice in kaj jih pri šivanju navdihuje? Meni so vsi ti detajli, ki jih vključijo, prav fascinantni,« je s svojimi sledilci na Instagramu delila Hajdi. 

UNICEF-ove punčke iz cunj so v preteklosti izdelovale tudi priznane modne oblikovalke, med njimi Maja Ferme, velika podpornica projekta: »Vsakič ko sem ustvarjala UNICEF-ovo punčko iz cunj, sem se počutila ganjeno, da imam možnost s svojim delom pomagati otrokom in vesela, da so mi pri UNICEF-u zaupali to nalogo.« Tudi Maja se še vedno rada spominja svoje punčke, s katero se je igrala v otroštvu: »Bila je porcelanasta punčka, ki sem jo nasledila od babice z vranje črnimi lasmi in čudovito rdečo obleko iz svilenega satena. Z njo sem ravnala zelo pazljivo, saj je bila zame pravi zaklad. Največ pa mi je pomenilo, da so jo zaupali prav meni. Bila je unikatna, tako kot je unikatna vsaka UNICEF-ova punčka. Zame je bila živa, saj je nosila zgodbo izdelovalca, tako kot jo nosi UNICEF-ova punčka iz cunj.« Maja je hvaležna, da njena hčerkica Paris Noa raste in se razvija v sočutno osebo, ki se zaveda razlik na tem svetu: »Danes, ko gledam mojo Paris Noa, kako se igra z UNICEF-ovo punčko iz cunj, pomislim na vse tiste otroke, ki jim nekaj krpic blaga predstavlja edino igro in upanje. Tudi jaz rada primem unikatno UNICEF-ovo punčko iz cunj in pomislim na marljive roke prostovoljke, ki v to igračo vložijo vso svojo srčnost in ustvarjalnost. Toliko lepe energije se tukaj pretaka,« je na Instagramu poudarila Maja. 

Nekdanji miss Slovenije in model Iris Mulej pa je v otroštvu delal družbo plišast zajček, ki ji ga je iz krpic sešila mama. Še vedno ga ima spravljenega doma v Sloveniji. Ko je na obisku pri babici, se z njim igra tudi njena Isabella. »Ko sem Isabelli povedala, da bodo zaradi morske deklice, ki sva jo posvojili, otroci tam daleč daleč stran v Afriki deležni pomoči, se je za hip zamislila. Opazila sem sočutje ter žalost v njenih očeh. Vprašala me je: »A so otroci  brez mamice?« Razložila sem ji, da sicer mamico imajo, vendar nekaterih drugih stvari nimajo, kot so kvalitetna hrana, čista voda, sobica in postelja, vitamini in zdravila, igrače in šolske potrebščine ... Nekatere stvari so našim otrokom rojenim v zahodnem modernem svetu samoumevne in ravno zato ji poskusim približati to, da veliko otrok nima vsega tega, kar je njej nekaj čisto običajnega. Ob tem se vedno zamisli in reče, da je ona vesela, ker ima vse to,« je z nasmehom povedala Iris in še dodala: »Isabella v svojih igračah vidi svoje prijatelje, se z njimi pogovarja, igra, z njimi zvečer tudi zaspi ... za nekatere igrače pa pravi, da so tudi čarobne in prav tako velikokrat reče za UNICEF-ovo punčko, da je “Čarovna”! Malce po svoje pove besedico Čarobna, kar vse skupaj naredi še bolj srčno,« je na Instagramu zapisala Iris in dodala še: »UNICEF-ova morska deklica je čarobna, ker v svoji obliki in podobi združuje same dobre misli in želje marljive prostovoljke, ki jo je ustvarila, z donacijo pa je pomagala nekaj otrokom v tretjem svetu. In Isabella se z njo zelo rada igra. Kaj drugega kot čarovnija pa je potem ta morska deklica?!«


Izberite svojo UNICEF-ovo punčko iz cunj tudi vi. Z eno punčko boste razveselili kar tri: otroka, ki potrebuje pomoč, marljivo izdelovalko in vam ljubo osebo, ki jo boste obdarili. Najlepša darila so tista, ki nosijo zgodbo. Svojo Punčko iz cunj izberite tukaj.

Srčna hvala v imenu otrok.