Rekordna podhranjenost v Jemnu - ogroženo preživetje milijonov otrok

Rekordna podhranjenost v Jemnu - ogroženo preživetje milijonov otrok

Izjava UNICEF-ove izvršne direktorice Henriette Fore

»Medtem ko se Jemen približuje najhujši lakoti v zadnjih desetletjih, kot je razmere označil generalni sekretar Združenih narodov, so življenja otrok ogrožena bolj kot kdaj koli prej.

Opozorilni znaki utripajo že (pre)dolgo. Več kot 12 milijonov otrok potrebuje nujno humanitarno pomoč.

Stopnja akutne podhranjenosti otrok je v nekaterih delih države dosegla rekordno raven, samo letos se je povečala za 10 %. Skoraj 325.000 otrok, mlajših od 5 let, je akutno podhranjenih in se bori za preživetje. Kolera in diareja ogrožata več kot 5 milijonov otrok.

Globoka revščina, desetletja zaostanka v razvoju in več kot 5 let grozljivih spopadov so otroke in njihove družine izpostavili smrtonosni kombinaciji nasilja in bolezni.

Globoko krizo je pandemija koronavirusa še dodatno poglobila in jo spremenila v katastrofo.

Jemen je država, ki jo zaznamujejo nasilje, bolečina in trpljenje. Gospodarstvo in zdravstveni sistem sta že leta na robu propada. V bojih je bilo poškodovanih in uničenih na tisoče šol, bolnišnic, vodnih virov in druga ključna javna infrastruktura. Neupoštevanje mednarodnega humanitarnega prava je očitno in šokantno.

UNICEF je v Jemnu že desetletja prisoten s programi pomoči. V zadnjih letih smo svojo prisotnost razširili, da smo pospešili dostavo humanitarne pomoči milijonom otrok, s čimer smo lajšali trpljenje in reševali življenja.

Toda najhujše katastrofe ne moremo preprečevati v nedogled.

Vse vpletene strani v konfliktu morajo zaščititi otroke in omogočiti neoviran dostop do ranljivih skupnosti v stiski - kar je njihova dolžnost po mednarodnem humanitarnem pravu.

Potrebnih je več darovalcev, da bi nemudoma zagotovili nujno potrebna dodatna sredstva. UNICEF je za zagotavljanje nujne pomoči v Jemnu v letošnjem letu prejel 237 milijonov ameriških dolarjev od potrebnih 535 milijonov ameriških dolarjev, kar pomeni primanjkljaj v višini skoraj 300 milijonov dolarjev.

Zgolj humanitarna pomoč ne bo preprečila lakote niti končala krize v Jemnu. Konec vojne, podpora gospodarstvu in več finančne pomoči so ključnega pomena.

Čas se izteka. Otroci v Jemnu potrebujejo mir. Konec brutalne vojne je edini način, da lahko uresničijo svoj potencial, nadaljujejo otroštvo in nenazadnje prispevajo k obnovi svoje države.«

Otroci v Jemnu nas potrebujejo bolj, kot kadar koli prej. Podprite UNICEF-ovo pomoč najranljivejšim otrokom sveta

S poslanim SMS sporočilom s ključno besedo HRANA5 na 1919
S poslanim SMS-om dajem privolitev UNICEF-u Slovenija, da mojo telefonsko številko zbira, hrani in obdeluje za namene svoje humanitarne dejavnosti, kot je opisano v pogojih na spletni strani www.unicef.si/sms-pogoji.
 
Preko spletne strani

Z nakazilom na TRR:
Naziv akcije:  ZA OTROKE V JEMNU 
TRR: SI56 0201 3025 9875 526
Namen: CHAR
BIC: LJBASI2X
Referenca: SI41109
Prejemnik: Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana
 
 Pridružite se UNICEF-ovemu programu mesečnih darovalcev Starši otrok sveta 

Hvala v imenu otrok!