Svetovni dan otrok

Svetovni dan otrok

Otroci v Sloveniji bodo razkrili, kakšne spremembe si želijo v svetu in kako jih bodo pomagali uresničiti. Podprite jih tudi vi in sprejmite zaobljubo za boljši svet!

Le še nekaj dni nas loči od 20. novembra - UNICEF-ovega svetovnega dneva otrok, ki sovpada z 31. obletnico Konvencije o otrokovih pravicah. Ta pomemben dan bo v Sloveniji potekal pod sloganom »vKLJUČite me, sem KLJUČ do rešitve«. Otroci bodo namreč sprejemali zaobljube za boljši svet in k temu pozivali tudi odrasle. Vesel dan, ki ga obeležujemo po celem svetu, bo znova obarvan v UNICEF-ovo modro. V Sloveniji  bo otroke podprl tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, v svetu pa tudi številni zvezdniki- UNICEF-ovi ambasadorji dobre volje.

Namen svetovnega dneva otrok je dati priložnost otrokom, da je njihov glas slišan in tudi upoštevan. Na ta pomemben dan otroci po vsem svetu prevzemajo vloge odraslih, opozarjajo na položaj vrstnikov po svetu, odločajo o pomembnih zadevah, ki vplivajo na njihova življenja, izražajo svoje mnenje in želje za boljšo prihodnost. Ko smo otroke v Sloveniji lani vprašali, v kakšnem svetu si želijo odraščati, so rekli, da v svetu, kjer: 

imajo vsi otroci enake možnosti;
življenja ne zaznamujeta nasilje in diskriminacija; 
je zdravje otrok in mladih pomembno vodilo vseh;
si vsi prizadevamo za trajnostni razvoj in okolje, ki bo omogočalo zdrav razvoj otrok;
otroci in mladi sodelujejo pri sprejemanju odločitev in imajo priložnost, da je njihov glas slišan;
imajo možnost osvojiti znanja in veščine, potrebne za življenje danes in jutri;
varno uporabljajo prednosti digitalne tehnologije.

»Čas je, da vsi skupaj začnemo upoštevati otroke pri ustvarjanju skupne prihodnosti in jim slediti, ko nas učijo s svojim zgledom. Otroci, kot nosilci sprememb, se namreč zavedajo, da je odgovornost za svet, ki si ga želijo, tudi na njih,« poudarja Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija. 

Slogan letošnjega UNICEF-ovega svetovnega dneva otrok je »vKLJUČITE me, sem KLJUČ do rešitve«. Zato si bodo do 20. novembra otroci, institucije, splošna javnost in mediji v Sloveniji zastavili 3 vprašanja:

Katere spremembe si želim videti v svetu?

Kaj je ključno, da pridemo do tja?

Kaj lahko sam naredim?

.. in s pomočjo teh vprašanj bo vsak sprejel zaobljubo za boljši svet. Sporočila otrok bo UNICEF Slovenija delil tudi z odločevalci na nacionalni in lokalni ravni ter jih pozval, da pomagajo pri njihovi uresničitvi. Vsaka sprememba se začne pri sebi in vsak dan je pravi čas za začetek. 

Kako bo potekal  UNICEF-ov svetovni dan otrok v Sloveniji?

o V petek, 20. novembra ob 10. uri, bo potekal spletni dogodek - delavnica za spremembe, kjer bodo sodelovali otroci z vse Slovenije, UNICEF-ovi Junior ambasadorji in mediji. Otroke bo podprl tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Svetovni dan otrok bo tudi letos potekal v znamenju UNICEF-ove modre in pod ključnikom #zavsakegaotroka. Posamezniki, podjetja in institucije po vsem svetu se na ta dan obarvajo v modro in s tem izkažejo podporo otrokom.  Zakaj? Ker je modro, da podpiramo otroke. Ker je modro, da otroke postavljamo v središče naših sprememb. Ker je modro, da sledimo dobrim zgledom. Ker je modro, da razmišljamo o prihodnosti. Ker naš modro planet potrebuje, da postopamo modro.

Svetovni dan otrok bodo znova podprli številni UNICEF-ovi ambasadorji dobre volje, med njimi David Beckham, Ishmael Beah, Orlando Bloom, Millie Bobby Brown, Priyanka Chopra Jonas, ki bodo v tem tednu z otroki iz različnih koncev sveta razpravljali o pomembnih temah, kot so pandemija koronavirusa, podnebne spremembe, izobraževanje na daljavo, enakost med spoloma, duševno zdravje, idr.., in o svetu, ki si ga želijo v prihodnosti. 

Podprite otroke

Sprejmite zaobljubo tudi vi in pomagajte graditi boljšo prihodnost za vse. Delite svoje zaobljube z nami, na http://www.svetovnidanotrok.si/ in na družbenih omrežjih z #zavsakegaotroka.

Sprejmite zaobljubo tudi vi in pomagajte graditi boljšo prihodnost za vse. Delite svoje zaobljube z nami, na http://www.svetovnidanotrok.si/ in na družbenih omrežjih z #zavsakegaotroka.