V Sloveniji želimo vzpostaviti Dojenju prijazna mesta

V Sloveniji želimo vzpostaviti Dojenju prijazna mesta

Poziv mestom k prijavi

UNICEF Slovenija v sodelovanju z Nacionalnim odborom za spodbujanje dojenja (NOSD) začenja s pobudo Dojenju prijazno mesto, v okviru katere spodbuja slovenska mesta k vključitvi in s tem zagotavljanju podpore doječim materam in družinam na lokalni ravni. Mesta se lahko prijavijo na razpis do 21. decembra 2020. Pobudo sofinancira Ministrstvo za zdravje RS. 

Dojenje predstavlja najboljši začetek življenja, saj ponuja optimalni način hranjenja novorojenčkov in dojenčkov. V Sloveniji imamo visok delež dojenja v porodnišnicah. V povprečju je ob odpustu dojenih več kot 90 % novorojenčkov, pogostnost dojenja pa se po tem zelo hitro zmanjšuje. Čeprav je dojenje naraven proces, ni vedno enostavno, zato je potrebno doječim družinam ponuditi ustrezno pomoč in organizirati dojenju prijazno okolje, ne samo v porodnišnici in v ostalih zdravstvenih organizacijah, temveč tudi na celotnem področju mesta. 

UNICEF Slovenija in NOSD zato začenjata s pobudo Dojenju prijazno mesto, katere cilj je povečanje pogostnosti dojenja v celotnem področju mesta kot naravnega, zdravega in običajnega načina zgodnjega hranjenja otrok. S povečanjem pogostnosti dojenja se povečuje raven zdravja pri dojenih otrocih, materah in v celotni družbi. Zmanjšuje se neenakost, izboljšuje se stanje okolja, v daljšem časovnem obdobju pa dojenje omogoča tudi hitrejši napredek mesta.

K pobudi lahko pristopi vsako mesto, ki si prizadeva v lokalnem okolju zagotavljati čim večjo podporo in zaščito dojenju. Mesto s prijavo izkaže namero, da bo v okviru svojih zmožnosti izpolnjevalo 10 korakov. 

10 korakov do Dojenju prijaznega mesta

1. Korak: Mesto ima napisano politiko o podpori dojenja, ki jo redno objavlja.

2. Korak: Mesto kot celota zagotavlja naklonjenost dojenju.

3. Korak: Vodstva zdravstvenih ustanov v mestu podpirajo optimalno dojenje.

4. Korak: Vse nosečnice so ustrezno poučene o prednostih dojenja, o tveganjih nepotrebne uporabe mlečne formule in kje lahko dobijo potrebno pomoč.

5. Korak: Zdravstvene ustanove v mestu so dojenju prijazne.

6. Korak: V mestu so na voljo skupine za pomoč doječim materam in svetovalci za dojenje.

7. Korak: Poslovni subjekti v mestu izkazujejo naklonjenost dojenju.

8. Korak: Poslovni subjekti, zlasti zdravstvene ustanove, upoštevajo in izpolnjujejo načela Mednarodnega kodeksa o trženju nadomestkov materinega mleka.

9. Korak: Delovne organizacije v mestu poznajo in spoštujejo pravice doječih mater.

10. Korak: Vzgojno izobraževalne ustanove v mestu se spodbuja k vključevanju vsebin o dojenju v učne programe. 

Mesto, ki se pridruži in uresniči pobudo Dojenju prijazno mesto, pokaže svojim prebivalcem, da jim želi boljše zdravje, manj neenakosti, bolj zdravo okolje in tudi splošni dolgotrajni napredek. Skupnosti pošilja sporočilo, da spoštuje njihove želje in ceni prednosti dojenja za zdravje otroka, družine in skupnosti.

Mesta se lahko prijavijo na razpis do 21. decembra 2020.