UNICEF in WHO pozivata k nujnim ukrepom za preprečitev epidemije ošpic in otroške paralize

UNICEF in WHO pozivata k nujnim ukrepom za preprečitev epidemije ošpic in otroške paralize

Pandemija Covid-19 še naprej ovira cepljenje otrok po svetu: potrebni nujni ukrepi za zaščito najranljivejših pred smrtonosnimi boleznimi

UNICEF in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sta danes izdala nujen poziv k ukrepanju za preprečevanje večjih epidemij ošpic in otroške paralize. COVID-19 še naprej ovira rutinsko cepljenje po vsem svetu, kar prispeva k večjim tveganjem, da milijoni ranljivih otrok zbolijo za nevarnimi otroškimi boleznimi, ki jih je mogoče preprečiti.  

Organizaciji ocenjujeta, da je za odpravljanje nevarnih vrzeli v cepljenju v državah s srednjimi dohodki potrebnih 655 milijonov ameriških dolarjev (400 milijonov USD za otroško paralizo in 255 milijonov USD za ošpice). 

»Pandemija koronavirusa ima uničujoč vpliv na zdravstvene storitve, še posebej na kampanje cepljenja po vsem svetu, « poudarja dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO. »Za razliko od COVID-a imamo za preprečevanje bolezni, kot sta otroška paraliza in ošpice, na voljo cepiva in znanje. Potrebujemo finančna sredstva in zaveze za njihovo udejanjanje, da bi rešili otroška življenja.«  

»Ne smemo dopustiti, da boj proti eni smrtonosni bolezni povzroči nazadovanje v boju proti drugim nevarnim boleznim,« je dejala Henrietta Fore, izvršna direktorica UNICEF-a. »Obvladovanje globalne pandemije COVID-19 je ključnega pomena, vendar tudi druge smrtonosne bolezni ogrožajo življenja milijonov otrok v najrevnejših predelih sveta. Zato danes voditelje držav, darovalce in partnerje pozivamo k nujnemu globalnemu ukrepanju. Potrebujemo dodatna finančna sredstva za nadaljevanje kampanj množičnega cepljenja, ki so nujne za zaščito otrok in preprečevanje drugih epidemij poleg COVID-19.«

V zadnjih letih so se v vseh delih sveta znova pojavljali izbruhi ošpic. Vrzeli v precepljenosti so se leta 2020 zaradi pandemije Covid-19 še poglobile. Leta 2019 so bile ošpice na prvem mestu glede novih okužb v več kot dveh desetletjih. Letni podatki o umrljivosti zaradi ošpic za leto 2019, ki bodo objavljeni prihodnji teden, bodo potrdili negativne posledice trajnih izbruhov v številnih državah sveta.

Hkrati naj bi se prenos poliovirusa povečal v Pakistanu in Afganistanu ter na številnih območjih Afrike. Če ne bomo zdaj izkoreninili otroške paralize, se bo bolezen znova pojavljala po vsem svetu, kar bi v prihodnjih 10 letih povzročilo kar 200.000 novih primerov okužb letno.

Nova orodja, vključno z novo generacijo peroralnega cepiva proti otroški paralizi in prihajajočim Strateškim načrtom za boj proti izbruhom ošpic, bodo uporabljena v prihodnjih mesecih, za učinkovitejše obvladovanje izbruhov in reševanje otroških življen. Omenjeni Načrt je globalna strategija za hitro in učinkovito preprečevanje, odkrivanje in odzivanje na izbruhe ošpic.

Posvojite UNICEF-ovo punčko iz cunj in pomagajte reševati življenja otrok 

S projektom »UNICEF-ove punčke iz cunj« UNICEF Slovenija zbira sredstva za cepljenje otrok proti 6 nalezljivim otroškim boleznim v državah v razvoju (ošpicam, otroški paralizi, davici, tetanusu, oslovskemu kašlju in tuberkulozi). Vsaka punčka iz cunj predstavlja otroka iz države v razvoju, ki potrebuje našo pomoč. Posameznik si lahko v spletni trgovini na www.punckeizcunj.si izbere punčko, z donacijo 20 evrov pa reši eno otroško življenje. Punčke največkrat izbirajo za rojstnodnevna in poslovna darila, priljubljene pa so tudi v prazničnih dneh.