Rekorden porast podhranjenih otrok v Jemnu

Rekorden porast podhranjenih otrok v Jemnu

Na jugu države akutno podhranjen že vsak peti otrok, ki nujno potrebuje zdravljenje

V posameznih predelih Jemna so stopnje akutne podhranjenosti otrok, mlajših od 5 let, dosegle rekordno visoke ravni, na jugu države celo več kot pol milijona otrok, opozarja najnovejša analiza podhranjenosti, ki so jo danes objavili UNICEF, Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO), Svetovni program za hrano (WFP) in partnerji.

Analiza, ki vključuje133 okrožij na jugu Jemna, kjer živi 1,4 milijona otrok, mlajših od 5 let,  razkriva skoraj 10-odstoten porast akutne podhranjenosti v letu 2020. Največje povečanje in sicer 15,5-odstotno pa je bilo zaznano v skupini otrok, ki trpijo zaradi hude akutne podhranjenosti (severe acute malnutrition).  To pomeni, da življenja najmanj 98.000 otrok, mlajših od 5 let, visijo na nitki in nemudoma potrebujejo posebno terapevtsko zdravljenje.

Katastrofalne razmere za otroke so posledica več let trajajočih spopadov in propada gospodarstva.  V najbolj prizadetih območjih, ki so vključena v analizo - Abjan (23 %), Lahj (21 %), Taiz (22 %)– je akutno podhranjen vsak peti otrok, na območju Hodeide pa vsak četrti otrok. Posebno zdravljenje zaradi podhranjenosti potrebuje vsaj 250.000 nosečnic ali doječih mater. Strokovnjaki ZN opozarjajo, da je dejansko število celo višje, saj so se dejavniki podhranjenosti v Jemnu leta 2020 dodatno poslabšali.

Jemen se že dolgo uvršča med države z najvišjimi stopnjami podhranjenosti na svetu. Doslej so humanitarni programi za zdravljenje in preprečevanje podhranjenosti ter zagotavljanje nujne pomoči v hrani uspeli preprečiti najhujše. Napredek, ki je bil dosežen, pa je v letošnjem letu znova ogrožen. Stopnjevanje konfliktov in gospodarskega upada, skupaj z uničujočim vplivom pandemije COVID-19, so že povsem izčrpano prebivalstvo potisnili na rob preživetja. Številni programi pomoči so bili zaradi pomanjkanja finančnih sredstev prekinjeni, ogroženi pa so tudi programi zdravljenja podhranjenosti, v kolikor ne bo za izvajanje le-teh čim prej zagotovljenih več sredstev.

Jemen je že več let prizorišče največje humanitarne krize na svetu in eno najhujših kriznih žarišč za otroke in matere, kjer se prepletajo pomanjkanje hrane, visoka razširjenost nalezljivih bolezni,  nezanesljiva preskrba s hrano, omejen dostop do zdravstvene oskrbe, slabe higienske razmere in pomanjkanje dostopa do pomembnih cepiv proti nevarnim boleznim, kot so ošpice in otroška paraliza. Kar 80 % prebivalcev je odvisnih od humanitarne pomoči.

"Že od julija opozarjamo, da je Jemen na robu katastrofalne prehranske krize. Če se vojna nemudoma ne konča, bodo razmere nepopravljive, izgubimo pa lahko celotno generacijo najmlajših otrok,« opozarja Lise Grande, koordinatorka humanitarnih programov za Jemen. »Podatki, ki jih danes predstavljamo, potrjujejo, da je akutna podhranjenost med otroki dosegla najvišje ravni od začetka vojne. Pred 2 leti nam je uspelo preprečiti najhujšo lakoto v generaciji tako, da smo zagotovili nujno pomoč najbolj prizadetim območjem in družinam po vsej državi ter v sodelovanju z oblastmi pri stabilizaciji gospodarskih dejavnikov, ki povzročajo krizo. Srce parajoče je, da zdaj, ko nas ljudje najbolj potrebujejo, ne moremo storiti vsega, kar je nujno potrebno, ker nimamo dovolj sredstev."

"Življenja več tisoč otrok in žensk visijo na nitki. Akutno podhranjenost je mogoče zdraviti in preprečiti, vendar sta za to potrebna takojšnje ukrepanje in podpora. Občutek izjemnih razmer bi moral prevladati v svetu pri zagotavljanju finančnih sredstev in zagotavljanju dostopa do otrok in žensk, ki nujno potrebujejo pomoč", je poudarja Philippe Duamelle, predstavnik UNICEF-a v Jemnu.

"Na žalost je nezadostni dostop do zdrave in raznolike prehrane glavni dejavnik poglabljanja prehranske krize v Jemnu,” je dejal dr. Husein Gadain, predstavnik FAO v Jemnu. "Nujno potrebno je zaščititi prehranski sistem v Jemnu in ljudem omogočiti, da proizvajajo, prodajajo in uživajo hranljiva živila tudi v času največjih kriz."

"Breme začaranega kroga konfliktov in podhranjenosti v Jemnu v največji meri občutijo  otroci. Naraščajoče akutne podhranjenosti med otroki so uničujoče za življenje otrok danes, posledice pa bodo čutile tudi prihodnje generacije. Ta uničujoč trend lahko ustavimo le s takojšnjim ukrepanjem," je dejal Laurent Bukera, Direktor WFP v Jemnu.

UNICEF Slovenija z akcijo Podari hrano otrokom v Jemnu zbira sredstva za pomoč najranljivejšim otrokom v Jemnu. S podporo darovalcev bo zagotovil zdravstvene preglede, terapevtsko hrano in delovanje posebnih centrov za pomoč podhranjenim otrokom v Jemnu. Humanitarni delavci na terenu pomoč izvajajo dan za dnem, v najbolj oddaljenih in težko dostopnih predelih in tudi v razmerah, ko se pozornost svetovne javnosti preusmeri drugam. Šteje namreč vsako življenje. 

V preteklosti smo že večkrat dokazali, koliko dobrega lahko naredimo z združenimi močmi. Samo lansko leto so darovalci iz Slovenije rešili 7.722 podhranjenih otrok v Jemnu. 

Otroci v Jemnu nas potrebujejo bolj, kot kadar koli prej. Podprite UNICEF-ovo pomoč najranljivejšim otrokom sveta:
- Pošljite SMS s ključno besedo HRANA5 na 1919 *;
*S poslanim SMS-om dajem privolitev UNICEF-u Slovenija, da mojo telefonsko številko zbira, hrani in obdeluje za namene svoje humanitarne dejavnosti, kot je opisano v pogojih na spletni strani www.unicef.si/sms-pogoji
 
- Preko spletne strani. 

- Z nakazilom na TRR:
Naziv akcije:  ZA OTROKE V JEMNU 
TRR: SI56 0201 3025 9875 526
Namen: CHAR
BIC: LJBASI2X
Referenca: SI41109
Prejemnik: Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana
 
- Pridružite se mesečnim darovalcem Starši otrok sveta 

Hvala v imenu otrok!