UNICEF zagotovil pol milijarde injekcijskih brizg v okviru priprav na cepljenje proti COVIDu-19

UNICEF zagotovil pol milijarde injekcijskih brizg v okviru priprav na cepljenje proti COVIDu-19

Priprave na cepljenje v partnerstvu z Gavi in WHO v teku: nakup zabojnikov za varno odstranjevanje injekcijskih brizg in zagotavljanje opreme za hladne verige

Medtem ko svet težko pričakuje cepivo proti COVIDu-19, UNICEF z nabavo injekcijskih brizg in druge potrebne opreme postavlja temelje za hitro, varno in učinkovito dostavo cepiva, ko bo le-to na voljo.

Takoj, ko bodo cepiva proti COVIDu-19 uspešno zaključila vse faze testiranja, odobrena in priporočena za uporabo, bo svet potreboval enako število injekcijskih brizg kot odmerkov cepiva. Za začetek bo UNICEF do konca leta v svojih skladiščih zagotovil 520 milijonov brizg, do leta 2021 pa milijardo brizg, s čimer želi državam zagotoviti temeljne pripomočke in opremo za cepljenje še pred dostavo cepiv.

Ob predpostavki, da bo v letu 2021 na voljo dovolj odmerkov cepiv proti COVIDu-19, UNICEF načrtuje dobavo več kot milijarde injekcijskih brizg za cepljenje proti COVIDu-19 poleg 620 milijonov injekcijskih brizg, ki jih bo zagotovil za druge programe cepljenja -  proti ošpicam, tifusu in drugim nevarnim boleznim.

»Cepljenje celega sveta proti COVIDu-19 bo ena največjih množičnih operacij v zgodovini človeštva. Potekati bo morala čim hitreje oziroma tako hitro, kot bo možna proizvodnja cepiv,« je dejala Henrietta Fore, izvršna direktorica UNICEF-a. »Da bi lahko cepljenje po vsem svetu potekalo hitro in učinkovito, so zdaj potrebne hitre priprave. Do konca leta bomo imeli na voljo več kot pol milijarde brizg, kar je dovolj, da se lahko enkrat in pol z njimi ovijemo po celem svetu.« 

V skladu z dolgoletnim partnerstvom bo Gavi prispeval UNICEF-u za nabavo brizg in zabojnikov za varno odstranjevanje brizg po uporabi, ki se bodo nato uporabljale v okviru globalne platforme COVAX in po potrebi tudi za druge programe cepljenja.

UNICEF bo poleg injekcijskih brizg kupil tudi 5 milijonov zabojnikov za varno odstranjevanje brizg in igel po uporabi v zdravstvenih ustanovah, s čimer želi preprečiti poškodbe zaradi zbadanja in bolezni, ki se prenašajo s krvjo. V vsak zabojnik je mogoče varno odstraniti 100 brizg. 

Rok uporabnosti opreme za injiciranje, kot so brizge in zabojniki za varno odstranjevanje, je pet let. Dobavni roki za takšno opremo so prav tako dolgi, saj gre za obsežen tovor, ki zahteva transport po morju. Pri cepivih, ki so občutljiva na temperaturo, pa se običajno uporablja letalski prevoz, ki je tudi hitrejši. Poleg prihranka časa zgodnji nakup brizg in zabojnikov za varno odstranjevanje igel in brizg tudi zmanjšuje pritisk na trg in prepreči morebitne kasnejše zamude pri dobavi zaradi povečanja povpraševanja po tovrstni opremi, ko bodo cepiva na voljo.

UNICEF je ključni koordinator dobave cepiv v okviru globalnega zavezništva za cepiva – Gavi in tudi največji kupec posameznih cepiv na svetu, ki letno dobavi več kot 2 milijardi odmerkov cepiv za rutinska cepljenja in odzive na izbruhe bolezni za več kot 100 držav. UNICEF vsako leto priskrbi cepiva za skoraj polovico otrok na svetu in za redne programe cepljenja dobavi približno 600 do 800 milijonov injekcijskih brizg. To število bodo cepiva proti COVIDu-19 verjetno potrojila ali povečala za štirikrat, odvisno od končnega števila proizvedenih cepiv proti COVIDu-19, ki jih bo zagotovil UNICEF.

»V dveh desetletjih je Gavi omogočil ključna, življenjsko pomembna cepiva, za dodatnih 822 milijonov otrok iz najbolj ranljivih držav na svetu,« je dejal Seth Berkley, izvršni direktor podjetja Gavi. »To ne bi bilo mogoče brez našega partnerstva z UNICEF-om in prav to sodelovanje bo ključnega pomena tudi v platformi COVAX.«

Da bi zagotovili transport in shranjevanje cepiv pri ustrezni temperaturi, UNICEF skupaj s  Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) preverja obstoječo opremo in skladiščne zmogljivosti hladne verige cepljenja - tako v zasebnem kot v javnem sektorju - in pripravlja usmeritve za države, ki bodo prejele cepiva. »Delamo vse, kar je v naši moči, da bi zagotovili učinkovito dobavo ključne opreme za cepljenje in na ustrezni temperaturi, kar počnemo tudi po vsem svetu v okviru programov cepljenja,« je dejala Forova.

Še pred pandemijo COVID-19 je UNICEF ob podpori Gavija in v partnerstvu z WHO nadgrajeval obstoječo opremo hladne verige v zdravstvenih ustanovah v številnih državah po svetu, da bi cepiva ostala varna in učinkovita na celotni poti, od proizvodnje do cepljenja. Od leta 2017 je bilo v zdravstvenih ustanovah, večinoma v Afriki, nameščenih več kot 40.000 posebnih hladilnikov, vključno s tistimi na sončno energijo.

V večini držav UNICEF spodbuja solarne tehnologije, da državam pomaga vzdrževati hladne verige. V Južnem Sudanu, z elektriko najmanj pokriti državi na svetu, kjer temperature pogosto presegajo 40 stopinj Celzija, je UNICEF s hladilniki na sončno energijo opremil več kot 700 zdravstvenih ustanov, kar predstavlja  približno polovico vseh zdravstvenih ustanov v državi.

UNICEF-ovo pomoč najranljivejšim otrokom sveta v boju proti novemu koronavirusu lahko podprete tukaj.