Konflikti, podnebna kriza in COVID-19 močno ogrožajo zdravje žensk in otrok

Konflikti, podnebna kriza in COVID-19 močno ogrožajo zdravje žensk in otrok

Že pred pandemijo COVID-19 je vsakih 6 sekund na svetu umrl otrok

Napredek, dosežen v preteklem desetletju na področju izboljšanja zdravja žensk in otrok ogrožajo spopadi, podnebna kriza in pandemija COVID-19, poudarjajo UNICEF,  WHO, UNFPA in partnerji v najnovejšem poročilu. 

Najnovejše poročilo Protect the Progress: Rise, Refocus, Recover, 2020 poudarja, da je bil v preteklem desetletju dosežen izjemen napredek pri izboljšanju zdravja žensk, otrok in mladostnikov po svetu. Na primer, po podatkih UNICEF-a je umrljivost otrok, mlajših od 5 let, leta 2019 dosegla rekordno nizko raven, v zadnjem desetletju pa je bila cepljena več kot milijarda otrok. Globalna pokritost s cepljenjem, prisotnost babic ob porodu in dostop do pitne vode je dosegel več kot 80 %. Umrljivost mater se je od leta 2000 zmanjšala za 35%. V zadnjem desetletju je bilo preprečenih tudi 25 milijonov otroških porok, poudarja UNICEF.

Toda konflikti, podnebna nestabilnost in pandemija COVID-19 resno ogrožajo zdravje in blaginjo vseh otrok in mladostnikov. Zlasti pandemija poglablja neenakosti pri dostopu najranljivejših do osnovnih življenjskih storitev- motnje v ključnih zdravstvenih storitvah imajo najbolj uničujoč vpliv na najbolj ranljive ženske in otroke. Na vrhuncu pandemije so bile šole zaprte v 192 državah, kar je prizadelo učni proces 1,6 milijarde učencev. Povečalo se je nasilje v družini in zloraba deklet ter žensk. Prav tako naraščata revščina in podhranjenost.

»Že pred pandemijo COVID-19 je vsakih 6 sekund na svetu umrl otrok, mlajši od 5 let,« je povedala Henrietta Fore, izvršna direktorica UNICEF-a. »Milijoni otrok, ki živijo na konfliktnih območjih in v nestabilnih okoljih, se v času pandemije srečujejo s še večjimi težavami. Delovati moramo usklajeno, da bi zadostili takojšnjim potrebam, ki jih povzroča pandemija, in hkrati okrepiti zdravstvene sisteme. Le tako lahko zaščitimo in rešimo življenja.«

UNICEF opozarja, da je leta 2019 zaradi preprečljivih vzrokov umrlo 5,2 milijona otrok, mlajših od 5 let, in milijon mladostnikov. Vsakih 13 sekund je umrl novorojenček. Vsako uro 33 žensk ni preživelo poroda in 33.000 deklic je bilo vsak dan prisiljenih v poroke, običajno z veliko starejšimi moškimi. 

Poročilo preučuje tudi globoko zakoreninjene neenakosti, ki ženskam, otrokom in mladostnikom še naprej onemogočajo uresničevanje pravic. Rojstni kraj je še vedno pomemben dejavnik preživetja. Leta 2019 se je v Podsaharski Afriki in Južni Aziji zgodilo 82 % vseh smrti otrok, mlajših od 5 let, in 86 % vseh smrti mater. V Podsaharski Afriki se je zgodilo kar 90% vseh okužb s HIV med otroki. Stopnje umrljivosti mater, novorojenčkov, otrok in mladostnikov so bile znatno višje v državah, ki so bile kronično prizadete zaradi konfliktov.

Poročilo poziva globalno skupnost, naj nadaljuje z bojem proti COVIDu-19 in obenem spoštuje zaveze, ki lahko izboljšajo življenja žensk in otrok, ne da bi povečale prepad med obljubami in resničnostjo. Pandemija namreč resno ogroža leta napredka na področju zdravja otrok, mater, mladostnikov in reproduktivnega zdravja, kar je nesprejemljivo.

Poročilo poudarja, da je potrebno pred vplivi pandemije zaščititi napredek iz preteklega desetletja za izboljšanje zdravja žensk, otrok in mladostnikov. Poziva države, naj še naprej in tudi v času kriz vlagajo v zdravje vseh žensk, otrok in mladostnikov.

Brez okrepljenih prizadevanj v boju proti umrljivosti otrok zaradi preprečljivih vzrokov bi lahko med leti 2020 in 2030 umrlo 48 milijonov otrok, mlajših od 5 let. Skoraj polovica teh smrti bo med novorojenčki, opozarja UNICEF.

»V skupnih prizadevanjih za zajezitev pandemije in ustvarjanju boljše prihodnosti ne smemo pozabiti, da so pravice žensk in deklic neodtujljive in se o njih ne smemo pogajati. Še posebej v  kriznih časih je potrebno za vsako ceno zaščititi njihovo spolno nedotakljivost in zdravje,« poudarja Natalia Kanem, izvršna direktorica UNFPA.

»Nobenega dvoma ni, da je pandemija močno ohromila globalna prizadevanja za izboljšanje zdravja in blaginje žensk ter otrok, vendar bi to moralo le še okrepiti našo odločnost,« je dejal dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO. »Naše skupno delovanje v okviru gibanja Every Woman Every Child je pomembnejše kot kdaj koli prej. Zdaj moramo obnoviti svojo zavezanost bolj zdravemu, varnejšemu, pravičnejšemu in bolj trajnostnemu svetu za ženske, otroke in prihodnje generacije.«