Mobilne UNICEF-ove varne točke odslej tudi v Mestni občini Nova Gorica

Mobilne UNICEF-ove varne točke odslej tudi v Mestni občini Nova Gorica

12 novih UNICEF-ovih Varnih točk v novogoriški mestni občini, med njimi 4 mobilne

Dvanajstim že obstoječim UNICEF-ovim varnim točkam so v novogoriški mestni občini dodali 12 novih, med njimi 4 mobilne na Nomagovih mestnih avtobusih. UNICEF-ove varne točke so posebej označeni javni prostori, namenjeni otrokom in mladostnikom, kamor se lahko zatečejo po pomoč, če se znajdejo v stiski. Obstoječim Varnim točkam, ki že vrsto let delujejo v Novi Gorici, so se pridružile zlasti varne točke v drugih krajevnih skupnostih, saj so otroci v podeželskih predelih mestne občine izrazili željo, da bi tudi oni dobili tovrstne točke. Delovno operativna skupina »Nova Gorica otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto« je s pomočjo Mladinskega centra Nova Gorica z letošnjim šolskim letom pripravila novo zgibanko z aktualnimi 24-imi UNICEF-ovimi varnimi točkami, v katerih otroci najdejo vse potrebne informacije. V okviru projekta so bila v začetku septembra izvedena izobraževanja, na katerih so osebe v posameznih Varnih točkah ustrezno usposobili za sprejem in pomoč otroku v stiski. Nova Gorica je kot prvo mesto v Sloveniji že leta 2002 dobila naziv »Otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto«.

Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič je na današnji novinarski konferenci, na kateri so predstavili vzpostavitev novih UNICEF-ovih varnih točk, poudaril, da je naziv "Nova Gorica - Otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto" razlog več za mlade družine, da se odločijo za življenje v mestu. Maja Erjavec, vodja Delovno operativne skupine »Nova Gorica otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto«, je povedala, da se praviloma Varne točke nahajajo ob šolskih poteh in dodala: "Naj poudarim, da je Nova Gorica danes drugo mesto na svetu z mobilnimi UNICEF-ovimi varnimi točkami na mestnih avtobusih. Veseli me, da se je podjetje Nomago odzvalo našemu povabilu in da so odslej 4 mobilne točke tudi na Nomago-vih mestnih avtobusih". Župan pa je ob tem dodal: "Naredili smo korak v smeri, da vzpostavimo avtobuse, ki so tako organizirani, da dajejo občutek varnosti. To pa je velikega pomena tudi za razvoj javnega prometa."


foto: Mateja Pelikan

Maja Erjavec je poudarila tudi, da si v delovni skupini prizadevajo, da bi Varne točke razširili na čezmejni avtobus, ki vozi med obema Goricama. Župan to idejo pozdravlja in poudarja: "Skrb za otroka ni omejena na eno državo. Ker govorimo o enotnem urbanem prostoru s sosednjo Gorico, naj bodo tudi vse prakse čezmejne!"

V minulem letu se je v obstoječe novogoriške UNICEF-ove varne točke zateklo 10 otrok s hujšimi težavami, za katere je bila potrebna pomoč ustreznih institucij, ter 100 otrok, ki so jih pestile lažje težave. V teh primerih je bil večinoma dovolj že pogovor z otrokom. Sicer pa so vse Varne točke v novogoriški mestni občini označene z večjimi UNICEF-ovimi nalepkami – podobo smejoče se hišice - na vidnem mestu v višini oči otrok.

Nove zgibanke vsebujejo naslove UNICEF-ovih varnih točk ter zemljevid Nove Gorice, na katerem so Varne točke prikazane in označene na otrokom razumljiv način. V Mestni občini Nova Gorica so odslej aktivne sledeče:

-     MLADINSKI CENTER NOVA GORICA, Bazoviška ul. 4,  Nova Gorica,

-     EKSCENTER, Delpinova ul. 20, Nova Gorica (še ni aktivna),

-     HIT, POSLOVNA STAVBA, Delpinova ul. 7/a, Nova Gorica,

-     HOTEL SABOTIN, Cesta IX. korpusa 35, 5250 Solkan (ni na zgibanki),

-     CENTER ZA SOCIALNO DELO SEVERNA PRIMORSKA, ENOTA NOVA GORICA, Delpinova ul. 18/b, Nova Gorica

-     MESTNA OBČINA NOVA GORICA (RECEPCIJA), Trg Edvarda Kardelja 1, Nova Gorica,

-     RDEČI KRIŽ SLOVENIJE, OBMOČNO ZDRUŽENJE NOVA GORICA, Ul. Tolminskih puntarjev 4, Nova Gorica,

-     OTROK OTROKU, HUMANITARNO DRUŠTVO KID, Ul. Gradnikove brigade 9, Nova Gorica,

-     KRIZNI CENTER ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE 10-KA, Marušičeva ul. 5, Nova Gorica,

-     CENTRALNI VRTEC NOVA GORICA, Trubarjeva ul. 5, Nova Gorica,

-     OSNOVNA ŠOLA SOLKAN, Šolska ul. 25, 5250 Solkan,

-     AVTOBUSNA POSTAJA NOVA GORICA, Kidričeva ul. 22, Nova Gorica

-     GENERALI ZAVAROVALNNICA D.D., POSLOVALNICA NOVA GORICA, Erjavčeva ul. 19, Nova Gorica,

-     LIDL, Šempeterska cesta 1, Rožna Dolina (Nova Gorica),

-     HOFER NOVA GORICA, Cesta 25. Junija 1/l, Kromberk (Nova Gorica),

-     DOM UPOKOJENCEV GRADIŠČE, Gradišče nad Prvačino 4,

-     TEOFIL, Prvačina 48,

-     LOVETERINA, Prvačina 48,

-     FAMA MARKET ZAN, Šempas,

-     MLINOTEST TRGOVINA, Trnovo 37, Trnovo.

Mobilne UNICEF-ove Varne točke so 4 avtobusi podjetja Nomago, ki vozijo na relaciji Nova Gorica – Šempeter pri Gorici. Avtobusi so prepoznani po tem, da imajo nalepko Varna točka. Za večjo prepoznavnost je eden od teh avtobusov v celoti polepljen z grafično podobo UNICEF-a in Varnih točk. Promocijo Varnih točk na Nomago-vem avtobusu je pomagala omogočiti tudi Občina Šempeter- Vrtojba. Tadej Luznik, regijski direktor prodaje zahod, Nomago d.o.o., je povedal, da gre za prvo območje, kjer podjetje Nomago vzpostavlja mobilne UNICEF-ove varne točke na mestnih avtobusih. Ker ocenjujejo, da gre za zelo pozitivno idejo, si bodo prizadevali ta model vpeljati tudi drugod v sodelovanju z drugimi občinami.