Pozabljeni Jemen? Otroci na robu preživetja. Grozi jim lakota.

Pozabljeni Jemen? Otroci na robu preživetja. Grozi jim lakota.

Število podhranjenih otrok bi lahko do konca leta doseglo 2,4 milijona, kar bi pomenilo 20 % povečanje

Medtem ko je pozornost svetovne javnosti še naprej usmerjena v zajezitev pandemije koronavirusa, se položaj otrok v največji humanitarni krizi na svetu strahovito slabša. Otroci v Jemnu ne dosežejo medijskih naslovnic, a so znova na robu preživetja. Stanje je alarmantno predvsem zaradi pomanjkanja hrane, pandemije koronavirusa in več let trajajočih konfliktov. UNICEF lahko reši 95 odstotkov otrok, a za to potrebuje podporo darovalcev. Z združenimi močmi lahko pomagamo preprečiti lakoto, poziva UNICEF-ova nova akcija.

»Pred 18 meseci, ko smo se v Jemnu soočali s podobnimi razmerami, smo zaradi neprecenljive podpore darovalcev z vsega sveta uspeli preprečiti lakoto med otroki«, je povedala Lisa Grande, koordinatorka humanitarnih programov v Jemnu. »V kolikor ne bomo za izvajanje programov pomoči tudi letos prejeli nujno potrebnih finančnih sredstev, nam lakote tokrat ne bo uspelo zajeziti«. Že sicer katastrofalne razmere v Jemnu, ki so posledica 5-letne vojne, je namreč letos močno poslabšala pandemija koronavirusa, invazija kobilic, ki so uničile večino pridelka, in posledice poplav. Zdravstveni sistem v državi je na robu zloma, saj deluje le polovica zdravstvenih ustanov, ki se sooča z velikim pomanjkanjem zdravil, opreme in osebja. Več kot 80% prebivalcev v državi potrebuje nujno humanitarno pomoč, med njimi je 12 milijonov otrok. 

Lakota otroke zaznamuje za vedno, saj pušča nepopravljive razvojne posledice, s tem pa ogrozi tudi otrokov učni potencial in prihodnost. Ohranja začarani krog revščine in ima poguben vpliv na celotno družbo, zato je izjemno pomembno, da jo preprečimo ali zajezimo. UNICEF opozarja, da bi lahko do konca leta število podhranjenih otrok v Jemnu doseglo 2,4 milijona, kar bi pomenilo 20-odstotno povečanje. Otroci, ki se vsak dan borijo za preživetje in naslednji obrok, bodo preživeli le s predanim delom humanitarnih delavcev na terenu in neprecenljivo podporo darovalcev. 

UNICEF lahko reši 95 odstotkov otrok, ki jih doseže 

Čeprav se mnogim zdijo razmere brezupne, pa UNICEF poudarja, da je nemočnim podhranjenim otrokom mogoče hitro in učinkovito pomagati. Visoko kalorično terapevtsko mleko in hrana v obliki posebnega arašidovega masla so posebej prilagojeni potrebam najbolj podhranjenih otrok, ki si ob njihovem uživanju vidno opomorejo že v nekaj dneh oziroma tednih. S podporo darovalcev UNICEF zagotavlja kar 80 odstotkov vse terapevtske hrane za podhranjene otroke po vsem svetu, s čimer vsako leto reši milijone otroških življenj. 

UNICEF Slovenija z novo akcijo Podari hrano otrokom v Jemnu zbira sredstva za pomoč najranljivejšim otrokom v Jemnu. S podporo darovalcev bo zagotovil zdravstvene preglede, terapevtsko hrano in delovanje posebnih centrov za pomoč podhranjenim otrokom v Jemnu. Humanitarni delavci na terenu pomoč izvajajo dan za dnem, v najbolj oddaljenih in težko dostopnih predelih in tudi v razmerah, ko se pozornost svetovne javnosti preusmeri drugam. Šteje namreč vsako življenje. 

V preteklosti smo že večkrat dokazali, koliko dobrega lahko naredimo z združenimi močmi. Samo lansko leto so darovalci iz Slovenije rešili 7.722 podhranjenih otrok v Jemnu. 

Otroci v Jemnu nas potrebujejo bolj, kot kadar koli prej. Podprite UNICEF-ovo pomoč najranljivejšim otrokom sveta:

 S poslanim SMS sporočilom s ključno besedo HRANA5 na 1919 *;
*S poslanim SMS-om dajem privolitev UNICEF-u Slovenija, da mojo telefonsko številko zbira, hrani in obdeluje za namene svoje humanitarne dejavnosti, kot je opisano v pogojih na spletni strani www.unicef.si/sms-pogoji.
 
 Preko spletne strani. 

 Z nakazilom na TRR:
Naziv akcije:  ZA OTROKE V JEMNU 
TRR: SI56 0201 3025 9875 526
Namen: CHAR
BIC: LJBASI2X
Referenca: SI41109
Prejemnik: Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana
 
 Pridružite se UNICEF-ovemu programu mesečnih darovalcev Starši otrok sveta 

Hvala v imenu otrok!