UNICEF-ova izjava o požaru v begunskem taborišču Moria v Grčiji

UNICEF-ova izjava o požaru v begunskem taborišču Moria v Grčiji

UNICEF izraža globoko zaskrbljenost nad položajem beguncev in migrantov, ki jih je prizadel požar v taborišču Moria v Grčiji. Pripravljen je pomagati pri odzivu na potrebe več kot 4.000 otrok, zlasti 407 otrok brez spremstva, ki so še posebej ranljivi.

UNICEF je hvaležen lokalnim oblastem in reševalcem, ki so se s plameni borili vso noč. Zaradi pandemije koronavirusa je izvedba hitrega in varnega odziva še bolj zapletena, vendar ključna.

S partnerji smo UNICEF-ovo središče za podporo otrokom in družinam Tapuat, ki je v bližini taborišča Moria, preoblikovali v zavetišče. To lahko začasno sprejme najranljivejše ljudi, vključno z otroki brez spremstva, nosečnicami in drugimi pomoči potrebnimi, dokler ne bo na voljo alternativna rešitev. V tem zavetišču je trenutno več kot 150 otrok brez spremstva.

Prednostna naloga UNICEF-a je zagotoviti takojšnjo varnost in zaščito otrok v sodelovanju z grško vlado, posebnim predstavnikom za zaščito mladoletnikov brez spremstva, lokalnimi oblastmi in našimi partnerji v okviru ZN ter nevladnih organizacij. Včerajšnji tragični dogodki so vnovičen opomnik za nujno potrebo po migracijskem paktu EU, ki bo posebno pozornost namenjal zaščiti otrok - s spoštovanjem otrokovih pravic in omogočanjem ustreznega dostopa do storitev po vsej Evropi.