Mesec dni po eksploziji v Bejrutu ključna vrnitev otrok v šole

Mesec dni po eksploziji v Bejrutu ključna vrnitev otrok v šole

V eksploziji uničenih ali poškodovanih 183 šol, ogroženo izobraževanje 77.000 otrok

Danes mineva mesec dni od silovitih eksplozij v Bejrutu. UNICEF poziva k takojšnji okrepitvi prizadevanj, da bi lahko ob začetku šolskega leta vsem otrokom zagotovili nadaljevanje izobraževanja. 

V eksplozijah je bilo poškodovanih vsaj 163 javnih in zasebnih šol, kar je prizadelo izobraževanje več kot 70.000 učencev in delo 7.600 učiteljev. Poleg tega je bilo poškodovanih še 20 šol za tehnično in poklicno usposabljanje, v katere je bilo vključenih približno 7300 učencev.

Zagotavljanje dostopa otrok do izobraževanja je ključna prednostna naloga UNICEF-a. Ne le, da izobraževanje pomembno vpliva na prihodnost, temveč otrokom in njihovim staršem zagotavlja občutek normalnosti, vrača občutek zaupanja v prihodnost in ponuja varen prostor za otroke, ki doživljajo travme. Ocene kažejo, da 600.000 otrok živi v radiju 20 kilometrov od eksplozije, in bi lahko utrpeli negativne kratkoročne ter dolgoročne psihološke posledice.

UNICEF je danes predstavil tudi krajše poročilo z naslovom Vse okoli mene je v ruševinah, ki predstavlja vpliv eksplozij na otroke in družine v Bejrutu ter dosedanjo humanitarno/razvojno pomoč. Obenem je pozval mednarodno skupnost, naj nemudoma poveča podporo izobraževanju otrok in družin v Bejrutu.

»Ko se zgodijo nesreče, lahko izobraževanje otrokom, katerih življenja so bila v trenutku postavljena na glavo, nudi izjemno pomembno oporo, varen prostor v šoli in občutek normalnosti sredi kaosa,« poudarja predstavnik UNICEF-a v Libanonu Yukie Mokuo. »Zato smo izjemno zaskrbljeni zaradi velike škode, ki so jo utrpele šole v najbolj prizadetih soseskah, in posledic za otroke. Zaprtje šol zaradi pandemije COVID-19 predstavlja dodaten izziv, vendar je nujno, da skupaj poiščemo rešitev za čim prejšnjo vrnitev otrok k učenju - tudi na daljavo.« 

Na podlagi dosedanjih ocen Ministrstva za šolstvo in visoko šolstvo je bilo približno 80 % šol lahko do zmerno poškodovanih, 20 % pa močno. Obnove so v teku in jih izvajajo partnerske organizacije v sodelovanju z UNIESCO-m. 

Zaradi pandemije COVID-19 vse šole načrtujejo uvedbo kombiniranega pristopa, ki vključuje tako učenje na daljavo kot v učilnici. Ti načrti pa so zaradi eksplozij še bolj zapleteni. Ker je bilo veliko domov uničenih in so se bile družine prisiljene zapustiti svoje domove, je treba pred skorajšnjim začetkom šolskega leta upoštevati tudi omejen dostop do učnega gradiva in spleta. Najbolj ranljivi otroci pogosto nimajo učnega gradiva in dostopa do spleta, zaradi česar bodo prikrajšani pri učenju ali celo opustili šolanje. Družine, ki so izgubile domove in prihranke, se prav tako soočajo s finančnimi ovirami pri vpisu in podpiranju izobraževanja svojih otrok.

UNICEF sodeluje s partnerji pri obnovi poškodovanih šol, zamenjavi pohištva in opreme, promociji smernic za varnost v šolah, usposabljanju učiteljev za psihosocialno podporo in razdeljevanju pripomočkov za učenje in igro učiteljem in vzgojiteljem. Išče tudi inovativne rešitve za učenje na daljavo, izboljšanje dostopa do spleta in elektronskih naprav.

UNICEF je doslej v Bejrutu zagotovil naslednjo pomoč:

dostavil 67 ton paketov nujne humanitarne pomoči;

skupaj s partnerji z javnim vodovodom ponovno povezal več kot 155 stavb in v poškodovanih gospodinjstvih namestili več kot 870 rezervoarjev za vodo;

zagotovil čisto pitno vodo za 2.400 oseb;

družinam razdelil 4.485 paketov s higienskimi pripomočki in 462 otroških kompletov;

nudil psihosocialno pomoč za 1.406 otrok in staršev;

zagotovil prehranske dodatke za 308 otrok, mlajših od 5 let;

zagotovil posebne hladilnike na sončno energijo za shranjevanje cepiv v lokalni bolnišnici;

razdelil več kot 430.000 zaščitnih mask za prebivalce in zaščitno opremo za zdravstvene ustanove (3,5 milijona mask, 8070 vizirjev, 124.810 halj, 11.145 zaščitnih očal, 7646 termometrov in 2,6 milijona parov rokavic);

v sodelovanju z več kot 1.900 mladimi sodeloval pri čiščenju, popravilih v gospodinjstvih ter pripravi in razdeljevanju obrokov za ranljive družine.

»Mesec dni po silovitih eksplozijah so potrebe na terenu še vedno izjemne in potrebno je gledati naprej, v prihodnost,« je dejal Mokuo. »Glede na čas, ki bo potreben za obnovo in sanacijo poškodovanih šol ter šolske opreme, je nujno potrebno okrepiti možnosti učenja otrok na daljavo. Učiteljem moramo zagotoviti usposabljanje in podporo, da bodo otroci, zlasti tisti iz najrevnejših prizadetih območij, deležni ne le kakovostnega učenja na daljavo, temveč tudi psihosocialne pomoči, ki jim bo pomagala premagati travme.«

UNICEF potrebuje 50 milijonov USD za pomoč otrokom in družinam v naslednjih 3 mesecih. Pomoč je usmerjena v psihosocialne potrebe otrok in njihovih družin, zagotavljanje varnosti otrok, sanacijo osnovnih storitev ter vključevanje mladih v prizadevanja za obnovo svojega mesta oziroma države - vse skupaj ob prizadevanjih za zajezitev pandemije COVID-19.

Pomagajte zagotoviti nujno pomoč otrokom v Bejrutu. Prispevate lahko tukaj.