Družina Marley podprla UNICEF

Družina Marley podprla UNICEF

Člani družine Marley, med njimi tudi Stephen, Cedella in Skip Marley, so danes predstavili osveženo legendarno himno One love Boba Marleyja, s katero podpirajo UNICEF-ovo pomoč otrokom, v boju proti posledicam pandemije novega koronavirusa.

Pesem sta danes izdali glasbeni založbi Tuff Gong International in Amplified Music, in je dostopna prek vseh večjih platform za poslušanje glasbe. Člani družine Marley z osveženo različico podpirajo UNICEF-ova prizadevanja za bolj pravičen svet za najranljivejše otroke, ki so jih prizadele posledice pandemije novega koronavirusa, s prenovljeno izdajo pa so se želeli pokloniti tudi Bobu Marleyju.

Oglejte si video:

 Pesem in videospot sta tudi del širšega obeleženja letošnjega leta, ko bi Bob Marley praznoval svoj 75. rojstni dan. Pri osveženi pesmi so sodelovali umetniki in glasbeniki iz Brazilije, DR Konga, Indije, Jamajke, Malija, Nove Zelandije, Nigerije, Sudana, Sirije, Velike Britanije in ZDA, med drugim tudi: Stephen Marley; Cedella Marley; Skip Marley; Ghetto Youths Foundation; Kim Nain; Manifesto JA; Teeks; 249Too Dope; Amrit Kaur; Mermans Mosengo; Jason Tamba; Natty; Dawtas of Aya; Raja Kumari; Patoranking; Babsy; Damascus Voice.

»Pesem One love je bila ustvarjena kot poziv h globalni solidarnosti v času, ko je bil svet močno razdeljen, kot je tudi danes. In vendar, le če se združimo v eno ljubezen in eno srce, lahko premagamo ta virus, zaščitimo otroke in pomagamo graditi bolj pravičen in enakopraven svet,« je povedala Cedella Marley. »Povsod po svetu otroci in družine trpijo. Ne glede na to, kje živijo - v begunskih taboriščih, slumih ali favelah – otroke zaznamujejo pomanjkanje dostopa do zdravstvenih storitev ali šole, diskriminacija na podlagi rase, religije, etnične pripadnosti ali spola. Naše sanje so svet, v katerem so vsi otroci enakopravni – to je tudi tisto, za kar si je prizadeval moj oče.«

»Sodelovanje pri tej pesmi, v družbi toliko neverjetnih glasbenikov iz vsega sveta, je resničen blagoslov,« je povedal Skip Marley.

Sporočila o globalni solidarnosti povzema tudi uradni videospot, ki je kompilacija posnetkov iz vsega sveta, vključno s posnetki otrok iz neprofitne organizacije Ghetto Youths Foundation, ki so jo ustanovili Stephen, Damian in Julian Marley, v videospotu pa so svoje mesto našli tudi The Dharavi Dream Project iz Indije; umetniki iz Manifesto Ja in Jamaica in Road To Freedom, indijska igralka in UNICEF-ova zagovornica Kareena Kapoor Khan ter britanska igralka Lena Headey.

COVID-19 je globoko zaznamoval življenja otrok po vsem svetu in izpostavil vedno večje neenakosti med državami in znotraj njih. UNICEF ocenjuje, da bi lahko do konca leta 2020 zaradi razlogov, ki jih je sicer mogoče preprečiti, vsak dan umrlo dodatnih 6.000 otrok. Skoraj 90 % teh dodatni smrti bi predstavljali otroci v državah z nizkimi ali nižjimi srednjimi dohodki, kjer pandemija še naprej slabi že tako skrhane zdravstvene sisteme in moti izvajanje drugih življenjsko pomembnih storitev. Izzive predstavljajo tudi druge posledice pandemije na otroke, kot so zaprtja šol, pomanjkanje hrane, omejen dostop do osnovnega zdravstvenega varstva in motnje v dobavi zdravil in medicinskih pripomočkov. UNICEF z globalno kampanjo poziva vlade, javnost, darovalce in gospodarstvo, da podprejo pomoč najranljivejšim otrokom.

»Pesem One love je ikonična himna solidarnosti. Hkrati je tudi pesem o otrocih, o njihovih upih in sanjah o boljšem, bolj povezanem in bolj enakopravnem svetu,« je povedala UNICEF-ova izvršna direktorica Henrietta Fore. »Danes, sredi globalne pandemije, je bolj kot kadarkoli prej pomembno, da se odzovemo klicu Boba Marleyja – da »prisluhnemo otrokom, ki kričijo po eni ljubezni«. Le skupaj lahko premagamo pandemijo in pomagamo zgraditi bolj enakopraven in manj diskriminatoren svet za otroke.« 

Vsi prihodki od pesmi in z njimi povezanih dejavnosti bodo namenjeni podpori UNICEF-ove globalne kampanje za pomoč otrokom, skritim žrtvam pandemije novega koronavirusa. Sredstva, zbrana v kampanji One love, ki se ji pridružuje tudi UNICEF Slovenija, bodo zagotovila milo, zaščitno opremo in komplete za higieno ter omogočile ozaveščanje otrok in družin o zaščiti, hkrati pa bodo namenjene tudi zagotavljanju izobraževanja, zaščite pred nasiljem in izkoriščanjem ter zdravstvene oskrbe.

Pridružite se Marleyjevim in podprite #OneloveOneheart na www.starsiotroksveta.si/onelove