Skupaj premagujemo pandemije in epidemije

Skupaj premagujemo pandemije in epidemije

UNICEF že več kot 70 let izboljšuje življenja otrok in njihovih družin. Naše poslanstvo uresničuje močna mreža predanega osebja, ki vključuje zdravnike ter strokovnjake za logistiko in komuniciranje.

Med pandemijo novega koronavirusa COVID-19 smo se ozrli na UNICEF-ovo bogato zgodovino odzivov na zdravstvene krize po vsem svetu. Prizadevamo si, da bi si najranljivejši otroci z našo skupno pomočjo tudi tokrat opomogli.

UNICEF-ova pomoč za otroke, žrtve zdravstvenih kriz in bolezni

Preprečevanje širjenja bolezni

Že vse od začetka delovanja, UNICEF preprečuje širjenje bolezni. Najranljivejšim pomagamo z zdravili in zdravstvenimi pripomočki, usposabljamo zdravstvene delavce, omogočamo delovanje zdravstvenih domov in izvajanje zdravstvenih storitev na terenu, tudi v najbolj odročnih vasicah.


Filipini, 1952. Otroci med cepljenjem proti tuberkulozi.

Tesno sodelujemo s partnerji, kot je Svetovna zdravstvena organizacija. Priča smo bili izkoreninjenju črnih koz, danes smo tik pred izkoreninjenjem otroške paralize. Od leta 1988 se je namreč število otrok, ki jih je prizadela otroška paraliza, zmanjšalo za 99 %.

Znanje in izkušnje iz preteklosti nam omogočajo, da smo lahko v krizah, s katerimi se soočamo danes, bolj učinkoviti.


Indija, 1961. Deklica med cepljenjem proti črnim kozam.

V 80-ih letih prejšnjega stoletja je UNICEF postal vodja prave revolucije na področju preživetja otrok. Preobrat od zdravljenja k preprečevanju bolezni je pomagal zmanjšati število smrti med otroki, v nekaterih državah celo do 80 %. UNICEF-ova globalna distribucija oralne rehidracijske soli je med letoma 2000 in 2007 pomagala zmanjšati število smrti otrok zaradi diareje (vodilnega ubijalca majhnih otrok) za 60 %.

Kampanje množičnega cepljenja so prav tako odigrale pomembno vlogo pri zaščiti otrok pred boleznimi, ki jih je mogoče preprečiti. Med letoma 2000 in 2015 so cepiva preprečila 20 milijonov smrti med otroki in mladimi, zahvaljujoč UNICEF-u, darovalcem in partnerjem.


Bangladeš, 1989. UNICEF-ova ambasadorka dobre volje Audrey Hepburn med cepljenjem otroka proti otroški paralizi.

HIV in aids

Leta 1987 je bil aids prva bolezen, o kateri so razpravljali na generalni skupščini Združenih narodov. Med zasedanjem držav članic sta UNICEF in WHO že spremljala možne interakcije med boleznijo, cepljenjem in dojenjem.


Demokratična republika Kongo, 2005. Zdravstvena delavka pri odvzemu krvi za testiranje na HIV okužbo. UNICEF v tem zdravstvenem centru podpira program preprečevanja prenosa okužbe z matere na otroka.

UNICEF je za potrebe boljšega razumevanja preprečevanja prenosa okužbe z matere na otroka svoje delo usmeril tudi v raziskave, oblikovanje politik in zbiranje sredstev. Izvajal je tudi programe ozaveščanja javnosti (vključno za zaščito posameznikov pred stigmatizacijo in diskriminacijo), zlasti v podsaharski Afriki.


Honduras, 2008. Malčica objema dojenčico v domu za sirote, ki so izgubile starše zaradi aidsa. Delovanje doma omogoča UNICEF.

Od 2010 je bilo med otroki preprečenih 1,4 milijona okužb z virusom HIV. Zmanjšanje števila prenosov okužbe med materjo in otrokom je zgodba o uspehu. Skupaj s partnerji si je UNICEF zadal ambiciozen globalni cilj izkoreninjenja aidsa do leta 2030.

Prašičja gripa

Leta 2009 je pandemija prašičje gripe preplavila svet in prizadela predvsem otroke in mlade, ki so bili sicer dobrega zdravja. UNICEF je sprejel ukrepe za potencialne lokalne izbruhe v 90 državah. Ti ukrepi so ostali v veljavi tudi po pandemiji, z namenom spremljanja prihodnjih izbruhov.


Egipt, 2007. Zdravstveni delavci na terenu po domovih ozaveščajo o preprečevanju širjenja okužb z gripo.

Ebola

V dveh letih in pol od izbruha ebole v zahodni Afriki leta 2014 je bilo zabeleženih več kot 28.616 primerov okužb in 11.310 smrti. Med krizo je UNICEF pomagal pri oskrbi otrok, za katere se je domnevalo, da so okuženi, otroke, ki so zaradi ebole izgubili starše in skrbnike, in milijonov otrok, ki so morali prenehati obiskovati šolo.

Od leta 2018, ko je bila zabeležena druga največja epidemija ebole v zgodovini, sodelujemo s partnerji po vsej regiji, pri preprečevanju prenosa okužbe in zaščite otrok, ki jih je prizadela ebola. V enem letu so UNICEF in partnerji več kot 32.400 učiteljev opremili z znanjem za poučevanje otrok o preprečevanju okužb z ebolo ter za ustvarjanje varnega zavetja v šolah.


Uganda, 2019. Zdravstvena delavka med merjenjem telesne temperature na mejnem prehodu z Demokratično republiko Kongo.

Novi koronavirus (COVID-19)

Pandemija novega koronavirusa pušča vpliv v življenjih vseh prebivalcev sveta. Gospodarske posledice, zaprtja šol, karantene in druge posledice pandemije imajo velik vpliv na otroke, dolgoročno pa lahko ogrozijo varnost, blaginjo in prihodnost najmlajših prebivalcev sveta.

UNICEF poziva k hitrim globalnim ukrepom, brez katerih bi lahko ta zdravstvena kriza postala kriza na področju pravic otrok.


Južni Sudan, 2020. UNICEF na terenu, s pomočjo 2500 delavci, vse leto ozavešča o pomembnosti higiene, cepljenja, zdrave in uravnotežene prehrane, zaščite otrok in izobraževanja.

UNICEF je na terenu v več kot 190 državah, kjer sodeluje z vladami, zdravstvenimi delavci in drugimi partnerji, ki otrokom med drugim nudijo zaščito, zdravstveno oskrbo in izobraževanje.

V tej bitki s časom lahko le skupaj zajezimo širjenje novega koronavirusa. Pomagajte po svojih močeh, v tem smo skupaj!

POŠLJITE SMS S KLJUČNO BESEDO UNICEF5 NA 1919 IN PRISPEVAJTE 5 EVROV ZA POMOČ OTROKOM ALI DARUJTE PREK SPLETA.