Pandemija koronavirusa ima lahko katastrofalne posledice za milijone otrok po vsem svetu

Pandemija koronavirusa ima lahko katastrofalne posledice za milijone otrok po vsem svetu

UNICEF Slovenija zbira sredstva za pomoč najranljivejšim otrokom

Pandemija koronavirusa je prizadela vse države sveta. Pred njo bomo vsi varni šele, ko bo zaščiten vsak otrok in odrasel na svetu. Toda v najrevnejših državah pandemije ne bodo zmogli premagati sami, zato najranljivejši otroci nujno potrebujejo pomoč. UNICEF Slovenija v novi kampanji zbira sredstva za pomoč najranljivejšim otrokom sveta v boju proti koronavirusu in zaščito pred njegovimi katastrofalnim posledicami. 

Medtem, ko nekatere države že rahljajo ukrepe ob pandemiji novega koronavirusa, se druge soočajo z izrednimi razmerami, ki jim same niso kos. UNICEF in Združeni narodi v posebnem poročilu opozarjajo, da bi brez takojšnjega ukrepanja in pomoči otroci lahko postali največje žrtve pandemije. Njene posledice bi bile lahko katastrofalne za milijone otroke po vsem svetu. Pandemija ima namreč izrazito uničujoč vpliv na ključna področja življenja otrok – zdravje, prehrano, izobraževanje, varnost in dobrobit. 

42 do 66 milijonov otrok bo zaradi krize zdrsnilo v skrajno revščino, v kateri je že doslej  živelo 386 milijonov otrok;

Zaprtje šol v 188 državah je prizadelo 1,5 milijarde otrok. Vsi nimajo enakih možnosti za šolanje na daljavo. Milijoni otrok bodo šolanje povsem opustili. 

369 milijonom otrok šolska  prehrana predstavlja glavni obrok hrane. Zaradi zaprtja šol so otroci prikrajšani za življenjsko pomembne obroke. 

Svetovna recesija bi lahko povečala število podhranjenih otrok in povzročila sto tisoč dodatnih otroških smrti v letošnjem letu.

40 % prebivalcev na svetu doma nima možnosti umivanja rok z milom.

77 % otrok živi v državah z omejenim ali prepovedanim gibanjem (karantena, policijska ura, idr). V takšnih razmerah so bolj izpostavljeni nasilju in zlorabam.

Občutki tesnobe so pogostejši, zato je ogroženo duševno zdravje otrok. 

Najbolj prizadeti najrevnejši otroci

Vpliv pandemije bo najbolj uničujoč za otroke v najrevnejših državah in vse, ki živijo v težkih razmerah. Otroci na območjih spopadov; otroci na begu, notranje razseljeni in otroci s posebnimi potrebami so še posebej ranljivi, saj pogosto živijo v prenatrpanih objektih brez možnosti za socialno distanciranje in izvajanje higienskih ukrepov, zaradi česar se virus lahko hitreje širi.

Katastrofalnim učinkom pandemije koronavirusa se je mogoče izogniti z zagotavljanjem pomoči na terenu in takojšnjimi ukrepi za zaščito otrok in njihovih družin. UNICEF pomaga reševati življenja otrok in blaži posledice pandemije za vse otroke sveta. V sodelovanju s partnerji zagotavljamo zaščitno opremo in higienske pripomočke zdravstvenim delavcem, dostop do čiste vode, nujno zdravstveno oskrbo, spodbujamo higienske prakse in nadaljevanje izobraževanja v kriznih razmerah. Naše delovanje je usmerjeno v zaščito vsakega otroka pred posledicami pandemije, tudi otrok v Sloveniji.

V tej bitki s časom lahko le skupaj zajezimo širjenje novega koronavirusa. Otroci nas potrebujejo bolj, kot kadar koli prej. Podprite UNICEF-ovo pomoč najranljivejšim otrokom sveta:

 S poslanim SMS sporočilom s ključno besedo UNICEF5 na 1919*;
S poslanim SMS-om dajem privolitev UNICEF-u Slovenija, da mojo telefonsko številko zbira, hrani in obdeluje za namene svoje humanitarne dejavnosti, kot je opisano v pogojih na spletni strani www.unicef.si/sms-pogoji.
 
Preko spletne strani: https://starsiotroksveta.si/koronavirus/

 Z nakazilom na TRR:
Naziv akcije:  SKUPAJ ZA VSAKEGA OTROKA
TRR: SI56 0201 3025 9875 526
Namen: CHAR
BIC: LJBASI2X
Referenca: SI12 41103
Prejemnik: Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana
 
Pridružite se UNICEF-ovemu programu mesečnih darovalcev Starši otrok sveta na http://starsiotroksveta.si  

Hvala v imenu otrok!

Več informacij o UNICEF-ovem boju proti koronavirusu v Sloveniji in po svetu najdete na: www.starsiotroksveta.si/koronavirus. Na tej spletni strani smo zbrali tudi vse naše aktivnosti za pomoč otrokom in družinam v Sloveniji v času pandemije koronavirusa. Med drugim najdete tudi nasvete za pomoč otrokom v stiski in pri šolanju od doma, pa tudi pomoč staršem pri vzgoji, partnerskih odnosih, pripravi zdravih obrokov … Ogledate pa si lahko tudi koristne video nasvete družinske in zakonske terapevtke.