Brez takojšnjih ukrepov za zaščito otrok pred pandemijo bi lahko na svetu vsak dan umrlo dodatnih 6.000 otrok

Brez takojšnjih ukrepov za zaščito otrok pred pandemijo bi lahko na svetu vsak dan umrlo dodatnih 6.000 otrok

Preprečimo, da bi otroci postali največje žrtve pandemije

V prihodnjih šestih mesecih bi lahko zaradi preprečljivih vzrokov vsak dan umrlo dodatnih 6000 otrok, saj pandemija COVID-19 še naprej slabi zdravstvene sisteme in moti zdravstvene storitve, opozarja  UNICEF.

Ocena temelji na analizi raziskovalcev iz inštituta za javno zdravje Johns Hopkins, ki je bila včeraj objavljena v reviji o globalnem zdravju The Lancet Global Health. Najslabši od treh scenarijev v 118 državah z nizkim in srednjim dohodkom predvideva, da bi lahko v prihodnjih šestih mesecih zaradi zmanjšanja rutinskih zdravstvenih storitev in porasta podhranjenosti umrlo dodatnih 1,2 milijona otrok, mlajših od 5 let.

Napovedane dodatne smrti otrok bodo poleg 2,5 milijona otrok, ki umrejo pred svojim petim rojstnim dnem v šestih mesecih v 118 državah, vključenih v raziskavo, ogrozile napredek, ki je bil v preteklem desetletju dosežen na področju zmanjševanja umrljivosti otrok, mlajših od 5 let. V prihodnjih šestih mesecih bi lahko poleg 144.000 mater, ki v 118 državah umrejo v obdobju šestih mesecev, dodatno umrlo še približno 56.700 mater.

»V primeru najslabšega scenarija bi se lahko število otrok, ki na globalni ravni umrejo pred petim rojstnim dnevom, prvič po desetletjih povečalo,« je dejala izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore. »Ne smemo dopustiti, da bi matere in otroci postali stranska škoda v boju proti virusu. In ne smemo izgubiti napredka, ki smo ga v preteklih desetletjih dosegli pri zmanjševanju umrljivosti otrok in mater.«

V državah s šibkimi zdravstvenimi sistemi pandemija COVID-19 močno obremenjuje medicinske dobavne verige, zdravstvene delavce in terja dodatna finančna sredstva. Obiski zdravstvenih domov upadajo zaradi samoizolacij, policijskih ur,  motenj v javnem prometu in zaradi strahu pred okužbo. V komentarju poročila, objavljenega v reviji Lancet, UNICEF opozarja, da bi omenjene motnje lahko povzročile drastično povečanje smrti otrok in mater. 

V analizi so predstavljeni 3 potencialni scenariji vpliva zmanjšanja zdravstvenih storitev zaradi krize na smrtnost otrok in mater. Analiza opozarja, da bi pri najmanj uničujočem scenariju, kjer bi se zdravstvene storitve skrčile za približno 15 %, prišlo do 9,8 % povečanja smrti otrok, mlajših od pet let, ali dodatnih 1.400 smrti na dan in 8.3 % povečanja smrti mater. V najslabšem scenariju, ko se zdravstvene storitve zmanjšajo za približno 45 %, bi lahko vsak mesec prišlo do kar 44,7% povečanja smrti otrok, mlajših od pet let, in 38,6% povečanja smrti mater. Krčenje zdravstvenih storitev vključuje storitve načrtovanja družine, predporodno in poporodno oskrbo, porod, cepljenja ter preventivne in kurativne preglede. Ocene kažejo, da v kolikor bo zaradi kakršnega koli razloga prekinjena rutinska zdravstvena oskrba in zmanjšan dostop do hrane, lahko pričakujemo drastičen porast umrljivosti otrok in mater. Največje število dodatnih otroških smrti bo posledica povečanja podhranjenosti, zmanjšanja zdravljenja sepse in pljučnice pri novorojenčkih.

Najslabši scenarij predvideva, da bi se zaradi velikega krčenja zdravstvenih storitev največje število dodatnih smrti otrok zgodilo v Bangladešu, Braziliji, Demokratični republiki Kongo, Etiopiji, Indiji, Indoneziji, Nigeriji, Pakistanu, Ugandi in Tanzaniji. Deset držav, ki bodo po najslabšem scenariju najverjetneje imele najvišjo stopnjo umrljivosti otrok, so: Džibuti, Esvatini, Lezoto, Liberija, Mali, Malavi, Nigerija, Pakistan, Sierra Leone in Somalija. V teh državah je nadaljevanje zagotavljanja zdravstvenih storitev ključnega pomena za reševanje življenj.

UNICEF-ova pomoč na terenu je usmerjena v zaščito najranljivejših otrok pred pandemijo koronavirusa. Organizacija si v sodelovanju s partnerji in vladami prizadeva za:

zaščito zdravja otrok;

zagotavljanje dostopa do čiste vode, sanitarij in higienskih pripomočkov najranljivejšim;

nadaljevanje izobraževanja otrok;

finančno podporo družinam;

zaščito otrok pred nasiljem, izkoriščanjem in zlorabami;

zaščito otrok beguncev in migrantov ter vseh, ki so jih prizadeli konflikti;
  

»Otroci lahko postanejo največje žrtve pandemije koronavirusa. Potrebujemo takojšnje,  srednjeročne in dolgoročne ukrepe za odziv na trenutne izzive kot tudi za zaščito otrok pred posledicami pandemije. Obenem želimo nazaj zgraditi boljši svet kot pred pandemijo. Za to potrebujemo skupne ideje, vire, ustvarjalnost in solidarnost,« poudarja Henrietta Fore, izvršna direktorica UNICEF-a. »Naša skupna odgovornost je, da ustvarimo svet, kakršnega si želimo v prihodnosti.«


UNICEF-ovo pomoč najranljivejšim otrokom sveta in njihovim družinam v boju proti koronavirusu lahko podprete tukaj

Opomba
Avtorji analize, objavljene v reviji Lancet Global Health, so z orodjem Lives Saved Tool (LiST) uporabili modeliranje umrljivosti mater in otrok, mlajših od pet let, za tri scenarije v 118 državah z nizkim in srednjim dohodkom. Oblikovali so 3 scenarije, v katerih je obseg bistvenih zdravstvenih storitev za matere in otroke zmanjšan za 9,8–51, 9 %, razširjenost podhranjenosti pa se je povečala za 10–50 %. Ocenili so dodatno število smrti na mesec in jih preračunali za 3 mesece, 6 mesecev in 12 mesecev.