Greta Thunberg in Human Act skupaj z UNICEF-om v boju proti koronavirusu

Greta Thunberg in Human Act skupaj z UNICEF-om v boju proti koronavirusu

Podnebna aktivistka poziva podpornike naj podprejo UNICEF-ova prizadevanja za zaščito otrok pred pandemijo

Podnebna aktivistka Greta Thunberg je danes z dansko nevladno organizacijo Human Act lansirala kampanjo zbiranja sredstev za podporo UNICEF-ovim prizadevanjem za zaščito otrok pred posledicami pandemije koronavirusa. Mednje sodijo pomanjkanje hrane, preobremenjeni zdravstveni sistemi, porast nasilja in prekinjeno izobraževanje.

»Tako kot podnebna kriza je tudi pandemija koronavirusa kriza otrokovih pravic,« poudarja Greta. »Prizadela bo vse otroke, tako zdaj kot tudi dolgoročno, najbolj pa bodo prizadete najranljivejše skupine. Zato pozivam vse, da se mi pridružijo in podprejo UNICEF-ova prizadevanja pri reševanju otroških življenj, varovanju zdravja in spodbujanju nadaljevanja izobraževanja otrok.«

Kampanja se je pričela z donacijo organizacije Human Act in Fundacije Grete Thunberg UNICEF-u v višini 200.000 ameriških dolarjev. Greta je bila za svoj globalni aktivizem nedavno nagrajena z nagrado Human Rights in prejela 100.000 ameriških dolarjev. Ta znesek je darovala UNICEF-u za boj proti koronavirusu, donacijo pa je podvojila organizacija Human Act, ki je Greti podelila omenjeno nagrado.  

Zbrana sredstva kampanje bodo namenjena UNICEF-ovemu delu za zaščito otrok pred posledicami pandemije koronavirusa, vključno z zagotavljanjem mila, mask, rokavic, higienskih pripomočkov, zaščitne opreme, ozaveščanjem o zaščiti pred okužbo in podporo zdravstvenim sistemom.

Nedavno poročilo Združenih narodov o vplivu koronavirusa na otroke opozarja, da bi lahko otroci postali največje žrtve pandemije. Čeprav otroci doslej množično niso bili izpostavljeni neposrednim vplivom bolezni na zdravje, pa kriza močno vpliva na njihovo splošno dobrobit. Prizadeti so vsi otroci, vseh starosti in v vseh državah, zlasti zaradi socialno-ekonomskih vplivov in ukrepov, ki se izvajajo za zaustavitev širjenja bolezni.

UNICEF si v sodelovanju s partnerji prizadeva zajeziti širjenje virusa in ublažiti njegov vpliv na otroke, hkrati pa zagotoviti nadaljevanje osnovnih storitev za otroke. To vključuje:

Zagotavljanje ključnih storitev  in pripomočkov za zaščito otrok, žensk in ranljivih skupin.

Ozaveščanje o higienskih ukrepih za zaščito pred okužbo s koronavirusom. 

Podpora vladam pri nabavi zaščitne opreme za zdravstvene delavce, vključno z oblekami, rokavicami in maskami ter zdravili.

Omogočanje možnosti učenja na daljavo otrokom, ki nimajo dostopa do šol.

Skrb za duševno zdravje in  zagotavljanje psihosocialne pomoči otrokom in družinam.

Pomoč pri nadaljevanju cepljenja in drugih storitev za otroke.

»Pandemija koronavirusa je največja bitka, s katero se svet sooča v zadnjih nekaj desetletjih,« je dejala izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore. »Otroci in mladi lahko postanejo največje žrtve pandemije, zato je njihova želja po ukrepanju povsem naravna in pričakovana. Greta Thunberg je s svojim aktivizmom dokazala, da so mladi pripravljeni zavzeti stališče in voditi spremembe v svetu. UNICEF je hvaležen, da so Greta in njeni podporniki z UNICEF-om združili moči v boju proti tej pandemiji.«

Pridružite se Greti in tudi vi podprite UNICEF-ova prizadevanja za zaščito vsakega otroka pred posledicami pandemije koronavirusa.  Prispevate lahko tukaj.  

Prisluhnite Gretinemu sporočilu: