Brez takojšnjih mednarodnih ukrepov bi bil lahko vpliv koronavirusa na življenja beguncev in migrantov poguben

Brez takojšnjih mednarodnih ukrepov bi bil lahko vpliv koronavirusa na življenja beguncev in migrantov poguben

Izjava izvršne direktorice UNICEF-a Henriette Fore

»COVID-19 se bo skoraj zagotovo pojavil v begunskih taboriščih, prenatrpanih sprejemnih centrih ali centrih za pridržanje, v katerih so družine migrantov. Glede na hitrost širjenja virusa je ta scenarij skorajda neizbežen.

Otroci in družine na begu imajo že sicer omejen dostop do zdravstvenih storitev in možnosti za ustrezno higieno, saj pogosto nimajo na voljo ustreznih prostorov niti higienskih pripomočkov. Zato se ob pojavu nalezljivih bolezni tveganje za širitev v takšnih okoliščinah neizmerno poveča. 

Izbruh bolezni dihal, kot je COVID-19, bi se lahko zlahka razširil v prenatrpanih prostorih in razmerah, značilnih za številna begunska taborišča in centre. Zaradi pomanjkljive higiene in pomanjkanja ustreznih storitev ter oskrbe bi družine zlahka zbolele in bile hkrati manj uspešne v boju proti bolezni.  

Danes je 31 milijonov otrok, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove, na begu - med njimi je več kot 17 milijonov notranje razseljenih, 12,7 milijona beguncev in 1,1 milijona prosilcev za azil. Vsi potrebujejo pomoč, čeprav v različnih oblikah. Večina od njih nima možnosti poklicati zdravnika v primeru bolezni, umivanja rok kadarkoli in kjerkoli niti socialne izolacije, ki je nujno potrebna za zajezitev širjenja virusa. 

Vsak odziv javnega zdravstva na pandemijo bi moral vključiti najranljivejše, med njimi tudi begunce, migrante in notranje razseljene. Zagotoviti jim je potrebno enak dostop do testiranja in zdravljenja, informacij o preprečevanju okužbe ter dostop do vode in sanitarnih prostorov. Pripravljeni morajo biti načrti za podporo družinam ter oskrbo otrok, ki so izgubili starše/skrbnike ali bili ločeni od njih. 

Ukrepi za zajezitev širjenja virusa, kot so zapiranje meja in omejitve gibanja, ne bi smeli ovirati  pravice otrok do azila in ponovnega združevanja z družinskimi člani. Prav tako ne bi smeli ovirati organizacij pri zagotavljanju humanitarne pomoči. Otrokom in družinam na begu je potrebno čim prej omogočiti namestitev v  ustreznih prostorih, kjer imajo na voljo vodo in mila, varno zavetje in možnost izolacije.

UNICEF si v sodelovanju s partnerji prizadeva, da bi preprečili širjenje koronavirusa med begunci, migranti in notranje razseljenimi. Spodbuja izvajanje higienskih praks, ki pomagajo preprečevati širjenje okužb v taboriščih, centrih in drugih nastanitvenih mestih. Pripravlja otrokom prijazno gradivo o koronavirusu, spodbuja boj proti stigmi in pozitivno starševstvo. Zagotavlja tudi higienske pripomočke in dostop do vode.

Sami ne bomo uspeli v boju proti koronavirusu. Zdaj, bolj kot kdaj koli prej, bi se morale vlade in mednarodna skupnost združiti, da bi zaščitili najbolj ranljive.«