Vsak dan umre 7.000 novorojenčkov na svetu

Vsak dan umre 7.000 novorojenčkov na svetu

Kampanja UNICEF-a Slovenija za pomoč novorojenčkom

UNICEF Slovenija v najnovejši akciji s sloganom Naj novo življenje dobi ime zbira sredstva za pomoč novorojenčkom v državah v razvoju.  Po svetu namreč vsak dan umre 7.000 novorojenčkov, kar je nedopustno. Kar 80 % teh smrti bi lahko preprečili s preprostimi ukrepi, a zato potrebujemo pomoč darovalcev. 

Naj novo življenje dobi ime.

Rojstvo otroka je lahko eden najlepših in najpomembnejših trenutkov v življenju. V Sloveniji starši novorojenčke najpogosteje poimenujejo z imeni Luka, Jakob, Filip, Ema, Zala in Eva. Žal pa za milijone otrok po svetu dan rojstva ali prvi tedni življenja niso razlog za praznovanje. 

Na svetu namreč vsak dan umre 7.000 novorojenčkov. Nekateri starši v državah v razvoju zato otroku še več tednov po rojstvu ne dajo imena, saj se bojijo, da ne bo preživel. Poimenujejo jih šele nekaj tednov kasneje, ko je verjetnost za njihovo preživetje večja. 

Večina smrti novorojenčkov je posledica prezgodnjih porodov, zapletov med porodom in okužb kot je sepsa, meningitis ali pljučnica – vzrokov, ki jih je mogoče preprečiti ali ozdraviti. Kar 80% smrti novorojenčkov bi lahko preprečili.

UNICEF Slovenija zato z novo akcijo s sloganom Naj novo življenje dobi ime zbira sredstva za pomoč novorojenčkom. Sredstva bodo namenjena zagotavljanju dostopa do urejenih zdravstvenih domov, v katerih imajo usposobljeni zdravstveni delavci ustrezno znanje za preprečevanje zapletov med nosečnostjo, porodom in po njem ter za ustrezno opremo in zdravila, ki rešujejo življenja.

»Vsak si zasluži enake možnosti. Kot mamica 5-mesečnemu otročku me zaboli srce ob teh zgodbah ... V začetku življenja, ko so dojenčki najbolj ranljivi, je sploh pomembno, da damo vse od sebe, da jim pomagamo. Kasneje se bodo zavedali, kaj pomeni povezanost in sočutje. To bo najlepša popotnica za prihodnoskjt,« je povedala Urška Majdič - UMA, priljubljena slovenska glasbenica, ki je za televizijski in radijski oglas UNICEF-ove nove kampanje za pomoč novorojenčkom, posodila svoj glas. 

foto: Ulla Wolk

Skupaj z vami lahko novorojenčkom podarimo življenje in priložnost, da dobijo ime. Prispevate lahko: 

 S poslanim SMS sporočilom s ključno besedo UNICEF5 na 1919*;
* S poslanim SMS-om dajem privolitev UNICEF-u Slovenija, da mojo telefonsko številko zbira, hrani in obdeluje za namene svoje humanitarne dejavnosti, kot je opisano v pogojih na spletni strani https://starsiotroksveta.si/sms/.

 Preko spletne strani: https://starsiotroksveta.si/novorojencki/

 Z nakazilom na TRR:
Naziv akcije: PODARITE IME
TRR: SI56 0201 3025 9875 526
Sklic: SI00 41102
Namen: CHAR
BIC: LJBASI2X
Prejemnik: SLOVENSKA FUNDACIJA ZA UNICEF, PAVŠIČEVA 1, 1000 LJUBLJANA

 Pridružite se UNICEF-ovemu programu mesečnih darovalcev Starši otrok sveta na http://starsiotroksveta.si  


Hvala v imenu otrok!