Koronavirus: Informacije za starše

Koronavirus: Informacije za starše

Kako zaščititi sebe in svoje otroke?

Kaj je novi koronavirus?

Novi koronavirus (CoV) je nov sev koronavirusa. Bolezen, ki jo povzroča novi koronavirus, prvič odkrit v Wuhanu na Kitajskem, se imenuje koronavirusna bolezen 2019 (COVID-19) – kratica »CO« pomeni korona, »VI« označuje virus in »D« bolezen. Pred tem je bil ta virus poimenovan »novi koronavirus 2019« ali »2019-nCoV«.

Virus COVID-19 je nov virus, povezan z isto družino virusov kot akutni respiratorni sindrom (SARS) in nekaterimi vrstami navadnega prehlada.

Na spletu je ogromno informacij. Katerim lahko zaupam?

Na spletu je na voljo ogromno napačnih informacij o koronavirusu, vključno z načini prenosa virusa, priporočili za zaščito ter nasvetov, kaj storiti v primeru okužbe. Zato je potrebna previdnost pri iskanju verodostojnih informacij. V nadaljevanju boste našli odgovore na vprašanja, kako se virus prenaša, kakšni so simptomi okužbe, kakšni so ukrepi za zaščito, kaj storiti v primeru simptomov, ali lahko nadaljujete z dojenjem, če ste noseči, in druga. Pogosta vprašanja in odgovore o koronavirusu lahko najdete na spletni strani Svetovne zdravstvene organizacije.

V Sloveniji zanesljive informacije o aktualnem dogajanju v zvezi s koronavirusom zagotavljajo predvsem naslednje spletne strani: www.nijz.siwww.gov.si/teme/koronavirus, www.gov.si/podrocja/zunanje-zadeve/informacije-za-popotnike/.


Virus se prenaša kapljično in sicer z neposrednim stikom s kapljičnimi izločki okužene osebe (kašljanje, kihanje, slina, nosni izcedek …) ter z dotikom površin, onesnaženih z virusom. Virus COVID-19 lahko na površinah preživi več ur, vendar ga preprosta razkužila lahko uničijo.

Kakšni so simptomi okužbe?

Bolezen se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Bolezen lahko v težji obliki spremlja pljučnica, v redkih primerih lahko vodi tudi v smrt.

Simptomi so podobni gripi ali navadnemu prehladu, ki sta veliko pogostejša kot COVID-19. Zato je potrebno testiranje za natančno potrditev COVID-19. Pomembno je, da so ključni preventivni ukrepi enaki - pogosto umivanje rok in higiena kašlja (kašljajte ali kihajte v rokav ali robček, ki ga nato odvrzite v zaprt koš in si temeljito umijte roke.) Pred gripo se je mogoče zaščititi tudi s cepljenjem, zato redno spremljajte informacije in priporočila nacionalnih oblastih in pristojnih institucij v zvezi s cepljenjem. 

Kako si temeljito umijemo roke?

  • Roke si zmočite pod tekočo vodo;
  • Nanesite zadostno količino mila;
  • Vsaj 20 sekund temeljito umivajte vse dele rok – dlani, prste, hrbtno stran rok in pod nohti. 
  • Roke temeljito sperite pod tekočo vodo. 
  • Obrišite roke s čisto brisačo ali papirnato brisačo za enkratno uporabo. 

  Roke si umivajte pogosto, še posebej pred uživanjem hrane, po kašljanju, kihanju, brisanju nosa in obisku sanitarij. Kjer milo in voda nista na voljo, uporabite razkužilo za roke, ki vsebuje vsaj 60% alkohola. 

   


  Ali moram nositi zaščitno masko?

  Uporaba zaščitne maske je priporočljiva, če imamo simptome (kašelj, kihanje, vročina), da zaščitimo druge. Če nimamo teh problemov, uporaba maske ni potrebna. Masko je potrebno pravilno uporabljati (pokrivati mora nos in usta), da je učinkovita, in jo po uporabi tudi pravilno zavreči (da preprečimo prenašanje okužbe).

  Sama uporaba maske ni dovolj za preprečevanje okužb. Potrebno si je redno in dosledno umivati roke, si pokriti usta in nos med kihanjem in kašljanjem in se izogibati stikov z osebami, ki kažejo znake bolezni.

  Ali lahko za koronavirusom zbolijo tudi otroci?

  Ker gre za nov virus, zaenkrat še ni dovolj informacij o njegovih vplivih na otroke ali nosečnice. Za koronavirusom lahko zboli oseba katerekoli starosti, a zaenkrat je bilo relativno malo primerov okužb med otroki. Iz poročanj lahko sklepamo, da bolezen poteka v lažji obliki pri približno 80 % okuženih, težji potek bolezni pa je bil zaznan predvsem pri starejših osebah s kroničnimi obolenji.

  Kaj storimo, če pri sebi ali svojih bližnjih opazimo simptome koronavirusa?

  Če zaznamo vročino, kašljanje in oteženo dihanje, ostanemo doma, izogibamo se stikov z drugimi in se prek telefona posvetujemo s svojim osebnim zdravnikom. Ta nas bo po presoji napotil v zdravstveno ustanovo – na vstopno točko za odvzem brisa. Če osebni zdravnik ni dosegljiv, pokličite najbližjo dežurno ambulanto. Do zdravstvene ustanove se peljite z osebnim avtomobilom in ne javnim prevozom.

  Lahko nosečnica prenese koronavirus na še nerojenega otroka?

  Ker gre za nov virus, zaenkrat še ni dovolj informacij o njegovih vplivih na nosečnice in možnosti prenosa virusa na še nerojenega otroka. Nosečnice naj še naprej upoštevajo preventivne ukrepe za zaščito pred virusom, če sumijo, da je prišlo do okužbe (imajo simptome kot so kašelj, kihanje, vročina), pa naj se čim prej prek telefona obrnejo na svojega osebnega zdravnika ali najbližjo dežurno ambulanto. 

  Je varno, da mati, okužena s koronavirusom, doji otroka?

  Mati, ki kaže simptome okužbe (kašelj, kihanje, vročina) mora čim prej poiskati zdravstveno pomoč in slediti zdravstvenim nasvetom.

  Dojenje ima številne prednosti za zdrav razvoj otroka. Pri običajnih respiratornih obolenjih je verjetnost prenosa okužbe z matere na otroka prek dojenja zanemarljiva, zato lahko mati nadaljuje z dojenjem. Pri tem naj še vedno upošteva vse potrebne varnostne ukrepe.

  Pri dojenju naj mati, ki je okužena s koronavirusom, uporablja zaščitno masko, skrbi za higieno rok (pred in po dojenju) ter razkuževanju kontaminiranih površin.

  Če je mati preveč bolna, da bi dojila, jo je treba spodbuditi, da izbrizga mleko in ga daje otroku s čisto skodelico in/ali žlico - vse ob isti metodi preprečevanja okužb.

  Za dodatne informacije in spremljanje aktualnega dogajanja spremljajte www.gov.si/teme/koronavirus in www.nijz.si