UNICEF na Kitajsko dostavil 6 ton pripomočkov za boj proti koronavirusu

UNICEF na Kitajsko dostavil 6 ton pripomočkov za boj proti koronavirusu

Paketi pomoči vsebujejo zaščitne maske in obleke

UNICEF-ova pošiljka zaščitnih mask in oblek za zdravstvene delavce je bila včeraj dostavljena v Šanghaj na Kitajskem za pomoč v boju proti koronavirusu.

Šest ton paketov pomoči je bilo poslanih iz UNICEF-ovega centralnega skladišča v Kopenhagnu v Šanghaj, od koder bodo dostavljena v Wuhan. Dodatne pripomočke bo organizacija dostavila v prihodnjih dneh. 

»Koronavirus se širi z izjemno hitrostjo in nujno je, da storimo vse za njegovo zajezitev,« je dejala izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore. »Čeprav ne vemo dovolj o vplivu virusa na otroke niti koliko otrok je že okuženih, pa zagotovo vemo, da sta ključnega pomena natančno spremljanje in preprečevanje širitve virusa. Čas ni na naši strani.«

Do zdaj je bilo okuženih že več kot 7.000 ljudi, število pa hitro narašča. Večina primerov je na Kitajskem, poročajo tudi o okužbah med otroki. UNICEF sodeluje s kitajskimi oblastmi, Svetovno zdravstveno organizacijo in partnerji pri usklajenem večsektorskem odzivu na širitev virusa na Kitajskem in v drugih prizadetih državah.

Koronavirusi se prenašajo z neposrednim stikom, kašljem, kihanjem in z dotikom površin, onesnaženih z virusom. Simptomi vključujejo vročino, kašelj, zasoplost in težave z dihanjem. V hujših primerih lahko okužba povzroči pljučnico, hud akutni respiratorni sindrom, odpoved ledvic in celo smrt.