Zaradi pljučnice vsakih 39 sekund umre otrok

Zaradi pljučnice vsakih 39 sekund umre otrok

Povečanje prizadevanj za boj proti pljučnici bi lahko preprečilo skoraj 9 milijonov otroških smrti zaradi pljučnice in drugih večjih bolezni, je pokazala nova analiza, predstavljena pred prvim svetovnim forumom o otroški pljučnici v Barceloni (29. in 31. januarja).

Po simulaciji, ki jo je naredila Univerza Johna Hopkinsa, bi lahko z okrepljenim zdravljenjem in preprečevanjem pljučnice rešili življenja 3,2 milijona otrok, mlajših od 5 let. Hkrati bi preprečili 5,7 milijona dodatnih otroških smrti zaradi drugih večjih otroških bolezni, kar bi poudarilo potrebo po integriranih zdravstvenih storitvah.

Pljučnico povzročajo bakterije, virusi ali glive, oboleli otroci pa imajo težave z dihanjem, ker so njihova pljuča napolnjena s tekočino. Pljučnica je vodilni vzrok smrti otrok – samo lani je zaradi nje umrlo 800.000 otrok ali 1 otrok vsakih 39 sekund. Čeprav je mogoče nekatere vrste pljučnice enostavno zdraviti z antibiotiki ali jih preprečiti s cepljenjem, je na desetine milijonov otrok na svetu še vedno necepljenih - vsak tretji otrok s simptomi pa ne dobi ustrezne zdravstvene oskrbe.

Največ smrti otrok zaradi pljučnice se zgodi v najrevnejših državah sveta in najbolj trpijo prav najbolj prikrajšani in marginalizirani otroci. Glede na trenutne trende napovedi kažejo, da bi 6,3 milijona otrok, mlajših od 5 let, lahko umrlo za pljučnico med letoma 2020 in 2030. V naslednjem desetletju bo največ otrok umrlo v Nigeriji (1,4 milijona), Indiji (880 000), Demokratični republiki Kongo (350 000) in Etiopiji (280 000).

Zdravstveni ukrepi, usmerjeni v izboljšanje prehrane, zagotavljanje antibiotikov in cepljenja, spodbujanje dojenja - ključni ukrepi, ki zmanjšujejo tveganje, da bodo otroci umrli zaradi pljučnice - bi prav tako preprečili milijone otroških smrti zaradi bolezni, kot so diareja (2,1 milijona), sepsa (1,3 milijona) ) in ošpice (280.000).

Henrietta Fore, izvršna direktorica UNICEF-a: 

»Če želimo resnično reševati življenja otrok, se moramo odločno boriti proti pljučnici. Kot kaže aktualni izbruh koronavirusa, to pomeni izboljšanje pravočasnega odkrivanja in preprečevanja okužbe, pravilno diagnostiko in ustrezno zdravljenje. Vključuje tudi odpravljanje glavnih vzrokov smrti zaradi pljučnice, kot so podhranjenost, pomanjkanje dostopa do cepiv in antibiotikov ter zmanjševanje onesnaženosti zraka.«

Onesnažen zrak povzroči skoraj 20% smrti otrok zaradi pljučnice, navaja raziskava Inštituta za zdravstvene meritve in vrednotenje (IHME-GBD). Onesnaženost zraka v notranjih prostorih zaradi uporabe trdnih goriv za kuhanje povzroči dodatnih 195.000 (29,4%) smrti otrok.

99 % svetovnega prebivalstva diha zrak, ki po onesnaženosti presega standarde Svetovne zdravstvene organizacije. Onesnaženost zraka lahko ogrozi prednosti povečanja ukrepov v boju proti pljučnici.

Drugi vzroki za smrti otrok zaradi pljučnice so tudi podhranjenost in pomanjkanje dostopa do cepiv ter antibiotikov. Simulacija Univerze Johna Hopkinsa je pokazala, da bi od skupno 8,9 milijona smrti otrok zaradi različnih vzrokov, ki bi jih lahko preprečili v naslednjem desetletju, 3,9 milijona življenj lahko rešili z večjimi prizadevanji v boju proti podhranjenosti.

Med 29. in 31. januarjem bo v Barceloni potekal prvi mednarodni forum o otroški pljučnici in sicer pod okriljem devetih vodilnih zdravstvenih in otroških organizacij - ISGlobal, Save the Children, UNICEF, Every Breath Counts, fundacija "la Caixa", Fundacija Bill & Melinda Gates, USAID, Unitaid in Gavi, Vaccine Alliance.