Dostava humanitarne pomoči z droni odslej še bolj učinkovita

Dostava humanitarne pomoči z droni odslej še bolj učinkovita

UNICEF sporoča, da je v mestu Lilongwe v Malaviju vrata odprla prva akademija za drone in podatke v Afriki. Odprtje prve tovrstne akademije je del prizadevanj za spodbujanje uporabe dronov v humanitarnih in razvojnih programih, ki bodo pomagali izboljšati življenja otrok in mladih.

»Zagotavljanje humanitarne in razvojne pomoči v Afriki in drugod po svetu lahko pomembno izboljša tehnologija dronov oziroma brezpilotna tehnologija,« je dejala izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore. »Na prvi akademiji za drone in podatke v Afriki bodo mladi lahko pridobili znanje in veščine, potrebne za uporabo tehnologije v korist otrok in njihovih skupnosti.«

Z nadgradnjo prvega afriškega humanitarnega koridorja za uporabo dronov, ki sta ga v Malaviju leta 2017 vzpostavila malavijska vlada in UNICEF, bo akademija z 12-tedenskim tečajem omogočila pridobitev strokovnega znanja o uporabi dronov v humanitarne, razvojne in komercialne namene po celini. Do leta 2021 bo tako usposobljenih približno 150 študentov za gradnjo in upravljanje dronov. Tečaj bo združil teoretične in praktične metodologije izdelave, testiranja in letenja brezpilotnih letal. UNICEF-ovi partnerji bodo omogočili usposabljanje prvi skupini 26 študentov iz celotne Afrike.

»V Malaviju trdno verjamemo, da nam bo uporaba sodobnih tehnologij, kot so droni in napredne tehnike analize ter upravljanja podatkov, pomagala, da bomo lahko še bolj učinkovito zagotavljali pomoč otrokom. Ponosni smo, da sodelujemo z UNICEF-om pri tako navdušujočem prizadevanju«, je dejal James Chakwera, direktor oddelka za civilno letalstvo Malavija.

Do leta 2022 bo akademija v sodelovanju z Univerzo za znanost in tehnologijo v Malaviju (MUST) omogočila tudi dvoletni magistrski program tehnologije dronov. Program bo spodbujal nastanek trajnostnih poslovnih modelov za uporabo dronov v humanitarnih in razvojnih misijah. Akademija bo diplomantom omogočila potrebna znanja za delovna mesta, ki temeljijo na uporabi tehnologije dronov, od kmetijstva in zdravstva do spremljanja naravnih virov.

Opomba

UNICEF Malavi, malavijska vlada in drugi partnerji so leta 2017 začeli preizkušati uporabo dronov v razvojnih in humanitarnih programih z uvedbo humanitarnega koridorja za testiranje dronov v mestu Kasungu v Malaviju. Od takrat je testiranje dronov vključevalo dostavo medicinskih pripomočkov in zdravil, nujne pomoči, spremljanje kmetijskih pridelkov, nadzor območij kolere, pa tudi vključevanje dronov v nacionalni program za odzivanje in spremljanje nesreč. UNICEF Malavi je razvil vozlišče za podatkovno inteligenco, ki združuje in analizira zračne in satelitske posnetke ter druge vrste podatkov (npr. geoprostorske podatke, družbene medije, množične podatke, itd…) za programe UNICEF-a.