Na prvi dan novega leta bo v Sloveniji rojenih približno 51 otrok

Na prvi dan novega leta bo v Sloveniji rojenih približno 51 otrok

Poziv k vlaganjem v usposobljene zdravstvene delavce in opremo za preživetje vsakega novorojenčka

Po ocenah UNICEF-a bo na prvi dan novega leta v Sloveniji rojenih približno 51 novorojenčkov. Ti predstavljajo 0,013 % od skupno 392.078 novorojenčkov, ki naj bi bili po njegovih ocenah rojeni v prvem dnevu leta 2020 po vsem svetu.

»Začetek novega leta in novega desetletja sta priložnost za razmislek o naših željah za našo prihodnost, kot tudi za prihodnost naslednjih generacij,« je dejala Henrietta Fore, izvršna direktorica UNICEF-a. »Januar predstavlja začetek novega leta in vsako leto znova nas opozori na potencial, ki ga v sebi nosi vsak novorojenček ob vstopu na življenjsko pot - če jim le omogočimo to priložnost.«

V 2020 bo prvi otrok najverjetneje rojen na otoku Fidži, zadnji v Združenih državah Amerike. Več kot polovica vseh rojstev na svetu se bo na prvi dan novega leta zgodila v osmih državah (ocene):

 
•         v Indiji 67.385,
•         na Kitajskem 46.299,
•         v Nigeriji 26.039,
•         v Pakistanu 16.787,
•         v Indoneziji 13.020,
•         v ZDA 10.452,
•         v DR Kongo 10.247,
•         v Etiopiji 8.493.
 
UNICEF vsako leto praznuje rojstva na prvi dan novega leta, ki je po vsem svetu pomemben dan za rojstvo otrok. V Sloveniji starši novorojenčke najpogosteje poimenujejo z imeni Luka, Jakob, Filip, Ema, Zala in Eva. Žal pa za milijone otrok po svetu dan rojstva ni razlog za praznovanje.

 
V 2018 je v prvem mesecu po rojstvu umrlo približno 2,5 milijona novorojenčkov, med njimi tretjina le dan po rojstvu.  Večina smrti novorojenčkov je posledica prezgodnjih porodov, zapletov med porodom in okužb kot je sepsa– vzrokov, ki jih je mogoče preprečiti ali ozdraviti. Poleg tega je vsako leto mrtvorojenih 2,5 milijona otrok.   
 
V zadnjih treh desetletjih je bil dosežen izjemen napredek pri preživetju otrok, saj se je število otrok, ki umrejo pred svojim petim rojstnim dnevom, zmanjšalo za več kot polovico. Žal napredek na področju preživetja novorojenčkov precej zaostaja. Novorojenčki, ki so umrli v prvem mesecu, so v letu 2018 predstavljali 47 % vseh smrti med otroki, mlajšimi od pet let, kar je 40 odstotkov več kot leta 1990.
 
UNICEF-ova globalna kampanja Vsak otrok živ (Every Child Alive) poziva k povečanju vlaganj v usposobljeno zdravstveno osebje, ki z ustreznim znanjem, opremo in zdravili preprečuje in zdravi zaplete med nosečnostjo, porodom in po njem. Kampanja hkrati poziva k zagotavljanju cenovno dostopnih in kakovostnih zdravstvenih rešitev ter ukrepov za vsako mater in novorojenčka. 
 
»Za preveč mam in novorojenčkov po svetu ne skrbi usposobljena babica ali medicinska sestra, rezultati pa so lahko uničujoči,« opozarja Forova. »S skupnimi prizadevanji lahko zagotovimo, da bodo milijoni novorojenčkov preživeli svoj prvi dan, desetletje in naprej.«
 
###
Obvestilo
 
Ocene rojstev v 190 državah so na voljo so na voljo tukaj. UNICEF je pri pridobivanju podatkov sodeloval s Svetovnim podatkovnim laboratorijem (World Data Lab).
 
Ocene števila rojenih otrok 1.1.2020 se nanašajo na kazalnike UN’s World Population Prospects (2019). Na podlagi teh podatkovnih nizov algoritem World Data Lab (WDL) oceni število rojstev za vsak dan po državah.