Otroci v Sloveniji razkrili, v kakšnem svetu si želijo odraščati

Otroci v Sloveniji razkrili, v kakšnem svetu si želijo odraščati

Danes obeležujemo svetovni dan otrok. Na pobudo UNICEF-a so otroci v Sloveniji z različnimi aktivnostmi sporočali, v kakšnem svetu si želijo odraščati in opozorili na to, da vsi še vedno nimajo enakih možnosti. Glas otrok je bil danes slišan v Predsedniški palači, Državnem zboru, v gospodarstvu, kulturi, lokalnih skupnostih, šolstvu in medijih. Otroci si želijo oblikovati prihodnost skupaj z odraslimi, zato je nujno, da je njihov glas slišan in predlogi upoštevani. Svetovni dan otrok v znamenju UNICEF-ove modre povsod po svetu.

Danes mineva natanko 30. let, odkar so Združeni narodi sprejeli Konvencijo o otrokovih pravicah, ki predstavlja najpomembnejši dokument za otroke. Ta je prispevala, da je bil v preteklih treh desetletjih dosežen izjemen napredek v življenjih otrok: umrljivost mlajših od 5. let in delež podhranjenih otrok sta se prepolovila; čisto pitno vodo ima 2,6 milijarde ljudi več, otroška paraliza je skoraj izkoreninjena in število otrok, ki ne hodijo v osnovno šolo, se je zmanjšalo za skoraj 40 %. Kljub napredku pa številni izzivi ostajajo, zaradi katerih milijoni otrok po svetu še vedno nimajo enakih možnosti. Zato si je za uresničevanje otrokovih pravic potrebno prizadevati vse dni v letu in prav vsak od nas ima možnost prispevati k boljšemu življenju otrok.

Otroci v Sloveniji so danes znova dokazali, da v sebi nosijo izjemen potencial, zaradi česar so pomembni soustvarjalci današnjega in jutrišnjega sveta. Zato je pomembno, da imajo več priložnost izraziti svoje mnenje in so redno vključeni v sprejemanje odločitev, še posebej tistih, ki vplivajo na oblikovanje prihodnosti. Z različnimi aktivnostmi, ki so potekale po vsej Sloveniji, so sporočali, v kakšnem svetu si želijo odraščati in pozvali odrasle, da jim pri tem pomagamo.

Junior ambasadorka UNICEF-a Arja Ela Hvala je ob začetku redne seje v Državnem zboru nagovorila poslance in poslanke. Izpostavila je številne dosežke za otroke v Sloveniji v preteklih letih in opozorila na izzive, ki močno vplivajo na življenja otrok, kot so revščina, diskriminacija, nestrpnost, podnebne spremembe, nasilje na spletu, duševne motnje in drugo. Pozvala je, da si otroci želijo več priložnosti, da skupaj z odraslimi soustvarjajo sedanjost in oblikujejo našo skupno prihodnost.

foto: Državni zbor_Matija Sušnik 

Junior ambasadorka UNICEF-a Arja Ela Hvala je nagovorila poslanke in poslance v Državnem zboru. Na fotografiji s predsednikom Državnega zbora Dejanom Židanom.

V Predsedniški palači so otroci  s pomočjo ustvarjalne delavnice Lego Serious Play gradili svet po meri otrok. Svoje ideje in želje za prihodnost so predstavili predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju in vsem prisotnim ob obeleževanju 30. obletnice Konvencije o otrokovih pravicah. Med drugim smo slišali, da si otroci želijo odraščati v svetu, kjer:

  • imajo vsi otroci enake možnosti;
  • življenja ne zaznamuje nasilje in diskriminacija; 
  • je zdravje otrok in mladih pomembno vodilo vseh;
  • si vsi prizadevamo za trajnostni razvoj in okolje, ki bo omogočalo zdrav razvoj otrok;
  • otroci in mladi sodelujejo pri sprejemanju odločitev in imajo priložnost, da je njihov glas slišan;
  • imajo možnost osvojiti znanja in veščine, potrebne za življenje danes in jutri;
  • varno uporabljajo prednosti digitalne tehnologije.

 

foto: STA

Utrinek iz Predsedniške palače, kjer so otroci z Lego kockami gradili svet po meri otrok.

Na pobudo UNICEF-a so številna podjetja in kulturne ustanove, med njimi Agencija 101, Grey Ljubljana, Ljubljanski grad, mBills, Mikro+Polo, NIL, PharmaLinea in Prva osebna zavarovalnica omogočila, da je bil glas otrok slišan tudi v gospodarstvu in kulturi. Otroci so namreč prevzeli vodilne vloge v podjetjih in ustanovah, kjer so za en dan dobili nove direktorje, vodje tehnične službe, piarovca, urednika družbenih omrežij, vodjo lutkovnega muzeja in celo pomočnika pri vožnji z vzpenjačo na Ljubljanski grad. Skozi oči otrok so odločali o pomembnih (poslovnih) zadevah in hkrati spoznavali delo svojih staršev. S svojim kreativnim pristopom so znova potrdili, da imajo kljub mladosti številne predloge, ki lahko prispevajo k razvoju podjetja oziroma ustanove. Prav ti otroci in mladi bodo v prihodnosti aktivno prispevali k slovenskemu gospodarstvu, h kulturi in razvoju celotne družbe.

Nekatera podjetja in ustanove so pripravila tudi posebne kreativne delavnice, na katerih so otroci sporočali, v kakšnem svetu si želijo odraščati in razkrili vrednote, za katere želijo, da bi zaznamovale prihodnost. Podjetja so imela možnost prisluhniti idejam otrok in preučiti, kako jim lahko v okviru svojega poslanstva pomagajo pri uresničevanju njihovih idej. 

 

Ustvarjalna delavnica z otroki na NIL-u.


Svetovni dan otrok v podjetju Mikro+Polo.


Rezultati ustvarjalne delavnice z otroki na agenciji Grey Ljubljana.


Vožnja z vzpenjačo na Ljubljanski grad je danes potekala malce drugače😊

 

Glas otrok je danes odmeval tudi v občinah, šolah, vrtcih in medijih. Občine, kot so Hrastnik, Ljubljana, Maribor, Postojna, Ptuj, Radlje ob Dravi in Ruše so danes bodisi dobile nove župane za en dan ali druge mlade zaposlene, ki so spoznavali delo v mestnih občinah. V novih vlogah so otroci razkrili,v kakšnem lokalnem okolju si želijo odraščati. S tem so dobili priložnost, da vplivajo na razvoj lokalnega okolja, v katerem živijo in ga izboljšajo po meri otrok.


Direktorica za 1 dan Živa Jug in direktorica Mestne uprave v Ljubljani Urša Otoničar. (foto Nik Rovan)


Svetovni dan otrok na občini Maribor.


Nova »županja za en dan« v Rušah.

 

Glas otrok so in bodo podprli tudi številni mediji, med drugim tudi Svet na Kanalu A, Televizija Slovenija, Planet TV, Radio Maribor, Hitradio Center in casoris.si. 

V kakšnem svetu si želijo odraščati so z risanjem v preteklih tednih sporočali tudi najmlajši v slovenskih vrtcih in šolarji z vse Slovenije. Da so otroci resnično polni idej se lahko prepričate z ogledom galerije risbic s sporočili otrok na www.zavsakegaotroka.si. Številni otroci so izpostavili, da si želijo odraščati skupaj z družino in prijatelji, v varnem in čistem okolju.


Risbica je nastala v okviru natečaja UNICEF-a Slovenija, v katerem otroci rišejo svet, v katerem si želijo odraščati. Avtorica, 5-letna Eva, si želi odraščati v svetu, kjer ima družino in prijatelje. Več na www.zavsakegaotroka.si 

Letošnji Svetovni dan otrok je bil po vsem svetu, tudi v Sloveniji, potekal v znamenju UNICEF-ove modreoziroma pod sloganom #zavsakegaotroka. Posamezniki so podporo otrokom izražali z modro obarvano profilno fotografijo na družbenih omrežjih, objavami fotografij iz otroštva, modrimi oblačili in dodatki ter še marsičem. Številna podjetja so svoje logotipe, spletne strani, profile na družbenih omrežjih, prostore v znak podpore otrokom obarvala v modro. Z modro bo danes osvetljen tudi Ljubljanski grad.

Pri praznovanju UNICEF-ovega svetovnega dneva otrok je v Sloveniji sodelovalo več kot 1.500 otrok.

Otroke so podprli tudi številni znani Slovenci na družbenih omrežjih, med njimi Lado Bizovičar, 6pack Čukur in Nika Čukur, Taya in Jernej Damjan, Nina Držaj, Maja Ferme, Tinkara Fortuna, Nataša Gostinčar Petre, Alja Horvat, Sara Isaković, Teja in Jani Jugovic, Hajdi Korošec Jazbinšek, Žaklina Krejič, Iris Mulej, Anja Oman, Ana Praznik, Gaja Prestor, Nina Puhek, Ana Rogel, Hana Stupica, Barbara Završnik, Manca Zorko, Meta Wraber in drugi.

Več fotoutrinkov si lahko pogledate v naši Facebook galeriji: http://bit.ly/35hc45Y


 

Naslovna fotografija: V Predsedniški palači so otroci  s pomočjo ustvarjalne delavnice Lego Serious Play gradili svet po meri otrok. Svoje ideje in želje za prihodnost so predstavili predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju in vsem prisotnim ob obeleževanju 30. obletnice Konvencije o otrokovih pravicah. Foto: STA