Bliža se svetovni dan otrok

Bliža se svetovni dan otrok

Prisluhnite otrokom, v kakšnem svetu si želijo odraščati

Le še nekaj dni nas loči od 20. novembra – svetovnega dneva otrok, ki letos sovpada s 30. obletnico Konvencije o otrokovih pravicah. Namen tega pomembnega dne je dati priložnost otrokom po vsem svetu, da je njihov glas slišan in tudi upoštevan na najrazličnejših področjih. V Sloveniji bodo otroci z različnimi aktivnostmi sporočali, v kakšnem svetu si želijo odraščati in opozarjali na to, da vsi še vedno nimajo enakih možnosti. Svetovni dan otrok bo tudi letos v znamenju UNICEF-ove modre.  

Glas otrok bo ob tej priložnosti slišan v Predsedniški palači, v številnih občinah, šolah, vrtcih, podjetjih, kulturnih ustanovah in medijih, kjer bodo otroci in njihove ideje v ospredju, saj si želijo sooblikovati našo skupno prihodnost. Vsi sodelujoči bodo s tem podprli otroke in UNICEF-ova prizadevanja za vsakega otroka.

Ustvarjalna delavnica v Predsedniški palači 

Ob 30. obletnici Konvencije o otrokovih pravicah bodo otroci v Predsedniški palači s pomočjo ustvarjalne igre gradili svet po meri otrok. Na posebni delavnici, ki bo potekala po metodi Lego Serious Play, bodo s priljubljenimi kockami ustvarjali svet, v kakršnem si želijo odraščati, in ga predstavili Predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju.

Prevzemi vlog in kreativne delavnice v gospodarstvu, kulturi in medijih

Na pobudo UNICEF-a bodo številna podjetja in ustanove, med njimi Agencija 101, Grey Ljubljana, Ljubljanski grad, mBills, Mikro+Polo, NIL, PharmaLinea in Prva osebna zavarovalnica omogočila, da bo glas otrok slišan tudi v gospodarstvu in kulturi. Otroci bodo prevzeli vodilne vloge odraslih – za en dan se bodo znašli v vlogi direktorja, vodje tehnične službe, piarovca, urednika družbenih omrežij, vodje lutkovnega muzeja in celo pomočnikov pri vožnji z vzpenjačo na Ljubljanski grad. V novih vlogah bodo odločali o pomembnih zadevah in hkrati spoznavali delo svojih staršev. S svojo ustvarjalnostjo in svežim pristopom želijo dokazati, da imajo kljub mladosti številne predloge in ideje. Prav ti otroci in mladi bodo v prihodnosti aktivno prispevali k slovenskemu gospodarstvu, h kulturi in razvoju družbe. 

Nekateri bodo z otroki pripravili tudi posebne kreativne delavnice, na katerih bodo najmlajši sporočali, v kakšnem svetu si želijo odraščati, odrasli odločevalci pa bodo prisluhnili idejam in se zavezali, da jih tudi uresničijo. 

Glas otrok bo na ta pomemben dan odmeval tudi  v medijih, med drugimi na Radiu Maribor in Hitradiu Center. 

Lokalne skupnosti
V posameznih občinah - v Hrastniku, Ljubljani, Mariboru, Postojni, na Ptuju, v Radljah ob Dravi in Rušah, bodo otroci lahko prevzeli vloge županov za en dan in spoznavali delo v (mestnih) občinah. V novih vlogah bodo sporočali, v kakšnem lokalnem okolju si želijo odraščati, župani in zaposleni v občinah pa bodo lahko pobude otrok vključili v načrte za prihodnji razvoj in jih tudi uresničili. S tem bodo otroci dobili priložnost, da vplivajo na razvoj lokalnega okolja, v katerem živijo in ga izboljšajo po meri otrok. 

Likovni natečaj v vrtcih in šolah
V kakšnem svetu si želijo odraščati bodo z risanjem sporočali tudi najmlajši v vrtcih in šolah po vsej Sloveniji. Da so otroci resnično polni idej, se lahko prepričate z ogledom galerije risbic s sporočili otrok na www.zavsakegaotroka.si

Praznovanje svetovnega dneva otrok v znamenju UNICEF-ove modre barve povsod po svetu
Tudi letošnji Svetovni dan otrok bo po vsem svetu potekal v znamenju UNICEF-ove modre in pod sloganom #zavsakegaotroka. Posamezniki bodo lahko podporo otrokom izrazili z modro obarvano profilno fotografijo na družbenih omrežjih, objavami fotografij iz otroštva, modrimi oblačili in dodatki ter še marsičem. Podjetja bodo lahko svoje logotipe, spletne strani, profile na družbenih omrežjih, izložbe ali prostore v znak podpore otrokom obarvala v modro. Z modro barvo bo osvetljen tudi Ljubljanski grad.

UNICEF-ov svetovni dan otrok bodo podprli številni svetovni zvezdniki, med drugim tudi UNICEF-ovi ambasadorji dobre volje in podporniki, kot so David Beckham, Orlando Bloom in Rita Ora

Svetovni dan otrok podpirajo tudi številni znani Slovenci in spletni vplivneži: Lado Bizovičar, 6pack Čukur in Nika Čukur, Taya in Jernej Damjan, Maja Ferme, Nataša Gostinčar Petre, Alja Horvat, Sara Isakovič, Teja in Jani Jugovic, Hajdi Korošec Jazbinšek, Žaklina Krejič, Iris Mulej, Anja Oman, Gaja Prestor, Nina Puhek, Ana Rogel, Hana Stupica, Barbara Završnik, Manca Zorko, Meta Wraber in drugi. 

Oglejte si video UNICEF-ovega ambasadorja dobre volje Davida Beckhama:

Oglejte si video nacionalne ambasadorke UNICEF-a Velika Britanija Rite Ora: