Alarmanten porast duševnih motenj otrok in mladostnikov terja ukrepanje

Alarmanten porast duševnih motenj otrok in mladostnikov terja ukrepanje

20 % mladostnikov na svetu ima duševne motnje, 15 % jih je že razmišljalo o samomoru

Ob alarmantno visokih stopnjah samopoškodovanja, samomorov in tesnobe med otroki in mladimi po vsem svetu UNICEF in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) združujeta moči z vodilnimi strokovnjaki za reševanje tega izziva.

»Preveč otrok in mladostnikov, iz bogatih in revnih predelov sveta, doživlja duševne motnje,« je dejala Henrietta Fore, izvršna direktorica UNICEF-a. »Ta naraščajoča grožnja ne pozna meja. Ker se polovica duševnih motenj začne pred 14. letom starosti, potrebujemo nujne in inovativne strategije za njihovo preprečevanje, odkrivanje in zdravljenje že v zgodnjem obdobju.«

V skupnem prizadevanju, da bi duševne motnje otrok in mladostnikov postavili višje na svetovno agendo zdravja, bosta UNICEF in WHO med 7. in 9. novembrom 2019 v Firencah soorganizirala prvo konferenco na omenjeno temo. Ta je del UNICEF-ove pobude Leading Minds – niza mednarodnih konferenc o največjih globalnih izzivih za otroke in mlade v 21. stoletju. Konferenca bo ob praznovanju 30. obletnice Konvencije o otrokovih pravicah spodbujala k oblikovanju priporočil za odločno ukrepanje pri soočanju z duševnimi motnjami mladih. Priporočila bodo oblikovali znanstveniki, vlade, filantropi, podjetja, civilna družba in mladi.

Ključni globalni podatki: 

Do 20 % mladostnikov na svetu ima duševne motnje;  

Samomor je drugi najpogostejši vzrok smrti mladih v starosti med 15 in 19 let; 

Približno 15% mladostnikov iz držav z nizkimi in srednjimi prihodki je že razmišljalo o samomoru.  

Duševne motnje ne ogrožajo le posameznika, temveč predstavljajo breme tudi za družbo in gospodarstvo. Kljub temu je duševno zdravje otrok in mladostnikov v globalnem  programu in nacionalnih programih zdravja pogosto prezrto.

»Premalo otrok ima dostop do programov, ki poučujejo o obvladovanju težkih čustev,« je dejal dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije. »Zelo malo otrok z duševnimi motnjami ima dostop do storitev, ki jih potrebujejo. To se mora spremeniti.«

Pobuda Leading Minds 2019 bo preučila vire, partnerstva, storitve, politično zavezanost in javno podporo, potrebno za spodbujanje duševnega zdravja otrok in mladih. Na konferenci bodo predstavljene ugotovitve znanosti in prakse, vključno z najnovejšimi dokazi o zdravju možganov v najzgodnejših letih življenja. Poudarili bodo vrzeli v podatkih, ki jih je treba odpraviti, in izpostavili primere dobre prakse. Predstavljena bo tudi razširjenost duševnih motenj glede na starostne skupine in geografske regije, vzroke za motnje in dejavnike tveganja ter programe za preprečevanje in zdravljenje duševnih motenj.