Postojna - primer dobre prakse na vrhu Otrokom prijaznih UNICEF-ovih mest v Kölnu

Postojna - primer dobre prakse na vrhu Otrokom prijaznih UNICEF-ovih mest v Kölnu

Mladi iz vsega sveta želijo več priložnosti za sodelovanje v procesih odločanja v mestih

Danes se v nemškem Kölnu začenja prvi mednarodni vrh Otrokom prijaznih UNICEF-ovih mest, ki se ga udeležujejo župani, lokalni voditelji, otroci in mladi z vsega sveta. Ob začetku srečanja udeleženci poudarjajo potrebo po večji participaciji otrok pri ustvarjanju mest in skupnosti po meri otrok in mladih. Junior ambasadorki UNICEF-a Tinkara Vatovec in Lara Gašič bosta predstavili Postojno kot primer dobre prakse mesta, v katerem je glas otrok slišan in upoštevan.

V Sloveniji se lahko pohvalimo s 15 Otrokom prijaznimi UNICEF-ovimi mesti, ki stremijo k razvoju po meri otrok. Gre za pobudo, ki spodbuja mesta, da so prijazna in varna, z urejenimi otroškimi igrišči in zelenicami, z izboljšano varnostjo za otroke v prometu in možnostjo za participacijo najmlajših občanov. Poleg Postojne, ki bo na prvem mednarodnem vrhu Otrokom prijaznih UNICEF-ovih mest v Kölnu predstavljena kot primer dobre prakse, se z nazivom v Sloveniji ponašajo še Nova Gorica, Ruše, Piran, Ljubljana, Velenje, Maribor, Trbovlje, Domžale, Kamnik, Zagorje ob Savi, Radlje ob Dravi, Hrastnik, Ptuj in Kidričevo.

Glas otrok iz Slovenije bosta v Kölnu predstavljali Junior ambasadorki UNICEF-a Tinkara Vatovec in Lara Gašič. Kot otroška županja in podžupanja sta v lanskem šolskem letu sodelovali v otroškem občinskem svetu v Postojni in si prizadevali, da bi bil glas otrok slišan in upoštevan: »Na srečanju želiva predstaviti Postojno, kot enega izmed najbolj aktivnih otrokom prijaznih UNICEF-ovih mest. Župan Igor Marentič s svojo ekipo nam mladim in otrokom omogoča, da izražamo svoje mnenje, smo slišani in upoštevani.«

Prvega mednarodnega vrha Otrokom prijaznih UNICEF-ovih mest se udeležuje več kot 550 županov, lokalnih voditeljev, tehničnih strokovnjakov, otrok in mladih iz več kot 60 držav po vsem svetu, da bi razpravljali o inovativnih pristopih pri spodbujanju uresničevanja otrokovih pravic na lokalni ravni.

Medtem, ko bosta Junior ambasadorki UNICEF-a predstavljali dobre prakse, pa bosta skupaj z mladimi z vsega sveta opozorili tudi na številne izzive, ki še ostajajo. 

»Otroci in mladi bi morali imeti več priložnosti, kot je ta vrh v Kölnu, da bi opozorili na našo  pravico, da je naš glas slišan in upoštevan. Če ne zdaj, kdaj?« je ob začetku srečanja dejal Jess, 17-letni študent iz Nemčije. Ta poziv odraža stališča 91.000 mladih z vsega sveta, ki so sodelovali v UNICEF-ovi anketi: več kot polovica mladih iz več kot 100 držav je namreč dejala, da nimajo dovolj priložnosti sodelovati pri odločitvah, ki vplivajo na njihovo življenje, in se njihovih mnenj v mestih ter skupnostih, kjer živijo, ne upošteva. Rezultate ankete bodo mladi v okviru manifesta predstavili županom Otrokom prijaznih UNICEF-ovih mest v petek ob zaključku vrha. 

Otroci so ob otvoritvi srečanja poudarili, da prihodnost pripada njim, zato želijo odraščati v okolju, ki ga sooblikujejo. Najboljši način za srečno in obenem svobodno odraščanje otrok v urbanem okolju je, da imajo možnost sodelovanja pri reševanju urbanih izzivov in udejanjiti svoj glas. 

»Letos obeležujemo 30. obletnico Konvencije o otrokovih pravicah. Poglejmo naprej, kaj moramo storiti, da bomo še naprej prevajali otrokove pravice v rezultate zanje. Lokalne politike, programi in odločitve neposredno vplivajo na otroke in mlade, vendar prepogosto ne odražajo glasov, potreb, prednostnih nalog in pravic otrok. Ne moremo graditi trajnostne prihodnosti brez vlaganja v tiste, ki bodo to prihodnost nadaljevali,« je dejal Gary Stahl, direktor UNICEF-ovega oddelka za zbiranje sredstev in partnerstva.

Županja Kölna in gostiteljica vrha Henriette Reker je poudarila: »Mednarodni vrh Otrokom prijaznih UNICEF-ovih mest je edinstvena priložnost za spodbujanje uresničevanja otrokovih pravic v njihovih mestih in skupnostih. Kot župani moramo zagotoviti, da so otrokove pravice resnično del življenja v naših mestih. Župani, lokalni voditelji in civilna družba si moramo skupaj prizadevati za postavitev potrebnih temeljev, da mesta in skupnosti izpolnjujejo pravice in potrebe naših najmlajših državljanov. Skupaj lahko dosežemo, da bodo otrokove pravice resnično del življenja v naših mestih.«

Mesta in skupnosti imajo ključno vlogo pri uresničevanju otrokovih pravic. Participacija mladih je bistvenega pomena, da bi politike, ukrepi in storitve, ki jih uporabljajo ali vplivajo nanje, odražale ideje, pomisleke in prednostne naloge mladih.

Otrokom prijazna UNICEF-ova mesta

Otroci danes predstavljajo skoraj tretjino od 4 milijard prebivalcev mest. Ocene kažejo, da naj bi do leta 2050 7 od 10 otrok na svetu živelo v mestih.

Pobuda Otrokom prijazna UNICEF-ova mesta že od leta 1996 spodbuja mesta in skupnosti po vsem svetu, da spodbujajo uresničevanje otrokovih pravic na lokalni ravni. Dandanes v Otrokom prijaznih UNICEF-ovih mestih v 40 državah sveta živi približno 30 milijonov otrok.  

Otrokom prijazna UNICEF-ova mesta: https://childfriendlycities.org/initiatives/