Otvoritev razstave »Zavest v prostoru, prostor v zavesti«

Otvoritev razstave »Zavest v prostoru, prostor v zavesti«

Likovna dela Amadee Ris so nastala po UNICEF-ovi kampanji Skriti escape room

V torek, 15. oktobra 2019 bo v Mestni hiši Ljubljana vrata odprla razstava likovnih del Amadee Ris, glavnega obraza UNICEF-ove kampanje Skriti escape room. Izjemno uspešna kampanja je ozaveščala o spolnih zlorabah otrok in prejela številna mednarodna in nacionalna priznanja.

Likovna razstava Amadee Ris z naslovom "Zavest v prostoru, prostor v zavesti", ki je nastala kot nadaljevanje UNICEF-ove kampanje Skriti escape room, ozavešča o spolni zlorabi otrok in odpira vprašanja pomoči z umetnostjo. Avtorica v svojih akrilnih delih prevprašuje pojem prostora. Ta nam je po eni strani domač, saj je del vsakdanje izkušnje, ko zaznavamo prostor preko čutil. Po drugi strani pa predstava o prostoru daje vtis nečesa mističnega in predvsem nedostopnega za naša čutila. Tako rekoč smo navezani na zaznavanje končnosti prostora. »Nezavedno za Junga ni le skladiščenje potisnjenih vsebin, ampak vidi v njem prostor poln življenja, središče nagonov in libida v najširšem smislu, kjer se na nerazložljiv način rojeva človekova ustvarjalnost. Arhetipske so lahko tudi posamične simbolične situacije: rojstvo, smrt, poroka, poti v podzemlje itd. V mojem življenju je bila, na primer, simbolična prelomnica odselitev od doma in sodelovanje v UNICEF-ovi kampanji«,  poudarja Amadea.

Otvoritev razstave bo v torek, 15. oktobra 2019 ob 18. uri v Steklenem atriju Mestne hiše Ljubljana, Mestni trg 1. Razstavo bosta odprla Tjaša Ficko, podžupanja Mestne občine Ljubljana, in Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija. 

Vabljeni, da se nam pridružite!


O kampanji SKRITI ESCAPE ROOM

UNICEF Slovenija je v sodelovanju z Združenjem proti spolnemu zlorabljanju in Agencijo 101 marca 2018 lansiral kampanjo Skriti escape room, ki je ozaveščala o problematiki spolnih zlorab otrok in hkrati ponudila prvi korak k rešitvi – prijavo spolnih zlorab. 

Spolne zlorabe otrok so najbolj skriti zločini, ki se dogajajo za štirimi stenami. Storilci so najbolj motivirani, da njihova dejanja ostanejo skrita in da lahko z zlorabami nadaljujejo. Zato je izjemnega pomena, da o temi spregovorimo, saj kar 62 % žrtev molči. 

Otroci, ki doživljajo spolne zlorabe, so nemočni, saj so ujeti med strah, prefinjene manipulacije in občutke krivde, ki jim jih storilci spretno nalagajo. Zato jim lahko pomagamo samo odrasli. V ta namen je UNICEF Slovenija v sodelovanju z Združenjem proti spolnemu zlorabljanju tematiko osvetlil z analogijo Skritega escape room-a. Glavni obraz kampanje je bila Amadea Ris, ki je bila v otroštvu žrtev spolne zlorabe.

Izjemno uspešna kampanja je prispevala, da se je samo v prvih 10 dneh trajanja število prijav spolnih zlorab otrok povečalo za 20 %, osvojila pa je tudi 28 nacionalnih in mednarodnih nagrad na številnih oglaševalskih festivalih.


Več o kampanji na www.skriti-escape-room.si.