Odprto pismo izvršne direktorice UNICEF-a otrokom sveta

Odprto pismo izvršne direktorice UNICEF-a otrokom sveta

8 razlogov za zaskrbljenost in upanje za naslednjo generacijo

Izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore

»Dragi otroci današnjega in jutrišnjega sveta, 

pred tridesetimi leti se je v ozadju spreminjajočega svetovnega reda - padca Berlinskega zidu, konca apartheida, rojstva svetovnega spleta - svet združil za zaščito otrok in otroštva. Medtem ko je večina staršev takrat odraščala pod diktaturami ali neuspešnimi vladami, je hkrati živela z upanjem na boljše življenje, večje priložnosti in več pravic za svoje otroke. Ko so se v teh težavnih časih leta 1989 voditelji držav združili in dosegli zgodovinski mejnik z zaobljubo otrokom sveta, da bodo zaščitili in uresničevali njihove pravice, se je obudilo upanje za naslednje generacije. 

Kakšen napredek smo torej dosegli? V treh desetletjih po sprejetju Konvencije o otrokovih pravicah smo kljub naraščajočemu svetovnemu prebivalstvu zmanjšali število otrok, ki ne hodijo v osnovno šolo, za skoraj 40 odstotkov. Število otrok, mlajših od 5 let, ki zaostajajo v rasti, se je zmanjšalo za več kot 100 milijonov. Pred tremi desetletji je otroška paraliza pohabila ali ubila skoraj 1000 otrok vsak dan. Število okužb s poliovirusom je do danes upadlo za 99%. Mnogi ukrepi, ki so prispevali k napredku, kot so cepiva, oralna rehidracijska sol in boljša prehrana, so (bili) enostavni in stroškovno učinkoviti. Razmah digitalne in mobilne tehnologije ter druge inovacije so olajšale in izboljšale učinkovitost zagotavljanja ključnih storitev v težko dostopnih skupnostih in povečale možnosti.

Kljub napredku pa revščina, neenakost, diskriminacija in oddaljenost milijonom otrok še naprej odrekajo njihove pravice. 15.000 otrok, mlajših od 5 let, še vedno umre vsak dan, večinoma zaradi preprečljivih vzrokov. Soočamo se z alarmantnim porastom otrok s prekomerno telesno težo, pa tudi deklet, ki trpijo za anemijo. Izzivi kot so iztrebljanje na prostem in otroške poroke še naprej ogrožajo zdravje in prihodnost otrok. Čeprav je število otrok, vključenih v šolanje, večje kot kdaj koli prej, ostaja izziv za doseganje kakovostne izobrazbe neizpolnjen. Hoditi v šolo ni enako kot učiti se; več kot 60 odstotkov osnovnošolcev v državah v razvoju še vedno ne dosega minimalnih standardov, ki veljajo na področju izobraževanja, polovica najstnikov na svetu pa se v šoli in njeni okolici sooča z nasiljem, zato se šole ne zdijo varen prostor. Oboroženi spopadi otrokom še naprej odrekajo zaščito, zdravje in prihodnost. Seznam izzivov s področja otrokovih pravic je obsežen. 

In vaša generacija, dragi otroci današnjega sveta, se sooča z novimi, drugačnimi izzivi in globalnimi spremembami, ki so bili vašim staršem nepredstavljivi. Naše podnebje se spreminja do neprepoznavnosti. Neenakosti se poglabljajo. Tehnologija spreminja naše dojemanje sveta. In več družin je na begu kot kdaj koli prej. Otroštvo se je spremenilo in skupaj moramo spremeniti svoje pristope.

Torej, če smo se ozrli nazaj, na preteklih 30 let od sprejema Konvencije o otrokovih pravicah, je prav, da pogled usmerimo tudi v prihodnjih 30 let. Prisluhniti moramo vam, otroci in mladi, o največjih izzivih za vas in skupaj z vami poiskati rešitve za težave 21. stoletja.

S tem v mislih v nadaljevanju navajam 8 razlogov, zakaj sem zaskrbljena za vašo prihodnost, in 8 razlogov, zakaj menim, da upanje obstaja:

1. Potrebujete čisto vodo, čist zrak in zdravo okolje;

2. Vsak četrti izmed vas bo najverjetneje živel in se učil na območju konfliktov in naravnih nesreč; 

3. Čas je, da odkrito spregovorimo o izzivih, povezanih z duševnim zdravjem;

4. Več kot 30 milijonov otrok in mladih se je selilo iz kraja rojstva; 

5. Na tisoče mladih nima rojstnega lista, zato uradno ne obstajajo. Ukrepajmo!;

6. Za delo v gospodarstvu 21. stoletja potrebujete sodobne veščine in znanja;

7. Vaša digitalna izkušnja mora biti varna;  

8. Postanete lahko najmanj zaupljiva generacija. 

Celotno pismo Henriette Fore je dostopno tukaj.

Zaključna beseda…

In končno, največji razlog za upanje ste vi - otroci in mladi današnjega sveta, ki zahtevate takojšnje ukrepanje in možnost, da opolnomočeni sooblikujete svet, v katerem živite. Vaš glas je pomemben in mi vas poslušamo. 

Tako kot so otroci iz časa 1989 postali voditelji današnjega sveta, ste mladi današnjega sveta voditelji prihodnosti. Navdihujete nas. 

Z vami želimo sodelovati pri iskanju rešitev, ki jih potrebujete za reševanje sodobnih izzivov, za izgradnjo boljše prihodnosti zase in za svet, ki ga boste podedovali.«