3.758 šolskih torb pred Združenimi narodi ponazarja razsežnost otroških smrti zaradi konfliktov v 2018

3.758 šolskih torb pred Združenimi narodi ponazarja razsežnost otroških smrti zaradi konfliktov v 2018

V času, ko se otroci po svetu vračajo v šolske klopi, UNICEF poziva k večji zaščiti otrok na območjih konfliktov

Včeraj je bila pred Združenimi narodi v New Yorku predstavljena UNICEF-ova umetniška instalacija, s katero želi organizacija opozoriti na grozljivo razsežnost smrti otrok na območjih konfliktov v letu 2018. V instalaciji je 3.758 šolskih torb razvrščenih v vrstah, ki spominjajo na pokopališče, vsaka pa predstavlja izgubljeno otroško življenje v spopadih. 

Instalacija, ki bo na ogled vse do 10. septembra, je sporočilo svetovnim voditeljem le nekaj dni pred letno Generalno skupščino Združenih narodov in v času, ko se otroci v mnogih delih sveta vračajo v šolske klopi. Po koncu instalacije bodo šolske torbe še naprej služile svojemu namenu in podpirale izobraževanje otrok. 

»UNICEF-ove šolske torbe so bile vedno simbol upanja in priložnosti za otroke«, je dejala UNICEF-ova izvršna direktorica Henrietta Fore. »Čez 2 tedna bodo svetovni voditelji, zbrani na Generalni skupščini ZN, praznovali 30. obletnico Konvencije o otrokovih pravicah. Ta instalacija predstavlja opomnik na njihove zaobljube otrokom in s tem povezane izzive.«

foto: Chris Farber/ Getty images

Letno poročilo generalnega sekretarja ZN o otrocih v oboroženih spopadih za leto 2019 opozarja, da je bilo lani na konfliktnih območjih ubitih ali poškodovanih več kot 12.000 otrok - kar je največ, odkar so Združeni narodi začeli spremljati in poročati o tem. To so le uradni podatki, dejanske številke so verjetno precej večje. UNICEF ocenjuje, da so v četrtini teh primerov otroci izgubili življenje.

V nadaljujočih se konfliktih v Afganistanu, Srednjeafriški republiki, Somaliji, Južnem Sudanu, Siriji, Jemnu in še marsikje, otroci nosijo najvišje breme vojne, za katere niso krivi. Uporaba eksplozivnega orožja terja večino otroških življenj v oboroženih spopadih.

»V tednu, ko se mnogi otroci vračajo v šolske klopi, opozarjamo na tisoče otrok, ki so bili ubiti na konfliktnih območjih in katerih tragično izgubo bomo za vedno občutili v svojih domovih, učilnicah in skupnostih po vsem svetu«, je dejala Forova. »Veliki dosežki za otroke v zadnjih 30 letih jasno kažejo, kaj lahko storimo, če bomo izkoristili politično voljo, da otroke postavimo na prvo mesto.«