V Venezueli pričeli z množično kampanjo cepljenja za zaščito 3 milijonov otrok proti otroški paralizi

V Venezueli pričeli z množično kampanjo cepljenja za zaščito 3 milijonov otrok proti otroški paralizi

S podporo UNICEF-a in Vseameriške zdravstvene organizacije (PAHO) je ministrstvo za zdravje v Venezueli pričelo z množično kampanjo cepljenja proti otroški paralizi za 3,1 milijona otrok, mlajših od 5 let.

»Izjemno pomembno je, da je vsak otrok v Venezueli cepljen proti otroški paralizi, saj za to težko bolezen ne obstaja zdravila,« je povedal Hervé de Lys, začasni predstavnik UNICEF-a v Venezueli. »Kampanja cepljenja, ki se odvija, je ključ pri zagotavljanju, da se Venezuela v prihodnosti ne bo spopadala s to boleznijo.«

Po državi bo vzpostavljenih skupaj več kot 7.000 točk za cepljenje, prek katerih bo mogoče cepiti vse otroke v državi, mlajše od 5 let. UNICEF je za ta namen priskrbel in dostavil več kot 3,8 milijonov doz oralnega cepiva proti otroški paralizi (OPV) in 124.479 doz inaktiviranega cepiva proti otroški paralizi (IPV). UNICEF je prav tako omogočil produkcijo televizijskih in radijskih oglasov za ozaveščanje o cepljenju, ki rešuje življenja.

»Zaščita otrok pred boleznimi, ki jih je mogoče preprečiti, je moralni imperativ,« je povedala María Cristina Perceval, UNICEF-ova regionalna direktorica za Latinsko Ameriko in Karibe. »Dobrobit otrok v Venezueli mora biti pred politiko. UNICEF poziva vse strani, starše, skrbnike in učitelje, da zagotovijo, da se otroci cepijo.«

Leta 1994 sta bili Severna in Južna Amerika certificirani kot regija brez akutne flakcidne paralize, ki jo povzroča otroška paraliza, vendar divji virus otroške paralize ostaja potencialna grožnja, če cepljenje zanemarimo ali z njim prekinemo.

V letošnjem letu je UNICEF – poleg cepiv proti otroški paralizi za omenjeno kampanjo – skupaj s partnerji v Venezueli zagotovil še skoraj 6,7 milijona doz cepiva proti davici ter 176.000 doz cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (MMR).

Po ocenah Združenih narodov v Venezueli pomoč potrebuje okoli 3,2 milijona otrok. UNICEF potrebuje 32 milijonov dolarjev za pomoč otrokom z zdravstvenimi storitvami in cepljenjem, čisto pitno vodo, izobraževanjem, prehrano ter zaščito pred nasiljem in izkoriščanjem. Do danes je v ta namen prejel le 17,8 milijona dolarjev. V prihajajočih tednih in mesecih bi se lahko potrebe po financiranju občutno povečale, saj bo UNICEF še okrepil nudenje humanitarne pomoči na terenu, v sodelovanju z vlado in partnerji, predstavniki civilne družbe.

UNICEF Slovenija z aktualno kampanjo »Več kot le cepivo« zbira sredstva za pomoč otrokom v državah v razvoju. Pomagate lahko s poslanim SMS sporočilom s ključno besedo UNICEF5 na 1919, s čimer darujete 5 € za pomoč otrokom v državah v razvoju.*

*S poslanim SMS-om dajete privolitev UNICEF-u Slovenija, da telefonsko številko zbira, hrani in obdeluje za namene svoje humanitarne dejavnosti, kot je opisano v pogojih na spletni strani.

Fotografija: 5-letni Dilan Alvear iz Caucaguite v Venezueli, med cepljenjem. © UNICEF/Cabral