UNICEF v DR Kongu poskuša s kampanjo cepljenja zamejiti izbruh ošpic; država se spopada tudi z ebolo in veliko razseljenostjo prebivalcev

UNICEF v DR Kongu poskuša s kampanjo cepljenja zamejiti izbruh ošpic; država se spopada tudi z ebolo in veliko razseljenostjo prebivalcev

Kampanjo vodi ministrstvo za zdravje v DR Kongu, s podporo UNICEF-a in Zdravnikov brez meja.

Zdravstveni delavci v DR Kongu pričenjajo s kampanjo cepljenja proti ošpicam, s katero bodo zajeli 67 tisoč otrok v provinci Ituri v severovzhodnem delu DR Konga. Kampanja predstavlja velik zalogaj, saj gre za regijo, opustošeno zaradi oboroženih spopadov, ki je hkrati še središče drugega najhujšega izbruha ebole.

V državi je bilo letos zabeleženih 1.981 smrtnih žrtev zaradi ošpic, več kot dve tretjini žrtev predstavljajo otroci, mlajši od 5 let. Od 23. junija je bilo prijavljenih skoraj 115.000 primerov suma ošpic, kar je veliko več kot je bilo vseh zabeleženih primerov v lanskem letu (65.000).

Ituri, ena od dveh provinc (druga je Severni Kivu), v kateri je pred letom dni izbruhnila ebola, je zabeležila več kot 5.400 primerov okuženih z ošpicami in 50 smrti.

»Hkraten izbruh ebole in ošpic je za tisoče družin, ki živijo v prenatrpanih in higiensko neustreznih taboriščih za notranje razseljene, grožnja brez primere,“ je povedal predstavnik UNICEF-a v DR Kongu Edouard Beigbeder. "Nimamo veliko časa, da preprečimo potencialno veliko število smrtnih žrtev."

Kampanjo cepljenja bodo začeli v taboriščih za notranje razseljene v Bunii v Ituri, kamor se je v zadnjih tednih zateklo veliko število družin, ko so bile zaradi konfliktov prisiljene zapustiti svoje domove. Eden od kampov na tem območju, ki se nahaja ob bolnišnici Bunia, je manj kot 100 metrov oddaljen od centra za zdravljenje ebole. Le 3 kilometre od kampa pa so od začetka izbruha ebole našteli že 5 primerov okužbe s to boleznijo, 2 od teh v zadnjih treh tednih.

Zaradi epidemije ebole mora kampanja cepljenja proti ošpicam vključevati dodatne ukrepe za zaščito pred okužbami. Zdravstveni delavci bodo morali nositi posebne obleke, da se prepreči stik s krvjo ali drugimi telesnimi tekočinami. Ekipe bodo vključevale še dodatnega zdravstvenega delavca, ki bo meril telesno temperaturo, nadzoroval higieno in druge varnostne ukrepe ter se odzival na sume okužb z ebolo in potencialne okužene napotil dalje.Nekateri zgodnji simptomi ebole – vročina, rdečica okoli oči, driska – se pojavljajo tudi pri ošpicah, malariji in koleri – boleznih, ki so na tem območju pogoste, še posebej v prenatrpanih taboriščih. To še dodatno otežuje diagnosticiranje bolezni.

Po ocenah je v Ituriju notranje razseljenih kar 400.000 prebivalcev, med njimi je največ žensk in otrok. Večina jih biva v enem od 35 taborišč, ki so razkropljena po provinci, na območju, ki je zaradi konfliktov praktično nedostopno. Spopadi med oboroženimi skupinami so poškodovali ali uničili polovico zdravstvenih ustanov in šol v provinci.

»Severovzhodni del DR Konga se spopada z eno najhujših humanitarnih kriz današnjega časa. Ošpice, ebola in življenje v taborišču predstavljajo veliko tveganje za otroke. Narediti moramo vse, kar je v naši moči, da jih zaščitimo,« je povedal Beigbeder.

Kampanja cepljenja proti ošpicam je načrtovana tudi na območjih Tchomia in Nyankunde.

Od 8. julija letos je bilo zabeleženih 2.428 primerov ebole, s 1.641 smrtnimi žrtvami. Skoraj 30 % primerov predstavljajo otroci.

UNICEF Slovenija z aktualno kampanjo »Več kot le cepivo« zbira sredstva za pomoč otrokom v državah v razvoju

Pomagate lahko s poslanim SMS sporočilom s ključno besedo UNICEF5 na 1919, s čimer darujete 5 € za pomoč otrokom v državah v razvoju.*

*S poslanim SMS-om dajete privolitev UNICEF-u Slovenija, da telefonsko številko zbira, hrani in obdeluje za namene svoje humanitarne dejavnosti, kot je opisano v pogojih na spletni strani https://www.unicef.si/sms-pogoji )

Fotografiji: © UNICEF/Tremeau