Več kot le cepivo

Več kot le cepivo

S cepljenjem vsako leto rešimo do 3 milijone otroških življenj. Žal vsi otroci po svetu še vedno niso deležni te učinkovite zaščite pred boleznimi in smrtjo. UNICEF Slovenija zato pričenja z novo akcijo »Več kot le cepivo«, s katero bo v poletnem času zbiral sredstva za cepljenje otrok v državah v razvoju. Organizacija vsako leto zagotovi cepiva za skoraj polovico otrok na svetu, vendar pri tem potrebuje pomoč darovalcev.

Bolezni, kot so ošpice, otroška paraliza, tetanus, tuberkuloza, davica, oslovski kašelj in mnoge druge, lahko za vedno zaznamujejo otroka.  Prav te bolezni v državah v razvoju marsikdaj pomenijo tudi razliko med življenjem in smrtjo otrok, zato je cepljenje izjemno pomembno, saj preprečuje omenjene bolezni in rešuje življenja. To je eden najbolj učinkovitih in cenovno dostopnih ukrepov za zaščito, ki otrokom omogoča zdrav začetek življenja. Kljub temu na svetu vsako leto še vedno umre 1,5 milijona otrok zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili s cepljenjem. To je nedopustno.

UNICEF v novi akciji zbiranja sredstev s sloganom »Več kot le cepivo« poudarja, da cepiva ne le preprečujejo bolezni, temveč so neprecenljiva zaščita, ki spreminja življenja otrok in jim omogoča prihodnost. Cepiva so zato »več kot le cepiva« – so mamin objem, igra s prijatelji, priložnost, da se naučiš nekaj novega … so otroštvo in upanje.

V preteklih desetletjih je bil s cepljenjem dosežen velik napredek pri reševanju otroških življenj: smrtnost zaradi ošpic se je zmanjšala za 80 %, od leta 1988 je število primerov otroške paralize upadlo za več kot 99 %. Kljub velikemu napredku pa približno 20 milijonov otrok na svetu še vedno ni cepljenih – mnogi med njimi živijo v kriznih žariščih, na oddaljenih območjih ali v marginaliziranih skupinah in prav ti otroci so najbolj ranljivi. To je nedopustno.

UNICEF vsako leto cepi skoraj polovico otrok na svetu


UNICEF s podporo darovalcev vsako leto zagotovi cepiva za skoraj polovico otrok na svetu. Dobavlja izključno cepiva, ki izpolnjujejo uveljavljene mednarodne standarde za kakovost, varnost ter učinkovitost in so potrjena s strani Svetovne zdravstvene organizacije. Hkrati ima pomembno vlogo pri zniževanju cen cepiv, saj si prizadeva, da bi bila cepiva na voljo za vsakega otroka.

Pomagajte otrokom po vsem svetu zagotoviti zdrav začetek življenja. Za UNICEF-ov program cepljenja lahko prispevate:

  • S poslanim SMS sporočilom s ključno besedo UNICEF5 na 1919; S poslanim SMS-om dajem privolitev UNICEF-u Slovenija, da mojo telefonsko številko zbira, hrani in obdeluje za namene svoje humanitarne dejavnosti, kot je opisano v pogojih na spletni strani https://www.unicef.si/sms-pogoji
  • Preko spletne strani https://starsiotroksveta.si/veckotlecepivo 
  • Z nakazilom na TRR: Naziv akcije: Več kot le cepivo, TRR: SI56 0201 3025 9875 526, Sklic: SI00 41114, Namen: CHAR, BIC: LJBASI2X, Prejemnik: SLOVENSKA FUNDACIJA ZA UNICEF, PAVŠIČEVA 1, 1000 LJUBLJANA
  • Pridružite se UNICEF-ovemu programu mesečnih darovalcev Starši otrok sveta na http://starsiotroksveta.si  

Hvala v imenu otrok!