Orlando Bloom obiskal otroke, ki jih je prizadel ciklon Idai v Mozambiku

Orlando Bloom obiskal otroke, ki jih je prizadel ciklon Idai v Mozambiku

Orlando Bloom, UNICEF-ov ambasador dobre volje, je v teh dneh obiskal Mozambik, kjer več kot milijon otrok nujno potrebuje humanitarno pomoč po uničujočih ciklonih Idai in Kenneth.

Igralec je obiskal Beiro, eno od najbolj prizadetih območij ciklona Idai, ki je terjal več kot 600 žrtev in uničil skoraj 240.000 domov, ko je marca prizadel obalo. V zavetišču Samora Marchel je prisluhnil tragičnim zgodbam otrok, ki so v tropski nevihti izgubili domove, šole in vse svoje igrače. 13-letna Alzina Lopes je opisala trenutek, ko je nevihta dosegla obalo in poplavila območje, zaradi česar je obtičala v vodi do pasu. Alzina je Bloomu povedala, da se želi vrniti v šolo, saj si želi postati prometnica.

»Ganljivo je videti otroke, ki so preživeli tako veliko, in ponovno pridobili občutek normalnosti v UNICEF-ovih varnih prostorih, kjer lahko svobodno pojejo, plešejo, se igrajo in so samo otroci,« je dejal Bloom. »To so otroci in mladi, ki imajo sanje, želijo hoditi v šolo. Toda skoraj vsi, ki sem jih srečal, so v ciklonu izgubili svoje šole, knjige in osebne dokumente. Brez le-teh so neregistrirani, skoraj nevidni in izpostavljeni izkoriščanju. To je srce parajoče.«

UNICEF pomaga družinam, ki so jih prizadeli cikloni, da se vrnejo domov ali se preselijo na varnejša mesta. Zagotavlja jim hrano, vodo, ustrezne sanitarije, zdravstveno oskrbo, izobraževanje in zaščito. V prvih dneh po nevihti je UNICEF skupaj s partnerji ponovno vzpostavil oskrbo z vodo za tisoče ljudi v Beiri in zagotovil milijon odmerkov cepiva proti koleri, s čimer je pomagal omejiti velik izbruh kolere.

»Tisočim otrokom in družinam v Mozambiku so se življenja po ciklonu obrnila na glavo in pot nazaj bo dolga,« je povedal predstavnik UNICEF-a v Mozambiku Marcoluigi Corsi. »V sodelovanju s partnerji otrokom in njihovim družinam zagotavljamo pomoč v hrani, zdravstveni oskrbi, izobraževanju in zaščiti, da se bodo lahko čim prej postavili na lastne noge. V okviru prizadevanj za obnovo poskušamo pomagati prizadetim skupnostim, da postanejo bolj odporne na potencialne nove naravne nesreče, ki bi se lahko zaradi podnebnih sprememb pogosteje dogajale.«